Zelenskiy bir Türk'ü Savunma Bakanı olarak atadı

Son dakika haberi... Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kırım Tatar Türkü Rüstem Umerov'u Savunma Bakanı olarak atama kararı aldı.

GİRİŞ 03.09.2023 22:52 GÜNCELLEME 04.09.2023 10:00
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

2. yılına yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir gelişme yaşandı. Savunma Bakanı Oleksii Reznikov görevden alındı. Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı Kırım Türkü Rüstem Umerov oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Savunma Bakanı Reznikov'un görevden alınacağı ve yerine Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olan Kırım Tatar Türk'ü Rüstem Umerov'un yeni Savunma Bakanı olacağını bildirdi.

"DEĞİŞTİRMEYE KARAR VERDİM"

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov’un görevden alındığını duyuran Zelenskiy, "Bu hafta parlamentonun personel kararı alması istenecek. Ukrayna Savunma Bakanını değiştirmeye karar verdim. Oleksiy Reznikov, 550 günden fazla süren büyük çaplı bir savaş yaşadı. Bakanlığın hem orduyla hem de bir bütün olarak toplumla yeni yaklaşımlara ve diğer etkileşim biçimlerine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Savunma Bakanlığını artık Rustem Umerov yapacak. Umerov’un ek bir tanıtıma ihtiyacı yok. Parlamentonun bu adaylığı desteklemesini bekliyorum" diye konuştu.

Atamanın önümüzdeki günlerce Ukrayna Parlamentosu'nda oylanması bekleniyor. Görev değişimi, Ukrayna'nın 2014'te ilhak edilen Kırım'a yönelik saldırıları artırdığı dönemde geldi.

REZNİKOV YOLSUZLUKLA ANILIYOR

Görevden alınan Reznikov, savaşın patlak vermesiyle milyarlarca dolarlık yabancı askeri yardımın ülkeye ulaşmasına çalışmıştı. Zaman zaman yolsuzluk skandallarıyla gündeme gelen Ukrayna ordusunda bakan değişikliği bir süredir bekleniyordu.

ÖNEMLİ BİR AKTÖR

Eski milletvekili Rustem Umerov Eylül 2022’den bu yana Ukrayna Devlet Varlık Fonu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Aynı zamanda Ukrayna parlamentosunda Türkiye Dostluk Grubu başkanı olan Umerov’un, Karadeniz Tahıl Girişimi başta olmak üzere Ukrayna için savaş anlaşmalarında önemli bir role sahip olduğu belirtiliyor.

RÜSTEM UMEROV KİMDİR?

1982 doğumlu Umerov, Ukrayna tarihinde bakanlık görevini üstlenecek ilk Kırım Tatarı oldu.

Kırım Tatar Türk halkının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanı olan Umerov, daha önce Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanlık ve Ukrayna Devlet Başkanı'nın özel temsilcisi görevini üstlendi.

Devlet Başkanı'na bağlı Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Komiseri Umerov, Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'nın Rusya ile müzakere ekibinde yer alıyor.

KAYNAK: AA, İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 89
  • Kış var 7 ay önce Şikayet Et
    Kırımda kırım tatarları %15 değil ruslar %55 ukranya %25 iken ukranyanın diğer bölgelerinde %0. 5 kırım tatarı yokken tatarlar her savaşta mezalimden kaçmak için türkiyeye topuklamışken çok karışık demoğrafya. Kırım tatarları küçüldükçe isimleri büyüyor. Putin bu hamleye karşılık çeçenden cephe komutanı özbekten vali yapsın bi türkten de belediye başkanı yapsın. Kırımlın önünde daha çok
    Cevapla
  • Tufan 7 ay önce Şikayet Et
    Rusun avrupalının yaptığı mezalime karşı gayet direndiler. Öyle böyle bir katliam değil bunlar bekara karı boşamak kolay. Onların gördüğünün yüzde birini görse uzaya kaçacak adamlar burada ahkam kesiyor, yazık.
    Cevapla
  • Karaoğlan 7 ay önce Şikayet Et
    İnşallah iyi işler yapmak sana nasip olur. Tebrikler görevin de başarılar
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 7 ay önce Şikayet Et
    Bu savaşta Rusya'nın ümidi Çeçen Türklerinde, Ukrayna'nın ümidi Kırım Türklerinde. Ümidimiz Türk Birliği sağlanıp enerjimizi Türk Dünyasında kullanmak olur inşallah.
    Cevapla
  • Ali70100 7 ay önce Şikayet Et
    Macarların kökeni Türk Diğerleri değil
    Cevapla
  • Gag 7 ay önce Şikayet Et
    Savaş varya Türkleri atarsınız öne düze çıktınmıda bay bay pis Türkler dersınjz savaşan onlar sıkkntısını çeken bizler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti