Çarpıcı Türkiye detayı: ABD alternatif tahıl koridoru arıyor

ABD, Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl altyapısına yönelik devam eden saldırılarını kınayarak, Ukrayna'nın tahıl ihracatını yapabilmesi için alternatif seçenekler bulmaya çalıştığını açıkladı.

GİRİŞ 17.08.2023 15:45 GÜNCELLEME 17.08.2023 15:51
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na atıfta bulunarak, "ABD, Rusya'yı derhal Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na geri dönmeye çağırıyor." dedi. Rusya 17 Temmuz’da anlaşmadan çekilmişti.

Patel, ABD'nin "ulaşması gereken yerlere tahıl göndermeye devam edebileceği yollar ve koridorlar bulmaya" çalıştığını söyledi ve Rus tarafından anlaşmaya geri dönmek istediklerine dair herhangi bir işaret görmediğini ifade etti.

TÜRKİYE'YLE DE GÖRÜŞÜLÜYOR

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'e (WSJ) konuşan bir yetkili ise, ABD'nin alternatif bir rota belirlemek için Türkiye, Ukrayna ve bölgedeki diğer müttefikleriyle görüştüğünü yazdı. WSJ ayrıca, olası yeni bir tahıl rotasının Tuna Nehri üzerinden gerçekleşebileceğini ifade etti.

RUSYA, OLASI ALTERNATİF ROTA YOLLARINI DA VURARAK ADETA MESAJ VERİYOR

Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatmayı reddettikten sonra, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna'nın tarım ve liman altyapısına saldırılar düzenledi. Saldırılar, Tuna limanları Reni ve Izmail'i de kapsadı. Rusya bu saldırılarla, oluşturulabilecek alternatif rotaya karşı da mesaj vermiş oldu.

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmeden önce, Tuna Nehri'ndeki limanları Ukrayna'nın tahıl ihracatının yaklaşık çeyreğini oluşturuyordu. Tahıl mavnalara yükleniyor, önce Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Romanya'nın kara suları yoluyla nehrin aşağısına sonra da Romanya'nın Karadeniz'deki Köstence Limanı'na aktarılıp oradan da gemilerle gönderiliyordu.

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırılarda gıda ihracatı için hayati bir rota olan Tuna Nehri üzerindeki Reni Limanı'nda yer alan tahıl ambarlarına zarar verdiğini açıkladı.

KAYNAK: HABER7, REUTERS
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 14
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis tahilla ugrasma abdnin avrupanin eline su dokuyorsun artik ulkemizin ciftcisiyle ugras
    Cevapla
  • gökbörü 1 yıl önce Şikayet Et
    biz karışmayalım nerden bulurlarsa bulsunlar bizimde aramızı rusyayla bozmaya çalışıyorlar ,nerede soyunduysanız orada giyinin,kediyle çuvala girilmez.
    Cevapla
  • Reşo 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve AB bu savaşın bitmesini istemiyor
    Cevapla
  • deniz bey 1 yıl önce Şikayet Et
    nerde kan ve göz yaşı varsa arkasında abd ve israil var ırakta süriyede bizi sırtımızdan vuranda abd ne ab nede abd yaşasın tam bağımsız TÜRKİYE
    Cevapla
  • MisafirBalıkesirli 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD yeni alternatif tahıl koridorunu AB ülkelerini aç bırakmamak için arıyor.Haçlı Seferleri yeniden başlıyor.Bencilliğe bak Afrika ülkeleri aç ölmüş umurlarında değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
6.1'lik deprem güvenlik kameralarına böyle yansıdı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Balıkesir merkezli depremle ilgili ilk mesaj!