Kerkük'te sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Irak'ın Kerkük kentinde KDP destekçisi bir grup, Erbil-Kerkük kara yolunun açılması talebiyle kent merkezinde lastik yakarak bazı yolları kapattı. Kerkük'te dün ilan edilen sokağa çıkma yasağı bu sabah kaldırıldı.

Kerkük'te sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
Kerkük'te sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
GİRİŞ 04.09.2023 02:26 GÜNCELLEME 04.09.2023 02:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Olayların ardından Erbil-Kerkük arasındaki Altınköprü ve Kerkük kent merkezi girişinde güvenlik güçleri tedbirlerini artırdı.

Sokağa çıkma yasağı bu sabah kaldırıldı, Erbil Kerkük yolu kontrollü olarak açıldı.

Olaylarla ilgili Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani tarafından bir komisyon kuruldu. 

Karargahın KDP'ye verilme kararına tepkilerin sürdüğü Kerkük'te karşı gösteriler düzenlendi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.

IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Binanın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıkları yapıldığı iddialarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor.

Karargah önündeki gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor.

Öte yandan Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplananlar da karşı gösteri düzenledi.

Ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambulansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • cahit 7 ay önce Şikayet Et
    Kerkük ve çevresindeki Türkmen bölgeler özerklik ilan etmeli mezhepçi politikaları bir tarafa bırakıp Irak toprak bütünlüğüne bağlı Türkmen Özerk bölgeler mutlaka olmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim! Yeni genel başkan belli oluyor! Seçim 2. tura kaldı! İşte oy oranları
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!