Ukrayna, Hırvatistan üzerinden tahıl ihracatına başladı

Rusya'nın, Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması ve Tahıl Koridoru Anlaşması'na dönmemesinin ardından harekete geçen Kiev yönetimi, Hırvatistan'daki limanlar üzerinden tahıl ihracatına başladı.

GİRİŞ 08.09.2023 09:56 GÜNCELLEME 08.09.2023 09:59
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya'nın, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması Kiev'i harekete geçirdi.

Ukraynalı yetkililer, Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladıklarını duyurdu. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, "Burada söz konusu olan niş bir ticaret yolu olsa da, şimdiden oldukça sevildi." dedi. İngiliz haber ajansı Reuters'ta yer alan bilgiye göre; Sviridenko, bu olanaktan dolayı minnettar olduklarını ifade etti.

Ukraynalı yetkili, söz konusu ticaret yolunun genişletilmesi ile de ilgili olduklarını, zira bu lojistik rotasının savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti. Sviridenko, şu ana kadar Hırvatistan limanlarından ne kadar tahıl ihracatı yapıldığı konusunda ise bilgi vermedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko

UKRAYNA-HIRVATİSTAN TEMMUZDA ANLAŞMA İMZALAMIŞTI

Karadeniz limanları, Ukrayna'nın tahıl ihracatındaki ana rotasını oluşturuyor. Ancak Kiev, Rusya'nın limanlarına yönelik artan saldırıları ve Karadeniz Tahıl Koridoru'nun yeniden başlatılmasına ikna olmaması nedeniyle yeni rotalar arayışındaydı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, temmuz ayının sonunda Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e düzenlediği ziyarette, Hırvatistan'ın Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi üzerindeki limanlarının tahıl ihracatında kullanılabilmesi amacıyla bir anlaşma imzalamıştı.

PUTİN'İN ŞARTLARI VAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hafta başında Soçi'de yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamasında, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönmesini bazı şartlara bağlamıştı. Putin, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını kaldırması halinde anlaşmaya geri dönmeyi düşünebileceklerini belirtmişti.

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi: Rus lider şartını açıkladıErdoğan-Putin görüşmesi sona erdi: Rus lider şartını açıkladı

Rusya, BM ve Türkiye arabuluculuğunda imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan temmuz ortasında tek taraflı olarak çekilmişti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 10
  • hrt 7 ay önce Şikayet Et
    tr baypass bu kadar basit...
    Cevapla
  • Zrt 7 ay önce Şikayet Et
    Kına gönderebilirim.
    Cevapla
  • Mehmet KARAMAN 7 ay önce Şikayet Et
    Yerli malı dört köşe neyi basit Tr ürün bol bu sene abennak
    Cevapla
  • öneri 7 ay önce Şikayet Et
    bulgaristanla demiryolu bağlantımız varsa onun üzerinden halkalı limanı üzerinde de tahıl sevkiyatı yapılabilir aslında. yoksa bağlantının bir an önce yapılması gerekir.
    Cevapla
  • Tuzla 7 ay önce Şikayet Et
    Ukrayna romanya bulgaristan saros korfezi arasinda hizli demiryolu hatti dogalgaz ve petrol boru hatlari yapilarak koridor olusturalim ege baltik ekonomik koridora sahip olalim
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 7 ay önce Şikayet Et
    Kiev ile Hırvatistan limanlarının arası 1600-1700 kilometre. Bu mesafeyi kamyonlarla taşıyacaklar ta ki limana kadar gelsin Bir geminin dolması bir kaç ay alır diğer yandan buğdayın fiyatı da yükselir Ukrayna'nın alacağı kârı düşer Ama gene depoda çürümekten iyidir diyerek teselli bulur Ukrayna tarafı. Madem savaşı siz istediniz sıkıntısına da katlanacaksınız.
    Cevapla
  • Kerem 7 ay önce Şikayet Et
    Balkanlarda karışacak desenize...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu için geri sayım! Tutuklama emri çıkabilir
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı