Rusya'dan Akdeniz hamlesi: Hafter'den liman istediler

Rusya'nın Akdeniz'deki etki alanını genişletmek için bazı adımlar attığı belirtildi. İddiaya göre Moskova yönetimi, Hafter'le görüşerek Libya'daki limanlar için kullanım izni istedi.

GİRİŞ 16.09.2023 12:33 GÜNCELLEME 16.09.2023 13:57
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Rusya'nın Akdeniz'deki etki alanını genişletmek için bazı adımlar attığını yazdı.

Haberde, Moskova yönetiminin, NATO'nun arka bahçesi olarak görülen Akdeniz'de etkisini artırmak için Libya'daki bir limanı Rus savaş gemilerine açmaya çalıştığı ifade edildi.

RUSYA'NIN HAFTER'DEN LİMAN TALEBİ

Hafter'e bağlı silahlı güçlerin Facebook hesabından yapılan açıklamada, aralarında Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov'un da olduğu bir grup Rus yetkili, üç hafta önce Libya'nın doğusunu kontrol eden güçlerin lideri Halife Hafter'le bir görüşme gerçekleştirdi. O açıklamada daha fazla bilgiye yer verilmemişti.

WSJ'deki habere göre görüşmede, Moskova yönetimi, Bingazi veya Tobruk'taki limanlardan birine erişim izni isteyerek, limanların uzun süreli kullanım hakkını talep etti.

Rusya'nın limanı, savaş gemilerinin yakıt tedariki ve bakımı için kullanılacağını Hafter cephesine ilettiği kaydedilen haberde, Moskova'nın limanda personel bulundurup bulundurmayacağı belirtilmedi.

Hafter tarafının, Rus heyetine liman kullanımı konusunda ne yanıt verdiğinin de bilinmediği ifade edildi.

ABD'DE DE HAFTER'LE GÖRÜŞECEK

WSJ'nin aktardığına göre, diplomatik ve askeri yetkililerden oluşan ABD'li bir heyet de bu ay içinde Libya'ya bir ziyaret düzenlemeyi planlıyor.

İddiaya göre Amerikan heyeti, Hafter'le görüşerek onu ülkedeki Wagner güçlerini sınırdışı etmeye ve rakip örgütlerle birleşmeye ikna etmeye çalışacak.

AKDENİZ VE AFRİKA'DA SOĞUK SAVAŞ

Moskova'nın Hafter'le yaptığı görüşme, ABD ve Rusya'nın Afrika'da nüfuz savaşı verdiği bir dönemde geldi. Rusya kıtadaki etkisini derinleştirerek ABD'yi devredışı bırakmak isterken, Washington yönetimiyse Rusya'yı izole edebilmek için Afrika ülkelerine Batı ittifakından yana tutum takınmaları için baskı uyguluyor.

2008'de Kaddafi yönetimi Rus gemilerine liman erişimi için Moskova'ya teklif sunmuş ancak Kremlin o dönem bu öneriyi kabul etmemişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 68
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Büyük şeytan Amerikanın ölümü çok gürültülü ve şaşalı olacak. Herkes sahneye
    Cevapla
  • Ahmed 7 ay önce Şikayet Et
    Hiç kusura bakma Putin. Gayri meşru hafterin limanları sana kullandırmasına izin vermeyiz.
    Cevapla
  • Veli 7 ay önce Şikayet Et
    Libya 1551 1911 te kadar turk toprağıydi 360 yıl boyunca turkiye hakimiyetinde çıkınca oradaki 7 milyon yaşayan insan Türk’tür araptır kürtür çeçendir lazdır Çerkezdir GİDİN O YAMUK ahlaksız halkına ihanet eden Türkmen Kürtmen Çeçenmen haftarı getirin Türkiye’ye Apo’nun hücresine atın aklı başına gelsin
    Cevapla
  • Zaferullah 7 ay önce Şikayet Et
    Büyük adammışsın Kaddafi ama zalimler seni fenâ yediler hunharca katlettirdiler.Senin âhın tuttu bunları iki yakaları bir araya gelmiyor
    Cevapla
  • Veli 7 ay önce Şikayet Et
    Libya’ya çökecekler yer altı kaynakları tamamen çalacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"