Kıbrıs'ta gerginlik: KKTC güçleri, BM araçlarını dozerlerle süpürdü

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını söyledi.

GİRİŞ 18.08.2023 17:07 GÜNCELLEME 19.08.2023 09:45
Bu Habere 381 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirerek araçlarını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarına park etti. KKTC güvenlik güçleri ise, BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla süpürdü. Konuyla alakalı açıklama yapan BM Barış Gücü, olayı kınadıklarını söyledi.

KKTC'DEN "GERİ ADIM YOK" MESAJI

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, yaptığı yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek, "Rum'un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." ifadesini kullandı.

KKTC'nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü'nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.

TATAR: TÜRKİYE İLE İSTİŞARE HALİNDEYİZ YOLU TAMAMLAYACAĞIZ

Yaşanan olaylara ilişkin Habertürk TV canlı yayınında açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Maalesef bir tarafsızlık söz konusu değil. Rum tarafına kendilerini affettirmeye çalışıyorlar. Tepkiyi azaltmak için bunları yapıyorlar." dedi.

Türkiye'yle istişare içinde olduklarını ve yolu tamamlayacaklarını vurgulayan Tatar, "Bundan sonra bu yolu tamamlamakta kararlıyız. İnsani bir adımdır, durdurulamaz." ifadelerini kullandı.

KKTC'deki muhalefetin de kendilerine karşı çıktığını söyleyen Tatar, "Muhaliflerimiz, böyle görüntülerin Kıbrıs Türklerine yakışmadığını söylüyordu? Ne yapacaktık? Buyurunuz biz vazgeçtik deyip teslim mi edecektik?" diyerek tepkisini dile getirdi.

BM BARIŞ GÜCÜYLE GERGİNLİK

BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi.

Türk tarafının yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti.

KKTC güvenlik güçleri ise BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.

KAYNAK: HABER7, AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 381
  • Gerçekler 8 ay önce Şikayet Et
    Kıbrıs'ın tamamı Osmanlı'dan gelen hak ile Türkiye'ye aittir. Osmanlı Kıbrıs'ı binlerce şehit vererek Venedik'lilerden aldı. Adaya Rumları İngilizler doldurdu. İlk fırsatta hepsi kovulmalı !!!
    Cevapla
  • 40 yaşüstü 8 ay önce Şikayet Et
    eğer 2002 öncesi iktidar zihniyeti olsa idi zaten böyle bir şey yapmak ya hayal yada aptallık sayılırdı. yok eğer 7 li masa seçimi kazansa idi bu dozerler demokrasi adıyla kendi araçlarımızı ezerdi birde batınan bin özür dilerdik. GÜÇLÜ BİR DEVLET OLMASA İDİ TÜRKİYE KIBRIS BUNU YAPAMAZDI
    Cevapla
  • MaDMaX 8 ay önce Şikayet Et
    olayı kınamışlar. sorun yok o zaman aynen devam. tekrar şiddetle kınarlar olur biter.
    Cevapla
  • Bülent DUMAN 8 ay önce Şikayet Et
    ellerinize sağlık.bunlar ancak bu dilden anlar.
    Cevapla
  • Dersenelll 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiyenin geldiği noktayı, Türkiyenin gücünü, uluslararası etkinliğini ve itibarını MUHALEFET ve MUHALİFLER görebilecekler mi acaba ?. Yanağı okşanan Türkiyeden Devlerin yanağını okşayan Türkiyeye gelmek nasıl bir şey ?. Patates ve soğana benziyor mu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması