Rusya için casusluk yapan 3 kişi gözaltına alındı

İngiltere'de Rusya adına casusluk yaptığı iddia edilen üç Bulgaristan vatandaşının şubat ayında gözaltına alındığı ve o zamandan beri gözaltında tutulduğu açıklandı.

Rusya için casusluk yapan 3 kişi gözaltına alındı
Rusya için casusluk yapan 3 kişi gözaltına alındı
GİRİŞ 16.08.2023 10:29 GÜNCELLEME 16.08.2023 10:29

İngiltere'de Rusya adına casusluk yaptığı iddia edilen üç Bulgaristan vatandaşının şubat ayında gözaltına alındığı ve o zamandan beri gözaltında tutulduğu açıklandı.

Ulusal güvenlik soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, Rusya güvenlik servisi için çalışmakla suçlanıyor. "Uygunsuz niyetle" kimlik belgeleri bulundurdukları ve kimlik belgelerinin sahte olduğunu bildikleri ileri sürülen üç şüpheli, Metropolitan Polisi'ne bağlı terörle mücadele detektifleri tarafından Ulusal Sırlar Yasası kapsamında yaklaşık 6 aydır gözaltında bulunuyor.

LONDRA'DAKİ SEÇİM KOMİSYONLARINDA ÇALIŞMIŞLAR

Yıllardır İngiltere'de yaşadıkları ve çeşitli işlerde çalıştıkları ifade edilen şüphelilerden 45 yaşındaki Orlin Roussev'in daha önce Rusya ile iş ilişkilerinin olduğu, İngiltere'ye 2009'da taşındığı ve mali hizmetlerde teknik bir işte üç yıl boyunca çalıştığı bilgisi paylaşıldı. LinkedIn hesabına göre sinyal istihbaratı ile ilgili bir şirkete sahip olan Roussev, kendi ifadesine göre, daha önce Bulgaristan Enerji Bakanlığı için danışmanlık yapmıştı.

Casusluk ile suçlanan diğer iki şüpheli, Bizer Dzhambazov ve Katrin Ivanova, komşuları tarafından çift olarak tarif edildi. Buna göre, Dzhambazov hastaneler için şoförlük yapıyor, Ivanova ise LinkedIn profiline göre, özel bir sağlık merkezinde laboratuvar asistanı olarak çalışıyordu. 10 yıl önce İngiltere'ye taşınan ikili, Bulgar halkına hizmet veren bir toplum örgütü yönetiyordu. Bulgaristan devlet belgelerine göre de iki şüpheli ayrıca Londra'daki seçim komisyonları için de çalışmış, burada yurt dışında yaşayan vatandaşların Bulgaristan seçimlerinde oy vermesini kolaylaştırmak için hizmet vermişti.

Üç sanığın ocak ayında İngiltere'nin başkenti Londra'daki Old Baily'de mahkemeye çıkarılacağı bilgisi paylaşıldı. Sanıklar, atılı suçlara henüz itiraz etmedi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Birleşmiş Milletler'den son dakika Refah açıklaması! İsrail'e sert tepki
Ekrem İmamoğlu'ndan 4 gün sonra akılalmaz Edanur Gezer açıklaması