ECOWAS'ın Nijer'e müdahale kararına Erdoğan'dan tepki: Doğru bulmuyorum

ECOWAS'ın Nijer'e aldığı askeri müdahale kararını doğru bulmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nijer de en kısa zamanda anayasal düzene, demokratik bir yönetime kavuşmalı." dedi.

GİRİŞ 21.08.2023 13:59 GÜNCELLEME 21.08.2023 15:14
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan'daki görüşmelerinin ardından dönüş yolunda, aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve Ülke TV spikeri Sevgi Deniz'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"PUTİN'LE YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEĞİZ; YÜZ YÜZE OLMASI BÜYÜK ÖNEM ARZEDİYOR"

SORU: Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ağustos ayı içerisinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Netleşen bir tarih var mı? Tahıl Koridoru Antlaşması da 17 Temmuz'da sona ermişti ama Ukrayna limanlarından o tarihten sonra bir konteyner gemisi çıktı ve iki gün önce de tabii Boğaz'dan geçti. Bu süre zarfında da Rusya'nın bir müdahalesi olmadı. Bunu nasıl değerlendireceksiniz? Bu kapsamda yeni bir rota mı oluşturuldu ve tabii bundan sonra nasıl bir yol haritası izlenecek?

CEVAP: Ukrayna Odessa'dan çıkan bu gemi bir tahıl gemisi değil, bu bir konteyner. Bununla ilgili Milli Savunma Bakanlığımız zaten açıklamayı yaptı. Buradaki bütün hedefimiz, Sayın Putin ile yaptığımız telefon görüşmelerimizle, Rusya'nın tahıl koridoru meselesindeki takınacağı olumlu tavırdır. Eylül ayı içerisinde Hindistan'da G20 toplantısı, ABD'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Bu yoğunluk içerisinde fırsat bulursak Sayın Putin ile yüz yüze bir araya gelip konuşacağız. Yakında Dışişleri Bakan'ım bir Rusya seyahati yapabilir. Çünkü bu işin yüz yüze olması büyük önem arz ediyor ve bu şekilde neticeyi almak çok daha isabetli olacaktır.

YENİ BİR BARIŞ GÖRÜŞMELERİ SÜRECİ OLUR MU?

SORU: Peki sizin arabuluculuğunuzla tekrar bir barış görüşmeleri gerçekleşir mi bu süreçten sonra?

CEVAP: Biz ona gayret ediyoruz, temennimiz odur. Yani Zelenskiy'nin gelişi, onunla yaptığımız görüşmeler, aynı zamanda NATO Liderler Zirvesi'nde yaptığımız görüşmelerde bunları etraflıca konuştuk. Temennim o ki iki liderin burada bizim arabuluculuğumuza eyvallah etmesiyle netice alırız.

MACARİSTAN'LA OLUMLU İLİŞKİLER VE AB DÖNEM BAŞKANLIĞI'NDA ALINABİLECEK YOLLAR

SORU: Macaristan yeni çağda Türkiye'nin rolünü en iyi bilen, farkında olan ülkelerden bir tanesi ve bunu ciddi anlamda hissettiriyor. Dünya barışına katkısı, bölgesel meseleler ve enerji güvenliği meselesinde Türkiye'nin varlığının farkında oldukları görünüyor. Özellikle Ukrayna-Rusya krizinde de zat-ı alinizin arabulucu olması yönünde ciddi talepleri var, onlardan da bu şekilde talepler geliyor. Size bu yönde bir beklentilerini iletiyorlar mı?

CEVAP: Macaristan Başbakanı Viktor Orban bu konularda çok çok hassas ve Avrupa Birliği üyesi bir ülke olarak da Türkiye'yi iyi tanıyor, bizleri iyi tanıyor. Bir de Türk cumhuriyetleriyle ilgili orada bir gözlemci üye sıfatıyla da bizim ne pozisyonda olduğumuzu gayet iyi biliyor. Şu anda Viktor Orban, önümüzdeki yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği'nde dönem başkanlığını alacak ve temenni ederiz ki o süreçte çok daha farklı adımları atabiliriz. Macaristan, Türkiye'ye tarihi itibarıyla farklı bakışlarla yakın bir ülke ve bu yakınlığını da ortaya koyduğu tavırlarla ispat ediyor. İlişkilerimiz gayet iyi, ticaret hacmimizi 3,4 milyar dolardan 6'ya çıkarma gibi hedefimiz var. Bu olur mu? Olur. Bizim şu anda inşaat firmalarımızın Macaristan'da ciddi yatırımları var. Sürekli de bu gelişiyor. İnşallah bu gelişme daha da güzel günlere vesile olacaktır, ben buna inanıyorum.

SORU: Dönem başkanlığı döneminde Türkiye'yle ilgili olumlu beklentiniz var mı?

CEVAP: Olumlu gelişmeler şüphesiz ki olabilir. Fakat dönem başkanı olmak neticeyi getirmiyor. Neticeyi getirebilmek için her şeyden önce üye ülkelerin vereceği destek önemli.

"NİJER'DE ANAHTAR ROLÜMÜZÜ NASIL OYNARIZ BUNUN ÜZERİNDE DURUYORUZ"

SORU: Batı Afrika ülkeleri Nijer'e askeri müdahale kararı aldılar. Önümüzdeki süreçte bölgenin daha da gerilmesi, tansiyonun daha da artması bekleniyor. Bu konuyla alakalı Türkiye'nin tavrı nedir? Önümüzdeki dönemde Ankara nasıl adımlar atacak?

CEVAP: Şu an itibarıyla henüz bir çözüme gidilemedi. Biz de şu anda Dışişleri Bakanlığı'mızla vesaire buradaki anahtar rolümüzü nasıl oynarız bunun üzerinde duruyoruz, duracağız ve inşallah Nijer'i de bir çözüme kavuşturmamız lazım. Dost ve kardeş ülke Nijer'in de en kısa zamanda anayasal düzene, demokratik bir yönetime kavuşmasını ümit ediyorum. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) da Nijer'e askeri müdahale kararını doğru bulmuyorum. Bu kararın ardından Mali ve Burkina Faso da Nijer'e böylesi bir askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulundu. Nijer'e yapılacak askeri müdahale, istikrarsızlığın Afrika'nın birçok ülkesine dağılması demek olur. En kısa zamanda Nijer'de toplumsal barışın ve istikrarın yeniden tesis edilmesini temenni ediyorum. İnanıyorum ki Nijer halkı demokrasiye sahip çıkarak, en kısa zamanda seçime gidecektir. Türkiye olarak, dost ve kardeş ülke Nijer halkının yanında yer almaya devam edeceğiz.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 22
  • ziyaretçi 8 ay önce Şikayet Et
    bence görüşme olmaz
    Cevapla
  • Mliyett 8 ay önce Şikayet Et
    Bence sen hic yorum yapma
    Cevapla
  • Eskr. 8 ay önce Şikayet Et
    Bakın kıymetli devletim,hükümetim emeklinin aile yardımı devam etmelidir eşi çalışanın aile yardımını kesebilirsin ama emekli çalışmayan eşine de bakıyor,işi'de istihdamıda yok eşi çalışmayan emeklinin aile yardımı devam etmelidir,sen nasıl sosyal hukuk devletisin.
    Cevapla
  • Sakin 8 ay önce Şikayet Et
    Emekli eşine bakıyor diye devletten yardım alabiliyormu??
    Cevapla
  • Samsunlu 8 ay önce Şikayet Et
    ecowas
    Cevapla
  • Samsunlu 8 ay önce Şikayet Et
    EWOCAS Fransa ve sömürgecilerin piyonudur...
    Cevapla
  • Nite 8 ay önce Şikayet Et
    Hani putin geliyordu Turkuiye'ye.
    Cevapla
  • MSELİM 8 ay önce Şikayet Et
    putin türkiyeye kirveliğe gelmiyor başınını kaşyacak zamanı bulursa gelecek ve reisle oturup dünya meselelerini konuşacaklar
    Cevapla
  • Antepli 8 ay önce Şikayet Et
    Köyden şehire gelmiyor o kadar kolaymı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?