BM'nin yüzünü kızartacak gerçek: Kıbrıs'ta Türk'e öyle Rum'a böyle

KKTC hükümetinin Pile-Yiğitler yolu projesini engellemeye kalkışan BM’nin ara bölgede Rum yönetiminin üniversite faaliyetlerine bile göz yumduğu belirtildi. SETA raporu, çarpıcı gerçeği bir kez daha ortaya koydu.

GİRİŞ 03.09.2023 17:01 GÜNCELLEME 03.09.2023 17:05
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Kıbrıs adasında KKTC ile Rum bölgesini ayıran Yeşil Hat içerisinde bulunan Pile köyünün ulaşım imkanlarından mahrum bırakılmaması için başlatılan yol projesi gündemdeki yerini koruyor. Pile köyünü Yiğitler köyüne bağlamak için KKTC hükümetinin projelendirdiği 11,6 kilometrelik Pile-Yiğitler karayolunun yapımına 18 Ağustos’ta başlanmıştı.

Yalnızca 4,1 kilometrelik kısmı ara bölgeden geçen yolun KKTC topraklarında kalan kısmının acilen bitirilmesi, ara bölgedeki kısmının Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) ile istişare edilerek tamamlanması planlanıyordu. Ancak proje güzergahına asker yığıp dikenli tel çeken, araçlarla yolu kapatan BM güçlerine karşı Türk tarafının 19 Ağustos’ta fiziki müdahalede bulunmasıyla tansiyon yükselmişti.

BMBG gözetimindeki ara bölgede yer alan dört köyden biri olan Pile, adada 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri Türklerin ve Rumların bir arada yaşadığı tek yerleşim birimi olma özelliğini taşıyor. Bu bakımdan köyün kendine özgü bir yönetimi mevcut. Yaklaşık 500 Türk ve 1.200 Rumun yaşadığı Pile’de halkların her birinin seçtiği iki ayrı muhtar görev yapıyor. Mülki idare bakımından KKTC’ye göre Gazimağusa ilçesine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) göre ise Larnaka’ya bağlı olan köyde, emniyet ve yargı gibi konularda işlemler toplumsal mensubiyete göre KKTC veya GKRY’nin yetkili kurumlarınca yürütülüyor. Köyden geçen tek yol var, o da GKRY topraklarıyla doğrudan bağlantılı...


BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Pile’yi kuzeye bağlayacak izinsiz bir yolun tek taraflı olarak yapılması tampon bölgeye yönelik büyük bir ihlal olur” ifadesiyle takındığı olumsuz tavır, BM’nin daha önceki uygulamalarını akıllara getirdi.

YOLA MÜSAADE YOK, ÖZEL ÜNİVERSİTEYE DOKUNAN YOK

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) hazırladığı “Kıbrıs’ta Pile Olayının Gösterdikleri” isimli dosyada, yol geriliminin geçmişi ve geleceğine dair önemli bilgilere yer verildi. Mehmet Uğur Ekinci’nin hazırladığı raporda, BMBG’nin adadaki iki tarafa yönelik eşit olmayan tutumu da irdelendi.

Kıbrıs’taki tampon bölgede GKRY yönetiminin izinsiz şekilde üniversite faaliyetlerine giriştiği, tam 11 yıldır BM Barış Gücü’nün bu duruma göz yumduğuna dikkat çekildi. Central Lancashire Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü’nün Rum yönetimince inşa edildiği kaydedildi.

SETA raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Ara bölgede GKRY’nin kendi başına projelendirerek gerçekleştirdiği faaliyetlere BM’nin gösterdiği tutum aynı olmamıştır. BM, Rumlara ait izinsiz yapıların varlığını kabul etmesine rağmen bunlara müdahalede bulunmamaktadır. Örneğin BM Genel Sekreteri Guterres tarafından yayımlanan raporlarda Pile yakınlarındaki üniversitenin izinsiz olarak faaliyet gösterdiği ve kampüsün genişletilmesi konusunda da BMBG’den izin alınmadığından şikayet edilmektedir.

Raporda bahsedilen Central Lancashire Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü 2012’den beri faaliyette olduğuna göre BM’nin izinsiz faaliyete on yıldan uzun süredir göz yumduğu anlaşılmaktadır.

Bu örnekler BM’nin ara bölgedeki faaliyetlerle ilgili olarak Kıbrıslı Rumlara yönelik müsamahalı yaklaşımını Türklere karşı göstermediğini ortaya koymaktadır. Pile-Yiğitler yoluyla ilgili olarak da BM, Rumların rızası olmadan bu projeye olumlu görüş belirtmekten kaçınmaktadır...”

Central Lancashire Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 111
  • Turkay 7 ay önce Şikayet Et
    Ya bunlar birleşmiş haçlı siyonistler birliği. Ne birleşmiş milletleri. Bunlar barbar.. assalik soysuzlar kulübü. Bunlarda adalet. İnsan hakkı. Hukuk yok.. bunlar İslam düşmanı... Bunları yok sayacaksin üç bestanesinin kafasına sikacaksin. Yeşil hat kırmızı hat yapacaksın bunlar o dilden anlarlar.
    Cevapla
  • Dede 7 ay önce Şikayet Et
    Yol acil yapılmalı kimseyi kaale alın bunu haklarımızı alacağız kimseye sormadan
    Cevapla
  • KAYI BOYU 7 ay önce Şikayet Et
    Ecevite sorun Kıbrıs TÜRKÜNÜ nasıl sattın diye. Güya Kıbrıs fatihi. Rahmetli ERBSKAN HOCA olmasaydı bu gün Kıbrısa yokdu Kıbrıs Türküde.
    Cevapla
  • Türk 7 ay önce Şikayet Et
    Ne acayip bir anlayış. Arkadaşım sen haberi okudun mu? Ecevit veya Erbakan diye birşey geçiyor mu? Rumlar’ın 12 yıldır ara bölgede izinsiz yapılaştığı 500 KKTC vatandaşının yaşadığı pile köyüne BM nin yol yapımını engellediğini söylüyor. Biz böyle kendi içimizde çekiştikçe adamlar her şeyi yapar ruhumuz duymaz. Akıllı olun akıllı
    Cevapla
  • Asım 7 ay önce Şikayet Et
    Aynen ama sorsan karaoğlan Ecevit Kıbrıs fatihi Ecevit eceviti batılılar şişirdi onu halkın gözüne soktular kahraman yaptılar vatandaşada onlara uyudu rahmetli Erbakanı görmemezlikten geldiler hemde bilerek eğer Erbakan öne çıksaydı hiç başbakanlıktan inmezdi Allah Rahmetli Erbakan'ın yattığı mekanını Cennet eylesin inşallah
    Cevapla
  • Turan 7 ay önce Şikayet Et
    Yerli milli kaynakları geliştirmemiz lazım ithalat ihracatı gecmemeli
    Cevapla
  • Y a 7 ay önce Şikayet Et
    Gevur gevuru hep tutar müslüman müslüman ı da hep kırmaya çalışır bu gayet normal birsey
    Cevapla
  • KAYI BOYU 7 ay önce Şikayet Et
    Müslümanlara birbirini severde İslam ülkelerinin başındaki ekser yöneticiler Müslüman değildir. Hani bizim Azeri kardeşlerimizi ruslara teslim ettiğimizde köprüyü geçer geçmez infaz edilmeleri gibi.Teslim eden kim sığır ismet temelli (gurban olsun İnönü ye) (Türkmü-ermeni, Müslümanmı ??).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!