ECOWAS'tan Nijer açıklaması! Nijerya'ya da bunu yapmışlardı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri yönetime 9 aylık geçiş hükümeti önerisinde bulundu.

GİRİŞ 01.09.2023 03:58 GÜNCELLEME 01.09.2023 08:56
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Nijerya Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Nijerya Devlet Başkanı ve aynı zamanda ECOWAS Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Nijer'deki askeri yönetim için 9 aylık geçiş hükümeti süreci önerdi.

NİJERYA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Tinubu, Nijerya'nın 1999'da askeri devlet başkanı tarafından başlatılan 9 aylık bir geçiş döneminin ardından sivil yönetime döndüğünü anımsatarak, "Nijer'in askeri makamlarının samimi olması halinde bunun ülkede de tekrarlanmaması için hiçbir neden göremiyorum." ifadesini kullandı.

Nijer'deki askerlerin eyleminin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tinubu, asker ne kadar erken olumlu düzenlemeler yaparsa, ECOWAS'ın ülkeye uyguladığı yaptırımları kaldırmak için o kadar hızlı davranacağını kaydetti.

Nijer'de Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin lideri Abdurrahmane Tchiani, 19 Ağustos'ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sivil yönetime geçişin en fazla 3 yıl içinde tamamlanacağını duyurmuştu.

NİJER'DEKİ NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Zorto 7 ay önce Şikayet Et
    Aha emekliye zam yapacak
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    ECOWACS işgalci mi... YOKSA, DİĞER KURULUŞLAR GİBİ Sömürgecilerden SÖZCÜSÜ MÜ.. Egemen bir Devlet olan Nijer e ne yapması gerektiğini SÖYLEYEMEZSİN... Afrikalı kardeşlerimiz BİRLİK OLUN, GÜÇLÜ OLUN. TOPRAKLARINIZDA Sömürgecileri ve destekleyenleri, kuruluşlarını KOVUN. Gerekirse BEDEL ÖDEYİN
    Cevapla
  • HA55 7 ay önce Şikayet Et
    ECOWAS'i takmiyoruz, nijer nasil istiyorsa öyle karar verir, Fransa ve ingilizler s.. gidin afrikadan
    Cevapla
  • Türkoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Fransanın tasmalı köpekleri nijeri yeniden fransaya peşkeş çekmenin derdinde.
    Cevapla
  • antilaik laiksavar 7 ay önce Şikayet Et
    emedimi askeri harekat edemez tabi arakasında TÜRKİYE var artık afrikanın zamanla hepsi eski düzenine girecek alçak avrupa amerikalıların esamesi okunayacak oralarda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı