İngiliz Parlamentosu, Tayvan'ı "bağımsız ülke" olarak tanımladı

İngiliz Parlamentosu, Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin bu hafta Çin'e yapacağı ziyaret öncesinde, Tayvan'ı ilk kez resmi bir belgede "bağımsız ülke" olarak tanımlandı. Tayvan İngiltere'ye teşekkür ederken, Çin tepki gösterdi.

GİRİŞ 30.08.2023 16:18 GÜNCELLEME 30.08.2023 16:46
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

İngiliz Parlamentosu, Çin-Birleşik Krallık ilişkilerini etkileyecek bir karar aldı. Avam Kamarası'nın Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün yayımlanan raporda, Tayvan ilk kez "bağımsız ülke" olarak tanımlandı.

Komite raporunda, "Tayvan halihazırda Çin Cumhuriyeti adı altında bağımsız bir ülkedir. Tayvan, kalıcı bir nüfusa sahip, tanımlanmış bir bölge ve diğer ülkelerle ilişki kurma kapasitesi dahil olmak üzere devlet olmak için gereken tüm niteliklere sahiptir. Tek eksiği daha fazla uluslararası tanınırlıktır." denildi.

"İNGİLİZ HÜKÜMETİ, TAYVAN KONUSUNDA YETERİNCE CESUR DAVRANMADI"

Komite Başkanı Alicia Kearns, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun ilk kez bir raporda böyle bir beyanda bulunduğunu kaydederek, "Bu, yalnızca İngiliz değerleriyle uyumlu olmakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki otokratik rejimlere egemenliğin şiddet ya da baskı yoluyla elde edilemeyeceğine dair dokunaklı bir mesaj niteliği de taşıyor." ifadelerini kullandı.

Raporda ayrıca, İngiliz hükümetine eleştiri getirilerek, "Tayvan'ı destekleme konusunda yeterince cesur olunmadığı" ifade edildi:

"Birleşik Krallık, Çin Komünist Partisi'ni rahatsız etme konusunda aşırı ihtiyatlı olmasaydı Tayvan'la daha yakın ilişkiler kurabilirdi."

5 YIL SONRA İLK ZİYARET

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, bu hafta Pekin'i ziyaret edecek. İngiliz Bakan, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Cıng ve mevkidaşı Vang Yi ile görüşecek. İngiltere'de en son Theresa May'in Başbakan olduğu dönemde, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Jeremy Hunt Temmuz 2018'de Çin'i ziyaret etmişti.

TAYVAN MUTLU, ÇİN TEPKİLİ

Konuyla alakalı açıklama yapan Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, "İngiliz Parlamentosu'nun Tayvan'ın statüsüne ve uluslararası katılımına verdiği destek için minnettarız." dedi.

Rapordaki ifadeye tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise, "Çin, İngiliz Parlamentosu'nu 'tek Çin' ilkesine bağlı kalmaya ve Tayvanlı ayrılıkçı güçlere yanlış sinyaller göndermeyi bırakmaya çağırıyor." diye konuştu.

Alicia Kearns

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 41
  • Koli 7 ay önce Şikayet Et
    Çin isyanlarla çöker!!! Tarihte her zaman birisi inkilap yapar!
    Cevapla
  • hatca 7 ay önce Şikayet Et
    Yeni savaş geliyot
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    yakında ingiltere karışır.
    Cevapla
  • Bozkurt 7 ay önce Şikayet Et
    Doğu Türkistan benim öksüz yetim Vatanım, Kürşat,ın gür sesiyle indik Tanrı dağından,kırk çeriyle bastık Çin sarayını vuruşa,vuruşa öldük.Çinin ipeğine yalan tatlı sözüne kandık birbirimize düştük,.Uygur Türkleri çok büyük medeniyettir paramparça Türk coğrafyasında ve dünyada en çok zulme uğrayanıdır...Kızılelma nere ise oraya gidilecek,Kaf dağı nere ise oraya Ay Yıldız dikilecek.
    Cevapla
  • Dede 7 ay önce Şikayet Et
    Çin hindistan kendi tarafına çekmeli saldirmazlik anlaşması yapmalı .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"