Cemaat-i İslami Partisi'nin önemli ismi hayatını kaybetti

Bangladeş'te 13 yıldır cezaevinde bulunan muhalefetteki Cemaat-i İslami Partisi'nin Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Delwar Hossain Sayedee hayatını kaybetti.

GİRİŞ 16.08.2023 13:29 GÜNCELLEME 16.08.2023 13:55
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Bangladeş'in önde gelen İslam alimi ve hatibi 83 yaşındaki Sayedee, kalp krizi geçirmesinin ardından 13 Ağustos Pazar günü başkent Dakka'daki Bangabandhu Şeyh Mujib Tıp Üniversitesi'ne (BSMMU) kaldırıldı.

Sayedee, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Hastane Müdürü Tuğgeneral Dr. Rezaur Rahman, 13 yıldır cezaevinde olan ve çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan Sayedee'nin burada vefat ettiğini doğruladı.

Binlerce Cemaat-i İslami Partisi destekçisi hastanede toplanırken, Sayedee'yi "sahte" davalarda "gerekçeli" mahkeme kararları nedeniyle hapiste tuttuğu için hükümet aleyhine sloganlar attı.

Cemaat-i İslami Partisi tarafından yayımlanan taziye mesajında, "sahte ve uydurma bir davada müebbet hapis cezasına çarptırılarak kendisine (Sayedee'ye) ağır haksızlık yapıldığı" belirtildi.

Sayedee, Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işlediği" iddiasıyla ömür boyu hapis cezası almıştı. Ancak Cemaat-i İslami Partisi, davayı tartışmalı olarak değerlendirmiş ve bunu parti liderlerini yargılamaya yönelik siyasi bir girişimin parçası olarak görmüştü.

BANGLADEŞ ULUSLARARASI SUÇLAR MAHKEMESİ

Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), 2013'te Sayedee'yi insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme kararına tepki gösterilmesi üzerine ülke genelinde polis ve diğer kolluk kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda en az 78 kişi ölmüştü.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 2014'te cezayı ömür boyu hapis cezasına indirmişti.

2009'da kurulan Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi, küresel insan hakları gruplarınca adil yargılanma standartlarına uymadığı için eleştirilmişti. Mahkeme, o zamandan beri 50'den fazla davada 130'dan fazla kişi hakkında hüküm vermişti.

Bangladeş, aylarca süren kanlı savaşın ardından 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmış, Cemaat-i İslami Partisi, savaş sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yaptığı iddiasıyla eleştirilmişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 14
  • hamdolsun 8 ay önce Şikayet Et
    müslümanlaraxzulüm eden , katleden herkesin Allah belasını versin
    Cevapla
  • hamdolsun 8 ay önce Şikayet Et
    tam tersi olsa abd , ab ve tüm dünya ülkeleri sivil toplum kuruluşları ayağa kalkardı, iş müslümanlara eza cezaya gelince üç maymunu oynar kafirler
    Cevapla
  • Osmanlıcıkürt 8 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
    Cevapla
  • Yahyalı 8 ay önce Şikayet Et
    şehedeti Mübarek olsun...
    Cevapla
  • Amca. 8 ay önce Şikayet Et
    Allahu Teala rahmet etsin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu