İslam karşıtı Pegida lideri Lahey'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yırttı

Aşırı sağcı Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Örgütü’nün (Pegida), Hollanda lideri Edwin Wagensveld, Cuma akşamı Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yırttı.

İslam karşıtı Pegida lideri Lahey'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yırttı
İslam karşıtı Pegida lideri Lahey'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yırttı
GİRİŞ 19.08.2023 04:21 GÜNCELLEME 19.08.2023 06:33
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Büyükelçilik önünde toplanan karşı göstericilerin taşla karşılık verdiği göç ve İslam karşıtı örgütün lideri Wagensveld ve 2 arkadaşı polise sığındı.

Lahey Belediye Başkanı Jan van Zanen, tasvip etmese de, düşünceyi ifade özgürlüğü nedeniyle, Kur'an yırtma eylemine izin verdiğini açıkladı.

Pegida lideri Wagensveld, Cuma günü, Türk hükümetinin yıllardır Hollanda'daki gösterilere müdahale ettiğini savunarak, buna bir son verilmesi için Kur'an-ı Kerim yırtma kararı aldıklarını açıkladı.

Pegida lideri, “İslam ülkeleri, gösteri hakkının kısıtlanmaması durumunda İsveç ve Danimarka'yı yaptırımlarla tehdit ediyor. Bu kabul edilemez ve sert bir yanıt gerektiriyor” dedi.

Hollanda’da Türkiye ve Fas kökenli seçmenlerin desteklediği DENK Partisi ile ve Türkiye kökenli bazı İslami kuruluşlar, Lahey Belediye Başkanı van Zanen’e başvurarak, eyleme izin verilmemesini talep etti.

DENK Partisi’nden yapılan açıklamada, "Bunun ifade özgürlüğü değil, açıkça nefret söylemi olduğu" belirtildi.

Açıklamada, aşırı sağcı örgütün “Müslümanları iliklerine kadar aşağılama ve toplumda bölünme tohumları ekme peşinde olduğu” savunuldu.

Hollanda Güvenlik Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, İsveç'te olduğu gibi Kuran'ın yırtılması veya yakılmasının, 'terör tehdidinin artmasına' yol açabileceği olasılığını dikkate alacağını söyledi.

Lahey Belediye Başkanı Van Zanen, Pegida’nın eyleminden önce, insanları gereksiz yere kışkırtmak ve kasten incitmek gibi saygılı ve kapsayıcı bir kente katkısı olmayan davranışlara karşı olduğunu bildirdi.

Ancak belediye başkanı olarak yasal görevinin, “anayasa ile belirlenmiş ifade ve gösteri özgürlüğü hakkını mümkün olduğunca kolaylaştırmak” olduğunu vurgulayan Jan van Zanen, bu nedenle eylemi yasaklamasının mümkün olmadığını açıkladı,

Lahey Belediye Başkanı, Hollanda hukukuna göre, bu eylemi yasaklamak için bir gerekçe bulunmadığının altını çizdi.

Wagensveld’e taş atıldı

Aşırı sağcı lider Edwin Wagensveld, iki Pegida üyesiyle birlikte Cuma akşamı yerel saatle 19:00’da Lahey’in merkezindeki Türk Büyükelçiliği önüne geldi.

Polis tarafından trafiğe kapatılan ve geniş güvenlik önlemi alınan büyükelçilik binası önündeki sokakta 100 kadar da Müslüman, karşı gösteri için bir araya geldi.

Pegida liderinin Kur'an-ı Kerim'i yırtmaya başlaması üzerine, karşı gruptan bazıları Wagensveld’e taş attı.

Bazı grup üyelerinin polis kordonunu aşması üzerine Wagensveld, güvenlik güçlerine sığınarak, polis aracına saklandı.

Pegida lideri Wagensveld'in geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında iki kez, Lahey’deki Temsilciler Meclisi binasının önünde Kuran yakma girişiminde bulunmuştu.

Ancak eylemden önce polis müdahale ederek, aşırı sağcı lideri gözaltına almış ve eyleme izin vermemişti.

Ekim ayında Rotterdam'da Müslümanlara karşı hakaret içeren açıklamalar yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Wagensveld, savcılık tarafından suçsuz bulunarak salıverilmişti.

Geçtiğimiz haftalarda Danimarka ve İsveç'teki Kur'an yakma olayları, birçok ülkede Müslümanların tepkisine neden oldu.

Ülkedeki huzursuzluk ve dış tepkiler nedeniyle İsveç makamları, Perşembe günü beş seviyenin bulunduğu güvenlik sistemindeki tehlike seviyesini dörde yükseltti.

 

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 55
  • 5432 8 ay önce Şikayet Et
    müslümanlar olarak bugün haçlı alçaklara karşı dinimizimanımız şerefimiz için savaşmıyorsak ne yapıyoruz yaşayarak ben soruyorum dinsiz kafirlere karşı hiçbirşey yapmıyorsak ne yapıyoruzbiz allahın huzurunda ne diyeceğizhangi hesabın altında kalkabileceğiz
    Cevapla
  • Duran arslan 7 ay önce Şikayet Et
    Seni haçkılarla savaştırmak isteyen güç başka kuranı yakanda maşa ,sende bu ilizyona inanma
    Cevapla
  • Eren 8 ay önce Şikayet Et
    İslama saldırı inanca saldırı resmi bir elçilik binasına yönelik küstahça tehditvari saldırı uluslararası hukuk suçu böyle alçaklığı nasıl olağan hadise olarak değerlenidiriyorlar ülkelerinin yasal makamları rezalet artık paçalarından akıyor arsızın yüzüne tükürsen fayda etmez.Bu soytarımı vatanseverleri vatanlarını rezil ediyor.Allahın kudreti adaleti şaşmaz havale ediniz .
    Cevapla
  • Serkan 8 ay önce Şikayet Et
    Tüm Müslüman lar uyanmalı bu kış uykusundan kutsallarımiza el uzatiyorlar polis korumasında eller kırılmalıdır
    Cevapla
  • Doğrucu Davud 8 ay önce Şikayet Et
    Yüce Dinimiz İslama Kur'anı Kerime saldırılıyor, bizim yaşama sebebimiz onlardır, o zaman biz niye yaşıyoruz ?
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Yapulmasını aslantasvip etmem ancak biri de çıkıp Bir incil yada tevrat yakmak için izin istese acaba aynı anlayışı gösterebilecek mi.Adi bunlar,küfür tek millettir.Çıkış müslümanlarun birlik olmasındandır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu