BM Genel Sekreteri Guterres acil eylem çağrısında bulundu: Küresel kaynama dönemi geldi!

Dünyada yaşanan aşırı sıcak havalar için, "Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi" ifadesini kullanan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, ülkelere acil eyleme geçmeleri için çağrıda bulundu.

GİRİŞ 28.07.2023 09:03 GÜNCELLEME 28.07.2023 09:26
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, dünyada yaşanan aşırı sıcak havalar için, "Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi" ifadesini kullandı.

Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'nın büyük bölümü aşırı sıcakların etkisi altında.Kanada ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkede orman yangınları ile zorlu mücadeleler uzun süredir devam ediyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'ta düzenlediği basın toplantısında iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulundu.

Temmuz ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu vurgulayan Guterres, "İklim değişikliği artık burada ve korkutucu. Bu sadece başlangıç. Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi." şeklinde konuştu.

Guterres, tüm gezegen için çok zor ve felaket dolu bir yaz yaşandığına dikkati çekti.

"DAHA FAZLA ZAMAN YOK"

"Liderler önderlik etmeli, artık mazeret yok, diğerlerinin önce hareket etmesini beklemek yok. Bunun için daha fazla zaman yok." diye konuşan Guterres, buna rağmen acil iklim eylem planlarıyla küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlamak ve iklim değişikliğinin en kötüsünden kaçınmak için bir araya gelmenin hala mümkün olduğunu belirtti.

Guterres, özellikle küresel emisyonun yüzde 80'inden sorumlu olan G20 ülkelerinin iklim değişikliği ve adaleti için adım atmak zorunda olduğunu vurgulayarak her ülkenin fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçmesi ve ulusal emisyon azaltma hedeflerine ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

Guterres, hükümetler dışında yerel yönetimlere, kurumlara ve özel şirketlere de yenilenebilir enerjiye BM standartlarına uygun bir şekilde geçiş konusunda çağrıda bulundu.

"HALA DAHA KÖTÜSÜNÜ DURDURABİLİRİZ" 

Aşırı hava olaylarının artık yeni normal hale geldiğini hatırlatan Guterres, tüm ülkelerin buna adaptasyon sağlayarak vatandaşlarını yakıcı sıcaklara, ölümcül sellere, yangınlara, fırtına ve kuraklıklara karşı koruması gerektiğini belirtti.

Milyonlarca hayatı iklim değişikliğinden kurtarmak için adaptasyon yatırımlarında küresel bir artış gerektiğini kaydeden Guterres, gelişmiş ülkelerin 2025 yılına kadar adaptasyon finansmanını ikiye katlamak için açık ve güvenilir bir yol haritası sunması gerektiğinin altını çizdi.

Guterres, iklim değişikliği konusunda gelişen ülkelere yardım edilmesi zorunluluğunu da vurgulayarak, "2027 yılına kadar dünyadaki her insanın bir erken uyarı sistemi kapsamına alınması gerekiyor ve ülkeler adaptasyon konusunda uluslararası eylemi ve desteği harekete geçirmek için bir dizi küresel hedefi göz önünde bulundurmalı." dedi.

Gelişmiş ülkelerin vadettikleri gelişen ülkelere yönelik yıllık 100 milyar dolar iklim değişikliği desteği sözünü tutmak zorunda olduklarını belirten Guterres, bu konuda şu ana kadar sadece Kanada ve Almanya'nın sözünü yerine getirdiğini açıkladı.

Guterres, iklim değişikliğine karşı mücadelede hükümet, sivil toplum, iş dünyası ve tüm aktörlerin işbirliği ihtiyacı içinde olduğunu vurgulayarak şunları aktardı:

İnsanlığın sebep olduğu yıkımın kanıtları her yerde. Ancak bu umutsuzluğa değil, eyleme ilham vermelidir. Hala daha kötüsünü durdurabiliriz. Ama bunu yapmak için sıcaklarla geçen bir yılı tutkularla dolu bir yıla dönüştürmeli ve iklim eylem planlarını hemen hızlandırmalıyız.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 23
  • Ziyaretçi 8 ay önce Şikayet Et
    Sıcaklar, Depremler, Felaketler, Kıtlık ve Susuzluk artacak. Dünyadaki maddi gücü elinde bulunduğunu sanan zalimler. Tüm taraftarlarınızı ve gücünüzü toplayın bakalım. Bu gidişatı durdura bilecekmisiniz. Sonunuz yaklaştı. Kaçış yok. Mutlak Güç ve Kuvvet Sahibi Yüce ALLAH' dır.
    Cevapla
  • Ceylan 9 ay önce Şikayet Et
    Madem iş ciddiye bindi.Küresel bilimciler ön ayak olsun Ortak fon kurulsun.nerde yangın varsa oraya.Fakat yüreklerdeki yangını kim söndürecek.Buğdaylar güçlülere gidiyor. AŞI Ha keza Öyle Dünya 5 den büyük değilmiş.Adalet.Adalet.Adalet.ekmek su hava kadar ihtiyaç.Adalet yoksa sözlerin bir kıymetini olmaz ki.Önce BM de bu yapılmalı.konuş konuş.Havanda su.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    İklim değişikliği, biz dünyayı esir alacağığız demenin farklı bir türü......
    Cevapla
  • nevşehirli 9 ay önce Şikayet Et
    Allahın yarattığı bir düzen vardır iklim değişikliği cart curt Allahın işine karışılmaz.Allah kimsenin dayanamayacağı yükü kimseye yüklemez
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    En büyük müsebbibi büyük şeytan Amerika'dır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail askerlerini pusuya düşürdü! Çok sayıda İsrail askeri öldü
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"