Çin yurtdışındaki en büyük yatırımını Türkiye'ye yapabilir!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali için Çin ile önemli mesafe alındığını duyurmuştu. Kanal7 Dış Haberler Servisi'nden Bartu Eken, konuyla ilgili çarpıcı bilgileri derledi...

Çin yurtdışındaki en büyük yatırımını Türkiye'ye yapabilir!
Çin yurtdışındaki en büyük yatırımını Türkiye'ye yapabilir!
GİRİŞ 21.09.2023 12:46 GÜNCELLEME 21.09.2023 12:46
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Bartu Eken / Kanal7 Dış Haberler Servisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz Perşembe Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali için Pekin yönetimi ile yürüttüğü müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

"Yakın gelecekte" anlaşmanın tamamlanabileceğini duyurdu.

Japonya merkezli Nikkei haber ajansına konuşan konuya yakın bir kaynak da iki ülkenin bir yıl içinde hükümetler arası bir anlaşmaya varmasının beklendiğini açıkladı.

İsmi açıklanmayan kaynak, anlaşmanın Pekin'in yatırımları açısından önemini vurguladı.

"Anlaşma kesinleşirse Çin'in yurt dışındaki en büyük yatırımı olacak" dedi.

Bartu EkenTÜRKİYE NÜKLEER ENERJİ KAPASİTESİNİ ARTIRMAYI AMAÇLIYOR

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Temmuz ayında Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmiş ve görüşmeler sırasında Kuşak ve Yol Girişimi başta olmak üzere birçok konu ele alınmıştı.

Reuters kaynaklarına göre, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye'nin Orta Koridor girişimlerini uyumlu hale getirmenin dışında bir diğer gündem maddesi de nükleer enerji konusuydu.

Türkiye'nin "kazan, kazan" anlayışı içinde devam ettirdiği ekonomik ve siyasi politikaların sonuçlarından biri olarak üçüncü nükleer santral için yakında çalışmalara başlanacağı ifade ediliyor.

Ankara, Çin'in üstlenmesi planlanan üçüncü nükleer enerji santrali projesinin katkısıyla nükleer enerji kapasitesini 20 GW seviyesine çıkarmayı amaçlıyor.

HANGİ ALANLARDA FAYDA SAĞLAR?

Bu miktarda yüksek bir enerji üretimi birçok alanda avantaj sağlayabilir..

Elektrik üretimiyle birlikte büyük şehirlerin aydınlatma ve endüstride kullanılan enerji ihtiyaçları karşılanır.

Metal üretimi, kimyasal üretim ve su arıtma gibi süreçlerde kullanılabilir.

Hedeflenen 20 GW, büyük kapasiteye sahip elektrikli ulaşım altyapısı için yeterli gücün de sağlayıcısı olma potansiyeline sahip.

Bu durumda elektrikli trenler, otobüsler ve kamyonlar için şarj istasyonlarına güç kaynağı oluşturulabilir.

Küresel anlamda "yeşil enerjiye" geçiş planları yapılırken, planın hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye'ye seviye atlatması bekleniyor.

Nitekim Nükleer enerji, karbon emisyonlarını azaltmada etkili bir yol sunuyor.

Fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi yerine nükleer enerji kullanılarak çevre kirliliği azaltılabilmekte.

Nükleer enerji, sürdürülebilir enerji üretimine de katkıda bulunuyor.

Çünkü nükleer santrallerin yakıtı olan uranyum uzun süreli bir kaynak.

Nükleer enerjinin kullanımı, güvenlik, nükleer atık yönetimi ve radyasyon riskleri gibi zorlukları içerdiğinden; üst düzey tedbirlerin alınması gerekiyor.

SANTRAL NEREDE OLACAK?

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralinin Kırklareli'nin İğneada ilçesine kurulmasının planlandığını açıkladı.

Bayraktar, somut bir adım olarak Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang liderliğindeki Çin heyetinin Kırklareli'deki sahayı ziyaret ettiğini aktardı.

Ankara, İğneada'ya Çin ile birlikte dört yeni nükleer reaktör inşa etmeyi planlıyor.

Proje için müzakereler birkaç yıldır sürüyordu.

Bakan Bayraktar'ın proje ile ilgilenen başka ülkelerin de olduğunu açıkladı fakat anlaşmanın önemli bir bölümü halihazırda Çin ile müzakere edildi ve sonuçlandırılmaya oldukça yakın görünüyor.

2012 yılının Nisan ayında Türkiye ve Çin arasında Çin'in başkenti Pekin'de Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşması'na imza atılmıştı.

Dört yıllık bir sürecin ardından anlaşma 2016 yılında TBMM tarafından onaylanmıştı.

Anlaşma iki ülkenin nükleer enerji santrallerin tasarımı, inşası ve işletilmesiyle ilgili süreçler hakkında işbirliği yapabilmesine olanak tanıyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Aslan beg 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ile işbirliği yapmayan, 202 yıldır milli gelirinin katbekatı borçlu Yunanistan'a 400 milyar euro kredi verip ama yüksek hızlı tren yolu için Türkiye'ye 30 milyar doları çok gören ab utansın. Sayesinde Çinliler yüksek hızlı tren yolu projesi için Türkiye ile 30 milyar dolar kredi anlaşması yaptı şimdi de nükleer santral yapacaklar.
    Cevapla
  • Yasin 7 ay önce Şikayet Et
    Çinin Guangdong eyaletindeki kendi yapımı Dayawan nükleer santrali kalitesizlikten çok tehlikeli durumdadır ve bölge sakinleri uradan kaçıyor. Allah Kırklarelindeki kardeşlerimize yar ve yardımcı olsun.
    Cevapla
  • Özeleştiri 2 7 ay önce Şikayet Et
    Çernobil Nükleer Santral Kazası belgeseline ingilizce izledim sonuç olarak kazanın Insan hatası yanlış tasarım ve komunist sistemden kaynakladığına tespit ettiler! Çinde komunist sistem! Biraz aklı fikri olan komunist çin malı Nükleer Santrali güvenmez güvenen varsa Iğneadayı Çin malı Nukleer santralim yanına taşınmalı! Çinlilerin sahte sertifika dandik işcilik dünyada bir üstüne yoktur!
    Cevapla
  • Osmanlı 7 ay önce Şikayet Et
    Çin teknolojide eskisinden çok ilerilere gitti dünyayı takip et. Kazaya gelince arabayada binme uçağa da binme . Beyin eror
    Cevapla
  • Nukleer Yakıt 7 ay önce Şikayet Et
    Çin malı CAP 1400 MODEL Nukleer yakıt olarak MOX Fuel kullanıyor yani Light enriched Uranium CANDU tasarım Model Nukleer santral Natural UraniumU238 yada Thorium oxid karışım akaryakıt ile çalışıyor Candu Tipi model daha güvenli ve kulanılan akaryakıt radyasyonu daha düşük bir Nukleer Santral modeli güzelim Istanbul T.C. ve çevre ülkeleri dandik Çin malı santral tehlikeye sokmayalım!
    Cevapla
  • Kamil 7 ay önce Şikayet Et
    Buhar türbinleri için arıtma deniz suyu kullanmalıyız . Sıcak arıtma deniz suyunu , termal izolasyonlu borular ile taşıyarak , Trakya'daki seraların ısıtılmasında kullanabiliriz . Fazla suyu , şehirlerin umumi temizlik işlerinde kullanmak suretiyle , barajlardan tüketilen tatlı su'dan tasarruf ederiz . İstanbul Belediyesi park cadde temizliği , kanalizasyon şebekesinde kullanırız .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu