ABD Rumlara silah ambargosunu kaldırdı! KKTC tepki gösterdi: Türkiye ile...

ABD Dışişleri Bakanlığı, GKRY'ye yönelik silah ambargosunu 2024 mali yılı için kaldırdıklarını açıkladı. Karara tepki gösteren KKTC, ABD'yi, Rumlar ile iş birliği kisvesi altında savunma alanında kışkırtıcı adımlardan kaçınmaya çağırdı.

GİRİŞ 18.08.2023 23:59 GÜNCELLEME 19.08.2023 10:00
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, 2024 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için GKRY'nin ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit edip Kongre'ye tebliğ ettiğini belirten Miller, koşullara uygunluğun yıllık değerlendirildiğini aktardı.

Miller, bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan Blinken'ın, 2024 mali yılında GKRY için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdığını bildirdi.

Sözcü, Washington'un uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin, 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yeni politikayı yansıtacak şekilde değiştirileceğini kaydetti.

Miller, bu tespitin bir değişikliği temsil etmediği, sadece "2023 mali yılının belirlemesinin yeniden belgelendirilmesi" olduğu bilgisini paylaştı.

KKTC'DEN TEPKİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararını uzatmasına tepki gösterdi:

"ABD yönetiminin, tüm çabalarımıza rağmen Ada'daki hassas dengeleri bozma pahasına, Kıbrıs Rum tarafının silahlanmasını destekleyen tutumunun hız kazanarak devam etmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu hamle, Rum tarafının birçok ülkeyle askeri iş birliğini artırdığı bir dönemde, ABD yönetiminin Ada ve bölge istikrarına verdiği önemle ilgili samimiyetini bir kez daha sorgulamamıza neden olmuştur."

"BU EYLEMLER KARŞISINDA, ANAVATAN TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ADIM ATMAYA DEVAM EDECEĞİMİZİ YİNELERİZ"

Açıklamada, ABD savaş gemilerinin çeşitli sebeplerle GKRY limanlarına yaptıkları ziyaretlerin, KKTC tarafından endişeyle karşılandığı belirtilerek liman ziyaretlerinin süreklilik kazanmasının Kıbrıs'ta huzur ve istikrarın muhafazası bakımından kaygı verici ve GKRY'nin bölgedeki askeri tahriklerini teşvik eder nitelikte olduğu vurgulandı.

ABD'yi, Rumlar ile iş birliği kisvesi altında savunma alanında kışkırtıcı adımlardan kaçınmaya, Ada ve bölgedeki hassas dengeleri gözetmeye çağıran açıklamada, "Bu eylemler karşısında, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak amacıyla atılması gereken tüm adımları, her zaman olduğu gibi Anavatan Türkiye ile birlikte atmaya devam edeceğimizi yineleriz." ifadesine yer verildi.

GKRY'YE İHRACAT KISITLANMASININ KALDIRILMASI

2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD'nin savunma ürünlerinin GKRY'ye ihracat kısıtlamasının kaldırılması iki koşula bağlanmıştı.

Bu iki yasaya göre, ABD Başkanı, GKRY'nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulama çabalarında ABD ile iş birliği yaptığını Kongre'ye raporladığı ve GKRY'nin, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini yılda bir kez bildirdiği takdirde ilgili ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor.

Dışişleri Bakanlığı GKRY'nin durumunun söz konusu yasalara uygunluğunu yıllık olarak gözden geçirip Kongre'ye bildiriyor.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 78
  • Murat 8 ay önce Şikayet Et
    Tekbir Tekbir Tekbir
    Cevapla
  • gurbetçi 8 ay önce Şikayet Et
    Silahlandırsınlar.. BİZDE KÖKTEN ALIRIZ ARTIK ADAYI HODRİ MEYDAN
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    abd islama ve türkiyeye düşman her fırsatta birilerini kışkırtir. birilerine destek verir ve dost görünür,ortaklığı karıştırıp izler.islam sonunda galip gelecektir.türklerin kararlılığını bildikleri halde heryerden sıkıştırmaya çalışıyor.eski türkiye yok.topunuz gelin
    Cevapla
  • Yüksel 8 ay önce Şikayet Et
    Amarikanın gündeminde ne yunanistan nede Rumlar var amarikanın derdi Türkiye yarın Rum kesiminde bir üst kurunca bizi dört taraftan kuşatmış oluyor Yunan,ermeni, Rum,Suriye,Irak ve Bulgar bunu şimdiden göremezsek ilerde başımız çok ağrıyacak onun için İsrail’in Filistin’e uyguladığı baskının aynısını Suriye’deki pkk lılara uygulamamız şart şayet Suriye’deki oyunu bozarsak planları suya
    Cevapla
  • gelecek 8 ay önce Şikayet Et
    bu bize her türlü hakkı doğurmuştur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak