Hiroşima trajedisinin üzerinden 78 yıl geçti

Japonya'da binlerce insanın ölümüne neden olan dünyanın ilk atom bombası saldırısının kurbanları, trajedinin 78'inci yılında Hiroşima'da düzenlenecek törenle anılacak.

GİRİŞ 05.08.2023 10:52 GÜNCELLEME 06.08.2023 10:01
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Japonya, atom bombası trajedisinin yıldönümünde kayıplarını anıyor. Dünyanın ilk atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, trajedinin 78'inci yılında Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenecek törenle anılacak. Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nda 6 Ağustos'ta yapılacak geleneksel törene, kurban yakınları, siyasiler ve 110 ülkeden rekor sayıda temsilci katılacak. ABD'nin Japonya'ya karşı kullandığı “Little Boy” adlı atom bombasının atıldığı zaman olan yerel saatle 08.15'te saygı duruşunda bulunulacak törende, saldırıda hayatını kaybedenler ve saldırıya tanıklık eden kişilerin isimlerinin yer aldığı liste barış anıtına asılacak.

Ne olmuştu

Kimilerinin Japonya'nın ABD'yi kalbinden vurduğu "Pearl Harbour" saldırısının intikamı olarak gördüğü, kimilerinin ise gövde gösterisi olarak yorumladığı dünyanın ilk atom bombası saldırısı, 2'inci Dünya Savaşı'nın sonlarında gerçekleşmiş, ABD ilk kez Japonya'ya karşı nükleer silaha başvurmuştu. Japonya, 10 Temmuz 1945'te Almanya'nın Potsdam kentinde müttefiklerin o dönemki liderleri ABD Başkanı Harry Truman, Sovyet lider Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Churchill'in katıldığı toplantıya Soyvetler Birliği aracılığıyla bir elçi göndermek istemiş, ancak müttefikler bunu reddetmişti. Müttefiklerin Japonya'ya yapılan savaşı 26 Temmuz 1945'te sonlandırma çağrısı ise bu kez Japonya tarafından reddedilmişti. Japonya'nın tavrı, yaklaşık 10 gün sonra ülkeye düzenlenecek atom bombası saldırılarında belirleyici rol oynamıştı.

Süreci başlatan isim: Harry Truman

ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in 12 Nisan 1945'te ölmesiyle başkanlık koltuğuna oturan Harry Truman, zaman kaybetmeden atom bombasının atılması için gerekli süreci başlatmış, 27 Nisan 1945'te düzenlenen Hedef Tetkik Komitesi toplantısında Japonya'nın 17 bölgesi hedef olarak seçilmek üzere incelemeye alınmıştı. İddialara göre, 1945'in Mayıs ayı itibarıyla olası nükleer saldırı hedefleri arasındaki 4 kente yapılan hava saldırıları sonlandırılarak savaştan kaçan Japon halkının atom bombasının hedefi olacak şehirlere göç etmesi sağlanmıştı.

İlk darbe Hiroşima'ya

Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy"u (Küçük Oğlan) taşıyan "Enola Gay" adlı uçak, 6 Ağustos 1945 Pazartesi günü Hiroşima semalarına ulaşmış, şehrin semalarında gözlem yapmak amacıyla bölgeye giden bir diğer uçak “Straight Flush” ise Japon Hava Kuvvetleri tarafından fark edilmişti. Hiroşima hava sahasında ciddi yol kat etmeyi başaran “Enola Gay”, yerel saatle 08:13'te Japon Hava Kuvvetleri tarafından fark edilmesinden kısa bir süre sonra "Little Boy"u Hiroşima semalarına bırakmış ve atom bombası yerel saatle 08:16'da yeryüzüne 600 metre mesafede patlamıştı.
Yaklaşık 140 bin kişinin hayatını kaybettiği Hiroşima saldırısı, dolaylı olarak yüzbinlerce insanın yaralanmasına ve radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına neden olmuştu. ABD, 9 Ağustos 1945'te ise bir diğer Japon şehri Nagasaki'yi atom bombası ile vurmuştu.

Furkan Uyar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Furkan Uyar

Editör Hakkında

1984 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Halkla İlişkiler ve İşletme bölümlerinden mezun oldu. 2004 yılında televizyon sektöründe çalışma hayatına başladı. 2012 yılında giriş yaptığı internet haber editörlüğüne Haber7.com'da devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Ülkemize ermeni soykırımı diye attıkları iftira yalanını uyduranlar onbinlerce insanı yakarak katlettikleri içinde bulunduğumuz yüzyılda halen gerektiği gibi eleştirmeyenler demekki adalet çizgisinde değiller, japonyada hala amerikaya hak talep edemiyor,cılız anma törenleriyle geçiştiriyor.
    Cevapla
  • malatya balabanlı 8 ay önce Şikayet Et
    Bu bir vahşettir , trajedi denip hafiflletilemez . Sivillerin günahı ne ?
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Katil Terörist Irkçı Abd
    Cevapla
  • Kartal0642 8 ay önce Şikayet Et
    "Zalimler için yaşasın cehennem." İslami medeniyet olmadan dünyaya huzur gelmez.
    Cevapla
  • Adige 8 ay önce Şikayet Et
    Savaş sivil insanlara değil askere yapılır bu düpe düz savaş suçu tazminat ödemeleri gerek
    Cevapla
  • Okur 8 ay önce Şikayet Et
    tazminatı ödedi japonlar halen de ödüyorlar kaldı ki halk bu günü barış töreni olarak kutluyor.ayrıca japonya tokyo hava saldırısında 100bin sivili okinovada 90bin... kaybetmedi mi. Yine dayatılan liberal demokratik anayasa ile yönetilmiyor mu. Japon g4 te yani kayıp mı etti kazandı mı. Sonuçta rus-japon savaşı bize 20 yıl kazandırdı lozandaki imzadan belli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!