Libya Başbakanı Dibeybe: Siyonist İsrail ile normalleşmeye karşıyız

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkesinin İsrail ile "her türlü normalleşmeyi reddeden" tutumunu yineledi. Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor.

Libya Başbakanı Dibeybe: Siyonist İsrail ile normalleşmeye karşıyız
Libya Başbakanı Dibeybe: Siyonist İsrail ile normalleşmeye karşıyız
GİRİŞ 01.09.2023 00:51 GÜNCELLEME 01.09.2023 00:52
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Hükümete bağlı "Hükümetimiz" isimli platformdan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Trablus'ta gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Dibeybe, "Siyonist rejimle (İsrail) her türlü normalleşmeye karşı olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz." dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesinin ardından görevden alınan Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un halkın ve ülkenin çıkarlarından yana olduğunu ifade eden Dibeybe, ancak sorumluluğun bedeli olarak, yapılan ihlalin sonuçlarına katlanılması gerektiğini kaydetti.

Halihazırda yapılan incelemelerle Roma'da yaşananların detaylarını öğreneceklerini aktaran Dibeybe, bir yan görüşme olsa da meselenin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Siyasi hesaplar yapmak ve ülkede kaos çıkarmak için olayı kullanan bazı tarafların olduğunu belirten Libya Başbakanı, Araplarla ilgili ve ulusal meseleler başta olmak üzere Libya halkının değişmez sabitelerinin korunması gerektiğin vurguladı.

- MENGUŞ'UN, İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞMESI TEPKI ÇEKMİŞTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığından 27 Ağustos'ta yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında tarihi bir toplantı" gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in geçen hafta İtalya'nın başkenti Roma'da Libyalı mevkidaşı Necla el-Menguş ile bir araya geldiği toplantının, "iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini" amaçladığı kaydedilmişti.

Görüşmenin, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan "ilk toplantı" olduğuna işaret edilen açıklamada, "Toplantıda bakanlar, iki ulus arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, ülkeler arasındaki işbirliği olasılığını, İsrail'in insani konularda, tarım, su yönetimi ve daha pek çok konuda verebileceği yardımı tartıştı." ifadeleri kullanılmıştı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Menguş'u İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmesi nedeniyle görevden almış ve hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.

Gelişmenin kamuoyunda duyulması Libya genelinde büyük tepki çekerken, ülkede başkent Trablus'un yanı sıra birçok kentte gösteriler düzenlenmiş, siyasi ve toplumsal kesimlerden Menguş'u kınayan açıklamalar gelmişti.

- LİBYA, İSRAIL'I TANIMIYOR

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir." notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezai müeyyideye tabi.

Libya'daki 1957 yılı 62 sayılı "İsrail'i Boykot Kanunu" adıyla bilinen yasanın ilk maddesinde "Gerçek ya da tüzel kişilerin, İsrail'deki kişi veya kurumlarla, onlara bağlı çalışanlarla herhangi bir anlaşma yapması yasaktır." ifadesi yer alıyor.

Kanunun 7. maddesinde buna aykırı davrananların "3 yıldan az, 10 yıldan çok olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılacağı" kaydediliyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Yavuz Selim 7 ay önce Şikayet Et
    helal libyaya
    Cevapla
  • Türk 7 ay önce Şikayet Et
    Adamsın.
    Cevapla
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Halkınızı bu konuda diri tutun, bu sözlerin bedelini ödetmek çin her şeyi yaparlar.
    Cevapla
  • ineceli 7 ay önce Şikayet Et
    İşte bu gayet güzel bir örnek
    Cevapla
  • Adige 7 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun. Örnek bir davranış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan: Taksim Meydanı dayatmasını masum bulmuyorum
Türkiye manşetlerden inmiyor! Avrupalılar elendi, Türkler yapacak