Belçikalı çifte "tarihi eser kaçakçılığı"ndan Antalya'da gözaltı

Antalya tatillerinde "evlerindeki akvaryuma koymak için" taş toplayan Belçikalı çift, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Taşların tarihi eser olmadığı belirlenirse, Kim ve Warre ülkelerine dönebilecek.

GİRİŞ 18.09.2023 15:26 GÜNCELLEME 18.09.2023 17:20
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Belçika'nın Anvers (Antwerp) kentinden tatil için Antalya'ya giden bir çifte, evlerindeki akvaryuma koymak için topladıkları üç parça taş nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alınan Belçikalı çift, arkeolojik inceleme sonuçlanıncaya kadar Antalya'dan ayrılamayacak.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU

Kim ve Warre adlı çift, cuma günü tatillerini tamamlayarak ülkelerine dönmek için Antalya Havalimanı'na gitti. Kendilerine ait tek valizi kontrol cihazına bırakıp arama noktasından geçti. Bu sırada güvenlik görevlileri, valizde bir sorun olduğunu belirterek çifti ayrı bir köşeye aldı. Görevliler, valizdeki üç taş parçasını çıkararak polise haber verdi. Belçika uçağına binmelerine izin verilmeyen Kim ve Warre adlı çift, havaalanında gözaltına alındı. Tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle mahkemeye çıkarılan Belçikalı çift, pazar günü yurt dışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı.

Kaçakçılıkla suçlanan Belçikalı kadın Warre, Belçika basınına konuştu.

HAFTALARCA TÜRKİYE'DE KALABİLİRLER

Taşlar Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenene kadar Belçikalı çiftin Türkiye'den ayrılmasına izin verilmeyecek. Bilet rezervasyonuna göre valizin sahibi görünen Kim adlı Belçikalı kadın, her pazartesi karakola giderek imza verecek.

Yaşadıkları aynı bölgeden bir kişinin daha 2014 yılında aynı gerekçeyle Türkiye'den 8 hafta ayrılmasına izin verilmediğini öğrenen Belçikalı çift, Antalya'da bir daire kiraladı.

Kaçakçılıkla suçlanan Belçikalı kadın Warre, Belçika basınına konuştu.

"TAŞLARI MANAVGAT'TAN ALDIM"

Taşların tarihi eser niteliği taşımadığını savunan Warre, bunları Manavgat ilçesine yaptıkları günübirlik gezi sırasında topladıklarını söyledi. Tatile gittikleri her yerden, evlerindeki akvaryuma koymak için taş topladıklarını belirten Warre, şunları anlattı:

"Taşları boş bir arazide buldum. Biri el büyüklüğünde ve kum rengindeydi. Üzerine birisi bir çiçek deseni oymuştu. Diğer ikisi üçgen şeklindeydi, kumsalda düzinelercesini bulabileceğiniz türden. Kesinlikle bir tapınağın sütunu falan değildi. Evde akvaryumuma koymak için onları yanıma aldım."

"SUÇLUYMUŞUM GİBİ DAVRANDILAR"

Kim adlı Belçikalı kadın da "Parmak izi vermek zorunda kaldım, sabıka kaydı için fotoğraf çektiler ve sanki bir suçluymuşum gibi kelepçeli insanların arasında polis minibüsüne bindirdiler." dedi.

TAŞLAR İNCELEMEYE ALINDI

Mahkeme, Belçikalı çiftle ilgili kararı, müze yetkililerinin taşlar üzerindeki incelemesini tamamlamasının ardından açıklayacak. Taşların, tarihi eser olmadığının belirlenmesi durumunda, Kim ve Warre'nin yurt dışına çıkış yasağı kaldırılacak. Bu incelemenin ne zaman tamamlanacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE / YUSUF ÖZKAN
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 27
  • memo can 7 ay önce Şikayet Et
    pek inandirici degil basit tas olsaydi polis cagirilip tutuklanmazlardi. burda bir is var.bunlar arkeolog olmadi nerden bilenecek iyice arastirin.calip satacaklar baska ne.
    Cevapla
  • Misafir1 7 ay önce Şikayet Et
    Almanya olmasin o.
    Cevapla
  • vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Kendi ülkelerinde akvaryum taşı bitti bunlar çok uyanık kimse yemez aslında içeride tutuklu beklemeleri lazım
    Cevapla
  • ............ 7 ay önce Şikayet Et
    Çok net ki tarihi-eser kaçakçısısınız !
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 7 ay önce Şikayet Et
    Abicim çaldığı eli kesin Sonrada bizde böyle deyin Zaten onlar bizi el kesen kafa koparan biliyor Sorun olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi
Dursun Özbek, başkan adaylığı için kararını açıkladı