Pentagon'dan Nijer açıklaması: Kritik bir ortağımız, yüz milyonlarca dolar yatırım yaptık

Pentagon'dan yapılan son dakika açıklamada, Nijer'in ABD için oldukça kritik bir ortak olduğu ve oradaki üslere yüz milyonlarca dolar yatırım yapıldığı belirtilerek olayların diplomatik çözümle sonuçlanması gerektiği ifade edildi.

Pentagon'dan Nijer açıklaması: Kritik bir ortağımız, yüz milyonlarca dolar yatırım yaptık
Pentagon'dan Nijer açıklaması: Kritik bir ortağımız, yüz milyonlarca dolar yatırım yaptık
GİRİŞ 17.08.2023 00:33 GÜNCELLEME 17.08.2023 00:47
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sahel bölgesinde son yıllarda yaşanan siyasi hareketlilik ve askeri darbeler sadece bölgedeki sömürgecilik sonrası siyasal ve sosyal düzeni bozmakla kalmadı. Aynı zamanda yeni bir dönemin kapılarını açtı.

Ağustos 2020 ve Mayıs 2021'de Mali'de, Eylül 2021'de Gine'de, Ocak ve Eylül 2022'de Burkina Faso'da ve en son Temmuz 2023'de Nijer’de yaşanan askeri darbeler bütün dikkatleri böLgeye çekti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh

PENTAGON: BİR DARBE GİRİŞİMİ OLDUĞUNU SÖYLEMEYE ÇOK YAKLAŞTIK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Nijer'in ABD için oldukça kritik bir ortak olduğunu ve oradaki üslere yüz milyonlarca dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Biz de bunun askeri müdahale ile sonlanmasını istemiyoruz. Bunun barışçıl bir çözümle bitmesini istiyoruz ve kesinlikle diplomasiye hiçbir kapıyı asla kapatmadık." dedi.

Singh, düzenlediği basın toplantısında, Nijer'de devam eden durumu değerlendirmeye devam ettiklerini, bunun barışçıl ve diplomatik yollarla çözülebileceğini umduklarını ve "bir darbe girişimi olduğunu söylemeye çok yaklaştıklarını" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve hükümetin diğer kademelerinin bunu barışçıl şekilde çözmeye çalıştığına işaret eden Singh, "Bildiğiniz gibi Nijer, bölgede bizim için oldukça kritik bir ortak. Bu yüzden bunu diplomatik şekilde çözebileceğimizi umuyoruz." dedi.

Singh, bölgede ABD'nin varlıklarının ve çıkarlarının bulunduğunu, ana önceliklerinin bu çıkarları ve müttefiklerin çıkarlarını korumak olduğunu vurgulayarak, "Baskı yapmaya ve diplomatik bir çözüm için zorlamaya devam ediyoruz. ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu), bunun askeri olarak sona ermesini istemediğini, şiddetin tırmanmasını istemediklerini, bunun diplomatik bir şekilde sona ermesini istediklerini söyledi. Yani biz bu önlemleri destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Batı Afrika ülkelerinin, ABD'nin askeri yardımı, ikincil veya lojistik destek talebinde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Singh, böyle bir talebin bulunup bulunmadığı konusunda emin olmadığını, ancak ECOWAS'ın parçası olan ülkelerin askeri müdahaleyi istemediklerini belirttiğini aktardı.

"ASKERİ MÜDAHALE İSTEMİYORUZ"

Singh, bu duruşu desteklediklerini belirterek, "Biz de bunun askeri müdahale ile sonlanmasını istemiyoruz. Bunun barışçıl bir çözümle bitmesini istiyoruz ve kesinlikle diplomasiye hiçbir kapıyı asla kapatmadık." ifadesini kullandı.

ABD'nin terörle mücadele operasyonlarını nasıl yürüttüğüne ilişkin Singh, ABD'nin sadece Nijer'den değil dünyanın diğer yerlerinden de ufuk ötesi güçlerini koruduğunu söyledi.

"ÜSLERİMİZE MİLYONLARCA DOLAR YATIRIM YAPTIK"

Singh, Nijer'in ABD'nin bir ortağı olduğunu vurgulayarak, "Oradaki üslere yüz milyonlarca dolar yatırım yaptık." dedi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, Nijer'de barışçıl bir çözüm görmek istediklerini ve buna ulaşabileceklerini umduklarını kaydetti.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • acayip 8 ay önce Şikayet Et
    "bir darbe girişimi olduğunu söylemeye çok yaklaştıklarını" söyledi." dünyadaki en komik devlet açıklamasına aday. hatta birincisidir.
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    Batı’ya yardımda bulunmayacaksa bizim için daha iyi. Adamlar en azından Fransız sömürgeliğinden kurtuldular.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    menfati niz vardaondan cikarcilar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak