Nijer'e askeri müdahale: BM'nin iznine gerek yok

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'de asker konuşlandırmak için Birleşmiş Milletler'in (BM) iznine ihtiyaç duymadıklarını bildirdi.

GİRİŞ 18.08.2023 00:56 GÜNCELLEME 18.08.2023 09:05
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Komiser Musah, ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının Gana'nın başkenti Akra'da Nijer gündemiyle yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Musah, ECOWAS olarak Batı Afrika'da terörizm de diyebilecekleri asimetrik bir çatışma durumuyla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, BM Anlaşmasının 7. Bölümünün terörle mücadeleye bile izin vermediğini söyledi

'BM'NİN ONAYINA İHTİYAÇ YOK'

"ECOWAS'ın Nijer'de asker konuşlandırmak için BM'nin onayına ihtiyacı yok." diyen Musah, ECOWAS'ın daha önce Liberya'da ya da Sierra Leone'da yaptığı konuşlandırmalarda BM ve Afrika Birliğine sadece haber verdiklerini vurguladı.

Musah, ECOWAS'ın Nijer'e kendi kaynaklarıyla gireceğini, onlara yardım etmek isteyen herkesin yeterince adil olduğunu kaydetti.

Bölgede art arda yaşanan darbelere kuvvet kullanımıyla cevap vermediklerinin altını çizen Musah, bu domino etkisini de durdurmak gerektiğine dikkati çekti.

ECOWAS'ın Nijer'de asker konuşlandırma kararı, bölgesel bir örgütün bir ülkeye "kuvvet kullanımının" yasal olup olmadığı yönünde bazı tartışmalara neden olmuştu.

BM Antlaşmasının "Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Eylemi Durumunda Alınacak Önlemler" başlıklı 7. Bölümünde barışın bozulması veya tehdit edilmesi durumunda uluslararası barışın korunmasında alınacak önlemler ve tavsiyeler yer alıyor.

7.Bölümde sadece 51. Madde, BM üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya uğraması halinde saldırıya uğrayan ülkeye meşru müdafaa hakkı tanıyor.

Uzmanlar, bu maddenin askeri darbeleri engellemek için işletilmesinin hukuki olmayacağını savunuyor.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Tccccc 8 ay önce Şikayet Et
    Noldu laaa batının köpekleri atiyorlar mı sahiplerinizi afrikadan
    Cevapla
  • zafer42 8 ay önce Şikayet Et
    En iyi Afrika kitasindaki Dost TÜRKLERDIR,imanimiz Yeter
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Maalesef. Ben 10 yıl bu sömürüye şahid oldum. Hâlâ sömürüyorlar.
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    1683 Viyana Kuşatması başarılı olsaydı , Hiç bir garibanın emeğini ve topraklarını sömüremeyeceklerdi . Baktılar ki surlar aşılamadı , Onlar için engel kalmadı . Afrika'yı sömürelim , Hindistan , Uzak Doğu ve Amerika'ya yelken açalım , garib gurebayı çalıştırıp , zengin kaynaklarını ele geçirelim dediler . O zamandan beri sömürüyorlar .
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    aşağılık ecowas. katiline aşık ecovas. Nijere girdiğin anda kafan kopacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi sona erdi: Özel, görüşmenin detaylarını açıkladı
Kastamonu’da sulama kanalında başı kesilmiş ceset bulundu