Bir AB ülkesindan daha 'F-35' kararı!

Romanya, F-35 savaş uçağı tedariki için bürokratik süreçleri başlattı. Romanya Savunma Bakanlığı, Parlamento’dan F-35 tedariki için onay istedi.

GİRİŞ 27.09.2023 07:25 GÜNCELLEME 27.09.2023 09:07
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Romanya, ABD’li üretici Lockheed Martin’den 6.5 milyar dolar karşılığında 32 adet yeni nesil F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyor. Romanya Savunma Bakanlığı bugün Parlamento’dan, Nisan ayında Romanya Yüksek Savunma Konseyi (CSAT) tarafından onaylanan tedariki onaylamasını ve satın alma sürecinin bu yıl içinde başlamasına izin vermesini talep etti.

Anlaşma taslağı jetlerle birlikte lojistik ve eğitim hizmetleri, uçuş simülatörleri ve mühimmatın yanı sıra Romanya’nın daha sonra benzer 16 uçak daha satın alma opsiyonunu da içeriyor.

Reuters’in haberine göre nihai sözleşmelerin önümüzdeki yıldan önce imzalanması beklenmiyor ve Savunma Bakanı Angel Tilvar bu yıl ilk uçakların 2030’dan önce teslim edilmeyeceğini söyledi. Bu süreçte Romanya Hava Kuvvetleri, ikinci el F-16 savaş uçaklarını kullanımda tutacak.

ROMANYA VE F-16

Romanya Hava Kuvvetleri, halihazırda 17 adet F-16A/B savaş uçağına sahip. Geçtiğimiz yıllarda Portekiz’den alınan F-16A/B’lere ek olarak Norveç’ten gelecek 32 adet F-16A/B ile birlikte Romanya Hava Kuvvetleri, 2 F-16 filosuna daha sahip olacak. Romanya Hava Kuvvetleri, yeni alınan uçakların en az 10 yıl boyunca hizmet vermesini bekliyor.

BAYRAKTAR TB2, ROMANYA İÇİN HAZIRLANIYOR

Öte yandan Romanya, Bayraktar TB2 SİHA da tedarik ediyor. Bu yıl içerisinde Romanya Savunma Bakanlığı, Türk savunma sanayii firması Baykar ile Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) tedariki için 321 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Hatırlanacağı üzere; Romanya Savunma Bakanlığı’nın, geçtiğimiz Ağustos ayında Baykar’dan yaklaşık 300 milyon dolar değerinde 3 sistem Bayraktar TB2 insansız hava aracı satın alma niyetini açıklamasının ardından gelen bu hamle, parlamentonun onayını aldı.

2024 yılında Romanya, savunma bütçesini GSYH’nin %2,5’ine çıkarmayı planlıyor. Ülke 2022 yılında savunma harcamaları için yaklaşık 6 milyar dolar ayırdı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    iki yüzlü Amerika.Romanyaya bile f-35 verirken Natonun güney kanadını koruyanTÜRKİYE ye vermiyor.Bu kadar alçaklık olmaz.
    Cevapla
  • Adige 7 ay önce Şikayet Et
    Alın bakalım bozuk uçakları ilerde enkaz toplamaya başlarsınız.
    Cevapla
  • KamuMühendisi_v1071 7 ay önce Şikayet Et
    Eskiden bir Kamu Mühendisi 4 katı asgari ücret, 2.5 katı düz memur ücreti alırdı. Kamu Mühendisinin eski itibar ve maaş iyileştirmesini istiyoruz.
    Cevapla
  • Takipçi 7 ay önce Şikayet Et
    Derdiniz para. Üretim olsaydı farklı yerlerde farklı kazançlar yapardınız. Arkadaşlar var kamuda beş para etmez bilgileri var ama sürekli maaş az diyolar. Ne yapıyorsun diye sorunca kem küm
    Cevapla
  • akademisyen 7 ay önce Şikayet Et
    Akşama kadar oturuyorsunuz, ülkenin üretimine katkı sunmuyorsunuz. Bilgi düzeyinizi geliştirmiyorsunuz işiniz memurluk. Çok gördüm kamu mühendislerini hemen hepsi böyle. Zam falan haketmiyorsunuz kendinizi özel bir sıfata koymayın
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Beğenmiyorsan bırak özel sektöre geç.
    Cevapla
  • Kaldırım muhendisi 7 ay önce Şikayet Et
    O eskidendi şimdi işçi ile sosyal uçurum olmayacak aynı ab,deki gibi alışcan oraya doğru gidiyoruz bol şans.
    Cevapla
  • Qwerty 7 ay önce Şikayet Et
    Yahu satmaya yer arıyorlar. Düşen düşene. SU allim olsun bitsin. Gereksiz
    Cevapla
  • MERSİNLİ 7 ay önce Şikayet Et
    Bir gün gelecek onlar yalvaracak biz olmayacağız. Artık iş işten geçmiş olacak
    Cevapla
  • hans 7 ay önce Şikayet Et
    sen anlamadin tcg andolu gemiyi ucak sade o oluyordu simdi helikopter kalkiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!