İngiltere'den darbe itirafı: Musaddık'ı devirmek büyük hataydı

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Owen, 1953'te İran'da Başbakan Musaddık'a karşı yapılan darbenin hata olduğunu ve Londra'nın darbedeki rolünü itiraf etmesi gerektiğini söyledi. ABD, darbeyi İngilizlerle birlikte yaptığını itiraf etmişti.

GİRİŞ 16.08.2023 08:36 GÜNCELLEME 16.08.2023 09:21
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı David Owen, Londra'nın 1953 yılında İran'da Başbakan Muhammed Musaddık'a karşı yapılan askeri darbedeki rolünü artık kabul etmesi gerektiğini açıkladı.

The Guardian'da yer alan habere göre Owen, daha önce ABD Merkezi İstihbarat Örgütü'nün (CIA) ABD-İngiltere ortaklığında gerçekleştiğini kabul ettiği darbenin İngiltere tarafından da itiraf edilmesinin, ülkenin güvenirliğine olumlu katkı sunacağını belirtti.

1977 ila 1979 arasında bakanlık yapan Owen, Musaddık'ın devrilmesinin yanlış bir adım olduğunu, demokratik bir İran'ın kurulması çabasına darbe vurduğunu ve şu anki rejimin ortaya çıkmasına yol açtığını ifade etti.

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı David Owen

İNGİLTERE VE ABD NEDEN DARBE YAPTI?

2013 yılında kamuoyuyla bir dizi istihbarat bilgisi paylaşan CIA, ABD'nin darbedeki rolünü resmi olarak kabul etse de İngiltere bugüne kadar bu konuda resmi bir açıklama yapmadı.

1951 yılında İran'da seçimle iş başına gelen Musaddık'ın ülkedeki petrol işletmelerini millileştirmesi, İran petrolünü İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik yapılanma açısından çok önemli bir unsur olarak gören ABD ve İngiltere'de büyük kaygı uyandırmıştı.

CIA belgelerine göre, iki ülke bu sebeple Musaddık'ı devirerek Pehlevi ailesinin yeniden iktidara gelmesi için darbe planı yaparak yürürlüğe koydu.

Eski İran Başbakanı Muhammed Musaddık

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 80
  • aha 8 ay önce Şikayet Et
    GELEN GİDENİ ARATIR bizde meşhur bir sözdür.
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    yıllar sonra fetö darbesininde itiraf edecekler. Peki fetöcü hainler o ölümlerin sorumlulugundan ve hainlikten nasıl kurtulacaklar?
    Cevapla
  • Turgut Reis 8 ay önce Şikayet Et
    Aynı simdiki güleni saklamalari gibi. Darbe basarili olsaydi bizde iran olmustuk simdi.
    Cevapla
  • Turgut Reis 8 ay önce Şikayet Et
    Bilmeyenler için. Türkiyede bugüne kadar yapilan tüm darbelerin altinda Amerika ve batili dostlarimiz yatiyor.
    Cevapla
  • Musa 8 ay önce Şikayet Et
    Humeyniyi Fransadan Kim getirti ? Amerika. Malesef ki müslüman devletler hep bu oyuna geliyor . Onlar ilerlerken bizler batıyoruz bir birimize giriyoruz .
    Cevapla
  • Turgut Reis 8 ay önce Şikayet Et
    Aynisini kaç kez türkiyedede yaptilar. Ama bizim ivimizde kimin neoldugu belli degilki. Bir defa ermeni asilli hickimseyi meclise sokmayacaksin. Okadar zormu bunu araştırmak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı
Fransız başkandan skandal Türkiye haritası paylaşımı