MOSSAD Başkanı'ndan ülkesi İsrail'e çarpıcı uyarı

İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD'ın başkanı David Barnea, kriz zamanlarında müttefiklere olan desteğin abartılmaması gerektiğini ifade ederken, "Düşmanı ve onun yeteneklerini küçümsememeliyiz." dedi.

MOSSAD Başkanı'ndan ülkesi İsrail'e çarpıcı uyarı
MOSSAD Başkanı'ndan ülkesi İsrail'e çarpıcı uyarı
GİRİŞ 08.09.2023 08:26 GÜNCELLEME 08.09.2023 08:59
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

MOSSAD Başkanı David Barnea, 6-25 Ekim 1973 tarihlerinde yaşanan Yom Kippur Savaşı’nın 50. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail’in karşı karşıya olduğu tehditlerle başa çıkmak için gerçekçi bir değerlendirme yapmaları gerektiğini" kaydederek "Kriz zamanlarında müttefiklerimizi destekleme konusunda abartmamalı, düşmanı ve onun yeteneklerini küçümsememeliyiz." ifadelerini kullandı.

Barnea, "Normalleşme için de çabalamaları gerektiğini, barış isteği azalan ülkelerin savaşa sürüklenmeye mahkum olduğunu" belirterek, savaşın üzerinden geçen 50 yılın ardından MOSSAD’ın ilk kez savaş yıllarına ait tarihi araştırmalar içeren bir kitap yayımlamaya karar verdiğini aktardı.

YOM KİPPUR SAVAŞI

Yom Kippur Savaşı, 6-25 Ekim 1973 tarihleri arasında Mısır ve Suriye'nin İsrail’e karşı başlattığı Ortadoğu’da yaşanan en büyük savaştır.

Savaş, Mısır ve Suriye’nin Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri’ni yeniden ele geçirme girişimiyle başladı.

Savaş, ilk başta Mısır ve Suriye’nin lehine gelişti. Mısır, Süveyş Kanalı’nı geçerek Sina Yarımadası’na girdi ve İsrail birliklerini geri çekilmeye zorladı. Suriye, Golan Tepeleri’nde İsrail birliklerini geri püskürttü ve ilerleme kaydetti.

Ancak, İsrail, ABD ve diğer batılı ülkelerin askeri desteğiyle savaşın gidişatını değiştirdi. İsrail, 16 Ekim’de Sina Yarımadası’nda karşı saldırıya geçti ve Mısır’ı geri püskürttü. 22 Ekim’de ise Golan Tepeleri’nde İsrail birlikleri, Suriye’yi geri püskürterek savaşın kazananı oldu.

Yom Kippur Savaşı, Ortadoğu’da önemli bir dönüm noktası oldu. Savaş, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki çatışmanın daha da derinleşmesine yol açarken. ABD’nin Ortadoğu’daki etkisini de artırdı.

Savaş, Yahudiler için kutsal "kefaret gününde" başlaması nedeniyle "Yom Kippur" olarak adlandırılıyor. İbrani takvimine göre Yom Kippur, bu yıl 24 Eylül’e denk geliyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • mercedes almayin 7 ay önce Şikayet Et
    futbol haber degil bosverin
    Cevapla
  • CABBAR 7 ay önce Şikayet Et
    beter ol,sürün,yok ol itrail.
    Cevapla
  • Adige 7 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı tarihinde hiçbir zaman dış müdahale ile yıkılamamıştır. Ne zaman ki içten satın alınan hainler çıktı işte o zaman çöküşte başlamıştır.
    Cevapla
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Bu araplar osmanliya yikti baslarina bu teror devletine musallat etti nedense bu araplar guzel ulkelerine ihanet edip multeci rezil hayati seviyor bakin iraka suriyeye libyaya saymakla bitmiyor hepsi luks hayat pesinde kendi ulkesine ihanet ediyorlar baska ulkelerde yasamaya sevdalilar
    Cevapla
  • Sezer 7 ay önce Şikayet Et
    gebereceksiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 18 ile son dakika uyarısı: Sel ve doluya dikkat!
MSB duyurdu: 13 PKK'lı terörist etkisiz!