Azerbaycan Karabağ'da terörle mücadele operasyonu başlattı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

GİRİŞ 19.09.2023 12:32 GÜNCELLEME 24.09.2023 23:57
Bu Habere 288 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan işgali altındaki Karabağ’a operasyon başlatıldığını bildirdi.

Azerbaycan hava sahası Ermenistan’a kapatıldı.

Bakanlıktan operasyona dair, "Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor" açıklaması yapıldı. 

RUS BARIŞ GÜCÜ VE TÜRKİYE-RUSYA GÖZLEM MERKEZİ BİLGİLENDİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı "Karabağ'daki terörle mücadele operasyonları hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine bilgi verildi." açıklamasını yaptı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin Ağdam bölgesindeki mevzilere ateş açtığını duyurdu:

"Ermeni silahlı grupları, Azerbaycan hava sahasını kullanan havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarının GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı bir kez daha radyo bozucular kullandı."

AĞDAM BÖLGESİ HEDEF ALINIYOR

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin, Azerbaycan ordusunun Ağdam bölgesi istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığı kaydedildi.

"Rus Barış Koruma Birliği'nin Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Azerbaycan Ordusu'nun Ağdam bölgesi yönündeki mevzilerine topçu tesislerinden ateş açıyor. İlgili birimlerimizce bu doğrultuda müdahale tedbirleri alınıyor"

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin, Azerbaycan ordusunun Ağdam bölgesi istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığı kaydedildi.

"BARIŞIN TEK YOLU ERMENİ GÜÇLERİN KARABAĞ2DAN ÇEKİLMESİDİR"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız, tamamen çekilmesi ve sözde rejimin feshedilmesidir" ifadeleri kullanıldı.

PAŞİNYAN GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Güvenlik Konseyi'ni topladığı öğrenildi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, güvenlik konseyi toplantısı öncesi Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Paşinyan, "Dağlık Karabağ ile temas halindeyiz. Ancak bazı iletişim sorunlarımız var. Dağlık Karabağ'a başlangıçta topçu ve çeşitli araçlarla saldırı başlatıldığı, ardından ise farklı yönlerden kara operasyonları başlatıldığına ilişkin genel bilgiler" dedi.

Azerbaycan'ın operasyonlara başlamadan önce Rus barış gücü birliklerine bilgi aktardığını, Rus tarafının ise kendilerine bilgi verilmediğini belirttiğini hatırlatan Paşinyan, "Bu süreçte Azerbaycan operasyonlara ilişkin bilgi akışı sağlıyor ve Azerbaycan'ın operasyonlara başlanacağı konusunda Rusya'ya resmi bilgi vermesi bizim için kafa karıştırıcı. Biz Rus ortaklarımızdan bir bilgi alamadık. Rus barış gücünün Karabağ’daki durumun istikrara kavuşturulması için önlem almasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da ülkenin anayasal bütünlüğünün tesis edilmesi amacıyla başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Rusya, Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu konusunda Azerbaycan ile temas halinde. Azerbaycan’dan bilgi alıyoruz" dedi. Dağlık Karabağ’da tansiyonun yükselmesinden endişe duyduklarını vurgulayan Zaharova, “Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Karabağ'daki durumun diplomatik olarak çözülmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

TEMAS HALİNDEYİZ

Dağlık Karabağ’da görev yapan Rus barış gücü birlikleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Zaharova, “Rus barış gücü birlikleri, Dağlık Karabağ'daki görevini sürdürüyor. Barış gücü birliklerimizin güvenliğinin taraflarca sağlanacağına inanıyoruz. Rusya Barış Gücü Komutanlığı, Bakü ve Ermenistan temsilcileri ile sürekli temas halinde” şeklinde konuştu.

AB'DEN OPERASYONU DURDURMA ÇAĞRISI

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna yönelik AB'den açıklama geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği, temas hattında ve Karabağ'ın diğer yerlerinde yaşanan askeri gerilimi kınıyor. Düşmanlıkların derhal durdurulması ve Azerbaycan'ın mevcut askeri faaliyetlerini durdurması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında diyaloğa acilen dönülmesi gerekiyor. Bu askeri gerilim, bölgedeki halkın göçünü zorlamak için bir bahane olarak kullanılmamalıdır. Barış ve normalleşme görüşmelerine elverişli bir ortam sağlamak için şiddetin durması gerekiyor. Müzakere edilen sonuçlara yönelik çalışmak için tüm tarafların gerçek taahhüdü gereklidir" ifadelerini kullandı.
 

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Azerbaycan'a operasyonu "derhal" durdurma çağrısında bulundu. Michel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dağlık Karabağ'dan kötü haberler geliyor. Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında gerçek bir diyaloğun tesis edilebilmesi için Azerbaycan'ın askeri faaliyetleri derhal durdurulmalıdır" dedi.

.

AFP: PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

AFP haber ajansı, Ermenistan işgali altındaki Hankendi'de patlama seslerinin duyulduğunu 'son dakika' koduyla dünyaya geçti.

Hankendi'de sirenlerin çaldığını bildiren Ermenistan medyası ise Azerbaycan'ın hava sahasını kapattığını yazdı.

ERMENİSTAN ATEŞİ SONUCU BİR SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Ermenistan silahlı kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu bir sivil hayatını kaybetti.Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin Şuşa'ya hava toplarıyla saldırı düzenlendiği bildirildi. Açıklamada, saldırı sonucu Şuşa Devlet Korusunda mühendis olarak görev yapan Vidadi Ferhadov'un hayatını kaybettiği belirtildi.

SİVİLLERE SMS

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Karabağ'daki sivillerin telefonlarına SMS gönderdi.

Mesajlarda siviller askeri tesislerden uzak durmaya çağırıldı:

"Bölgedeki sivilleri askeri tesislerden uzak durmaya ve Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birimlere destek vermemeye çağırıyoruz. Ermeni nüfusunun tehlike bölgesinden tahliyesi amacıyla Laçin yolu ve diğer yönlerde insani koridorlar ve kabul noktaları açıldı. Kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve hastalara gerekli tıbbi bakım sağlanacak, onlara içme suyu ve yiyecek sağlanacak. Azerbaycan Cumhuriyeti kanunlarına ve uluslararası insancıl hukuk normlarına uygun olarak güvenliği garanti edilen idari, sosyal, eğitim, tıbbi, dini ve diğer tesislerin korunması ve güvenliği düzenlenecektir."

PEŞ PEŞE PATLAMALAR CAN ALDI

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, bugün yerel saatle 03.45 sıralarında Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu olayın ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı.

Patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybettiği belirtildi.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 288
  • Afk 7 ay önce Şikayet Et
    İşi tertemiz olana kadar bırakmayın yoksa fitne yine yeşerir.
    Cevapla
  • Avşaroğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Teröristlere operasyon en doğal hakkıdır.Lobiciler fransada ve abd de işbaşında 500 milyonluk Türk coğrafyası hepinize mezar olur ateşle oynayanlara duyrulur.Türkün dostluğu daha hayırlıdır sizin için .
    Cevapla
  • veli 7 ay önce Şikayet Et
    karabagda 1 ermeni kalmamalı yoksa bosna gibi olur bosnada sırp hırvat doldu
    Cevapla
  • cikkuş 7 ay önce Şikayet Et
    ermenistan Azarbeycan mevzilirini , altyapısını vurunca ses yok ama Azerbeycan vurunca askerlerini geri çek diyor küstah ab cik.
    Cevapla
  • Emekli memur 7 ay önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun. Sefer azarbeycanın zafer Allah n.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanlar inceledi! İşte yeni müfredat gerçekleri
Likud Milletvekili Tali Gottlieb'dan ABD'ye: Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vuracağız