Paris'te scooter yasağı: Bir gecede hepsi toplatıldı

Paris Belediyesi, son yıllarda popüler olan elektrikli scooterları yasaklayarak, sokaklarından kaldıran ilk Avrupa başkenti oldu. Yasak kararının alınmasının ardından kentteki 15 bin elektrikli scooter dün gece toplatıldı.

GİRİŞ 03.09.2023 13:11 GÜNCELLEME 04.09.2023 09:10
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Elektrikli scooterları yasaklayan ilk Avrupa başkenti olan Paris, söz konusu araçların dünyaya yayılmasında da önemli bir rol oynamıştı. 2018 yılında paylaşımlı elektrikli scooterlar, ilk olarak Paris pazarına açılmıştı.

Paris halkı ve belediyesi beş yıldır elektrikli scooterların kentte yarattığı problemleri tartışıyordu. Yasak kararının alınmasının ardından kentteki 15 bin elektrikli scooter dün gece toplatıldı.

GÜVENLİK ENDİŞELERİ ARTMIŞTI

Özellikle gençler tarafından tercih edilen elektrikli scooterlar, yıllarca siyasetçilerden de tepki gördü.

Güvenlik endişeleri, yayaların stres altında olması ve şehir sokaklarının yığınlar halinde park edilmiş scooterlar tarafından tıkanması konusunda uyarılar yapılıyordu.

2020 yılında, elektrikli scooterların tehlikeli kullanımı yönündeki şikayetlerin ardından Paris Belediyesi, operatör sayısını sınırlayan ve hızları otomatik olarak takip edip sınırlayan dünyanın en katı elektrikli scooter düzenlemelerini getirdi. Ancak bu, tartışmaları yatıştırmak için yeterli olmadı.

REFERANDUMDA YÜZDE 90 "YASAKLANSIN" KARARI ÇIKMIŞTI

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nisan ayında scooterlar için bir referandum düzenledi. Paris halkının yüzde 90'ı bu referandumda, scooterların yasaklanması yönünde oy kullandı. Referanduma katılım yüzde 7,5'ta kalsa da, Hidalgo kararı devreye soktu.

Elektrikli scooterlar genellikle kısa mesafeler için kullanılıyor. Paris Belediyesi, kentin toplu taşıma ağının ve bisiklet yollarının halka yetmesi gerektiğini düşünüyor.

HALK KENDİ SCOOTERLARINI KULLANMAYA DEVAM EDEBİLECEK

Paris Belediyesi, sadece paylaşımlı elektrikli scooterları yasakladı. Yani Paris halkı, kendi elektrikli scooterlarını satın aldıkları takdirde bunları sokakta kullanabilecek.

2021'DE 24 KİŞİ ÖLDÜ

2021 yılında, Fransa genelinde elektrikli scooterlar nedeniyle yaşanan kazalarda biri başkentte olmak üzere 24 kişi hayatını kaybetti.

Geçen yıl ise Paris'te 3'ü ölümlü olmak üzere toplamda 459 kaza meydana geldi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 47
  • osmanlı 7 ay önce Şikayet Et
    Acilen en kısa sürede bizdede yasaklansın, tehlikesi bir yana işi bitince olmadık yerlere kilitliyorlar hatta bir seferinde bir deponun kapısına bağlamışlardı
    Cevapla
  • Abidin 7 ay önce Şikayet Et
    Darısı Brüksel,inde başına inşAllah gına geldi vallahi
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Ayrı yolları ve park yerleri olması gerek
    Cevapla
  • Pars 7 ay önce Şikayet Et
    Derhal bizim ülkemizdede yasaklansın trafikte tehlike saçıyorlar
    Cevapla
  • Yasar 7 ay önce Şikayet Et
    Başüstüne efendim o iş bende.
    Cevapla
  • Beylerbeyi Şahinbey 7 ay önce Şikayet Et
    Taksi şöförleri Londra 'da olduğu gibi eğitim ve sınavdan geçsin, taksi sertifikalı meslek kabul edilsin devamında scooter tpplatılsın ve yobaz, mafyatik, hilekâr taksi sürenler anında kapının önüne bırakılsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!