Türkmenistan: Trans-Hazar projesinde iş birliğine hazırız

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan'ın, Trans-Hazar boru hattı projesinin uygulanması konusunda Avrupalı ​​ortaklarla iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Türkmenistan: Trans-Hazar projesinde iş birliğine hazırız
Türkmenistan: Trans-Hazar projesinde iş birliğine hazırız
GİRİŞ 12.08.2023 23:11 GÜNCELLEME 12.08.2023 23:11

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Hazar Denizi Günü dolayısıyla düzenlenen "Hazar Denizi-Barış ve Dostluk Denizi" konulu forumda konuştu.

Hazar Denizi Günü'nün büyük ölçüde Türkmenistan'ın çabaları sayesinde uluslararası etkinliklerin takviminde yer aldığını ifade eden Meredov, "Ülkemiz, Hazar gündemindeki tüm konularda ortaklarla diyaloğa her zaman hazır, çeşitli görüşlerin ve yapıcı önerilerin görüşülmesine açıktır." dedi.

Meredov, Kasım 1996'da Hazar'a kıyı devletlerin dışişleri bakanlarının ilk toplantısının Aşkabat'ta yapıldığını hatırlatarak, "Bu toplantı Hazar'ın yasal statüsünü tanımlayan beş taraflı bir belge taslağının hazırlanmasına yönelik ortak çalışmanın başlangıcı oldu." diye konuştu.

Daha sonra, 2002 yılında Türkmenistan'ın inisiyatifiyle Hazar'a kıyısı olan ülkelerin devlet başkanlarının ilk toplantısının Aşkabat'ta gerçekleştiğini ve beş taraflı iş birliğinin temelinin oluşturulduğunu belirten Meredov, uzun yıllara dayanan iş birliğinin sonucunda 2018'de ana belge olan Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme'nin kabul edildiğini anlattı.

Meredov, Hazar'a kıyısı olan komşu ülkeler ve bölge dışındaki devletlerle de ekonomik iş birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Bu tür iş birliğine bir örnek, özellikle 'Hazar Denizi - Karadeniz' olmak üzere kıtalararası ulaşım koridorlarının oluşturulmasına yönelik çalışmalardır. Bununla ilgili belge Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Romanya dışişleri bakanları tarafından Mart 2019'da Bükreş'te imzalandı." şeklinde konuştu.

Enerji sektöründe çeşitlendirme stratejisine bağlı olan Türkmenistan'ın Trans-Hazar boru hattı projesinin uygulanması konusunda Avrupalı ​​ortaklarla iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu ifade eden Meredov, bunun sadece ekonomik ve ticari olarak uygulanabilir bir proje değil, aynı zamanda çıkarların ve faydaların eşit olarak dikkate alınmasına dayalı küresel enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğin sağlanması için kilit bir koşul olarak değerlendirilebileceğinin altını çizdi.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi