Nijer'deki askeri cuntadan ECOWAS kararı! Askeri müdahale masadaydı!

Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cuntanın, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ile (ECOWAS) diyalog kurmaya açık olduğu belirtildi.

GİRİŞ 14.08.2023 02:18 GÜNCELLEME 14.08.2023 09:33
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Nijerya'daki Vahhabi ve Ticani tarikatlarından oluşan ortak heyet, Nijer’deki cunta lideri Abdurrahmane Tchiani ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Nijerya basınına konuşan Cema'at-ü İzaleti'l-Bid'a ve İkameti's-Sünne (JIBWIS) grubunun lideri Abdullahi Bala Lau, görüşmenin yaklaşık 3 saat sürdüğünü aktardı.

"ECOWAS İLE DİYALOG İÇİN HER ZAMAN HAZIRIZ"

Lau, görüşmede, Tchiani'nin ECOWAS ile diyalog kurmayı kabul ettiğini belirterek, "Tchiani diyaloğun ne zaman olacağına dair bilgi vermedi ancak diyalog için her zaman hazır olduklarını söyledi." ifadesini kullandı.

ECOWAS MÜZAKERE VE ASKERİ MÜDAHALEYİ MASAYA YATIRDI

ECOWAS, Nijerya'da 10 Ağustos'ta düzenlediği zirvede, Nijer'deki krizin çözümünde müzakere yolunun hala açık olduğunu vurgulamış, buna karşın güç kullanımının da son çare olarak hala masada durduğuna dikkati çekmişti.

Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına, "ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma" talimatı verilmişti.

İhtiyat kuvvetlerinin nerede, ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin bilgi paylaşılmamıştı.

ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz'da ilk kez toplanmış, cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ASKERİ OPERASYON KARARI ÇIKMAMIŞTI

ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
  • Bozkurt 8 ay önce Şikayet Et
    Batı oraya harekat yapsaydı Afrika'ya gömülecekti,Batı batışını biraz uzatmış oldu,Şimdi ise Türkiye ile anlaşmak için sürünerek geleçekler,Unutmayın Bir gece ansızın batı ve doları çökebilir.Batıdan format yemiş beyinlere bunlar uçuk gelebilir.Geçin sıraya Ay Yıldıza Selam durulacak.
    Cevapla
  • Sahici 8 ay önce Şikayet Et
    Sizi gidi demokrasi sevdalıları sizi nede çok seviyorsunuz bu darbecileri önce sisi sonra tüm Afrika ülkeleri sen şimdi demokrasiyi rafa kaldırıp destek verirsen birileride gelir sana darbe yapar iyi kötü demokrasiden bir milim ayrılmak zarar verir
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Afrikalı kardeşlerimiz, Sömürgecilerden UZAK DURUN, BİRLİK OLUN. Türkiye ile olun..
    Cevapla
  • Halil 8 ay önce Şikayet Et
    Nijerya'da yakın bir zamanda sömürülmeyi kabul etmeyen vatanseverler yönetimi ele geçirecekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri