F-16 ve İsveç muammasına Erdoğan'dan rest: ABD'ye adresi gösterdi

Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Menendez'in istifası, F-16 ve İsveç meselesi ile ilgili konuştu. F-16 meselesini Fidan'ın yakından takip ettiğini söyleyen Erdoğan durumun fırsata çevrileceğini söyledi.

GİRİŞ 26.09.2023 13:00 GÜNCELLEME 06.11.2023 10:41
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan dönüşü aralarında ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni ve Haber7 yazarı Hasan Öztürk'ün de bulunduğu gazetecilerle yaptığı söyleşide önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan ABD'li Senatör Bob Menendez'in istifası sonrası F-16 satışının Senato'ya sunulması ve onaylanması ilişkin soruya yanıt verdi:

HAKAN FİDAN BU SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Bizim, F-16’larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD’li senatör Bob Menendez’in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir.

MENENDEZ ZİHNİYETİNDEKİLER BİZE KARŞI ENGELLEYİCİ SİYASET YÜRÜTÜYOR

Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil. Yönetilmesi gereken alanları Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan yürütecek. Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki beklediğimiz olumlu neticeyi fazla uzamadan alırız. Bu konu dahi bizlere savunma sanayii noktasında kendi kendine yeten bir ülke olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Daha önce İHA-SİHA noktasında da aynı durumdaydık. O zamanlar Predatör meselesi vardı. İhtiyacımız olduğu halde müttefikimizden alamamıştık. Ne yaptık, kendi İHA’larımızı ürettik. Durmadık SİHA yaptık, TİHA yaptık, Kızılelma yaptık, Hürkuş yaptık, Atak yaptık… Şimdi de F-16’lara ihtiyacımız var fakat bir yandan da yeni nesil savaş uçağımız Kaan’ı üretmek için çalışıyoruz.

SİZİN KONGRENİZ VARSA BİZİM DE PARLAMENTOMUZ VAR

Erdoğan ayrıca mecliste Ekim takviminde İsveç meselesinin gündeme gelip gelmeyeceği ile ilgili soruya da yanıt verdi.

Meclis’in bir yapısı var, başkanı var… Amerika’nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de bir parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Cumhur İttifakı olarak aramızda tabii ki görüşmelerimizi yapacağız. Ona göre de parlamentoya müracaatımızı da bu arada yapıp, parlamentomuz nasıl bir takvim belirlerse, onu da orada takip edeceğiz. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bazı görüşmeler yaptılar. Temenni ederim ki onlar da verdikleri söze sadık kalırlarsa bizim parlamentomuz da verilen söze sadık kalacaktır. Adımını da buna göre atacaktır.

İSVEÇ KARARI MECLİSİMİZİN TAKDİRİNDEDİR

Zaten İsveç’i F-16 ile bağlı hale getiriyorlar. Yani diyorlar ki bunu halledin. Kanada aynı şeyi yapıyor, Amerika da aynı şeyi yapıyor.  Biz de diyoruz ki, “sizin kongreniz varsa bizim de parlamentomuz var.” Biz parlamentomuzu geri plana atamayız ki. Yani bizim şu anda Cumhur İttifakı olarak bir birlikteliğimiz var. Bu birlikteliğimiz içerisinde biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Netice itibariyle İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili kararı artık Türkiye Büyük Millet Meclisi verecektir. Meclisimiz bu konu ile ilgili her gelişmeyi en ince ayrıntısına kadar takip etmektedir. O kararı ne zaman vereceği de kararın ne olacağı da meclisimizin takdirindedir. Meclis’in gündemine konu geldiğinde kararın nasıl olacağını hep birlikte görürüz.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 58
  • HIDIR BUDUR 7 ay önce Şikayet Et
    Filmi başa almamız gerekirse ..Aslında FİNLANDİYA'yı bile onaylamayacaktık. Rusya sınırındaki Finlandiyayı onayladık. Tırışka uzak ülke İsveç konusunda yaygara koparıyorlar..
    Cevapla
  • Özlü yorum 7 ay önce Şikayet Et
    İsveç in NATO ya dahil olması 3.dunya savaşı demek. İsveç savaş çıkartacak bunun için istiyorlar.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 7 ay önce Şikayet Et
    isveçin nato onayı hiçbir zaman olmamalı natonun içi zaten düşman dolu isveçte olmayıversin
    Cevapla
  • Haso 7 ay önce Şikayet Et
    S400 ler gibi vermiyorlarsa baska yola yada bakmaliyiz sadece demek istedigim abd nin elinde olsa hic acimadan milletimizi bir kasik suda bölecek.bu zihniyetten dost yada mutefik olmaz hepsi dusmanca haraketler yapiyor bize ne iyiligi yapti onu söyleyin
    Cevapla
  • Sekreter 7 ay önce Şikayet Et
    Hala anlamamışlar menendez kim bir kişi kongrede en az 150-200 senatör var hararetle karşı olan menendezler bitermi gelen gideni aratır. Rusların s400 leri toprağa gömülmeden bu iş olmaz adamlar açık açık söylüyor bu inat neden ? Saten kullanamıyorsunuz yarın f16 larda kalkamayacak internette maket uçak uçurursunuz bırak şu Rusya’yı dostlukmuş buraya kadar de geç yahu bu nedir Putin aşkı
    Cevapla
  • Ali Eren 6 ay önce Şikayet Et
    Amerikayı dost ve müttefik olarak görmek dümdüz Ahmaklıktır.Pkk yı burnumuzun dibinde silahlandıran,eğiten ve finanse eden Amerika .Ortak olmamıza rağmen Amerika istemedi diye F-35 projesinden çıkarılan Türkiye.İşgalci ermenileri destekleyen Amerika .Lozana rağmen adaları silahlandıran Yunanisran ,destekçisi de Amerika....Günaydın kalk balığa gidelim ..
    Cevapla
  • Yasin 7 ay önce Şikayet Et
    Amerikanın oyunları bitmez. Dünyanın Eşkiya ülkesidir. Zamanında Avrupa nın serserilerinin kurduğu ülkeden iyilik beklemek ahmaklıktır.
    Cevapla
  • Kerim 7 ay önce Şikayet Et
    Mesele s400 değil ki.
    Cevapla
  • Vatansever 7 ay önce Şikayet Et
    1. S400 savunma silahıdır. Saldırı değil. 2. Rusyadan uçak alabiliriz. 3. Bunları SAM amcana ilet.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı: Netanyahu her kapıyı çalıyor Biden sessiz...
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü