ECOWAS ülkeleri Nijer için yeniden toplanacak

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları, Nijer'de 26 Temmuz'daki darbe gündemiyle ikinci kez bir araya gelecek.

ECOWAS ülkeleri Nijer için yeniden toplanacak
ECOWAS ülkeleri Nijer için yeniden toplanacak
GİRİŞ 11.08.2023 22:40 GÜNCELLEME 11.08.2023 22:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ECOWAS Sözcüsü Amos Lungu, yaptığı açıklamada, genelkurmay başkanlarının Nijer'deki darbe gündemiyle haftaya yeninden toplanacağını belirtti.

Lungu, toplantının Gana'nın başkenti Akra'da olacağını ifade etti.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları, 2 Ağustos'ta Nijer'deki darbe gündemiyle Nijerya'nın başkenti Abuja'da toplanmıştı.

Toplantıda demokrasiyi yeniden sağlama konusunda kararlılık mesajı verilmişti.

- Hem müzakere hem askeri müdahale masada

ECOWAS, Nijerya'da dün düzenlediği zirvede Nijer'deki krizin çözümünde müzakere yolunun hala açık olduğunu vurgulamış, buna karşın güç kullanımının da son çare olarak hala masada durduğuna dikkati çekmişti.

Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirmeleri ve konuşlandırmaları talimatı verilmişti.

İhtiyat kuvvetlerinin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin ise bilgi paylaşılmamıştı.

- Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz'da gündeme gelmişti

ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz'da ilk kez toplanmış ve cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Neco 8 ay önce Şikayet Et
    Muhtemelen abd şu an zaman kazanıyordur hazırlıklarını yapınca piyonları ileriye sürecektir.Sonra çok kan dökecekler olan gariban Afrikalıya olacaktır.
    Cevapla
  • Sivaslı Öğretmen 8 ay önce Şikayet Et
    daha çok toplanırsınız , kendi halklarınızda bu sömürgeci avrupalılardan nefret ettiği için birşey yapamazsınız.
    Cevapla
  • Vatanperver 8 ay önce Şikayet Et
    Bu savaş Afrika'nın Avrupa cuntası'dan kurtuluş savaşıdır. Bir tarafta Avrupa Amerika var. Diğer tarafta Yeni Afrika ve Türkiye var. Biiznillah bir savaşı daha zaferle noktalacaktır. Büyük Türk Devletimiz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı