Slovakya'da parlamento seçimlerini Rusya yanlısı politikacı kazandı

Slovakya’da yarışı önde tamamlayan Fico kampanya boyunca Ukrayna'ya askeri yardımı sona erdirilmesi vadinden bulunmuştu.

GİRİŞ 02.10.2023 09:40 GÜNCELLEME 02.10.2023 10:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Slovakya’da yarışı önde tamamlayan Fico kampanya boyunca Ukrayna'ya askeri yardımı sona erdirilmesi vadinden bulunmuştu.

Slovakya’da düzenlenen genel seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre, “Rusya yanlısı” eski Başbakan Robert Fico önde tamamladı.

Bununla birlikte Fico’nun Meclis’te çoğunluğu sağlayıp, hükümeti kurabilmesi için başka bir partiyle koalisyona gitmesi gerekiyor.

Seçim öncesi anketlerde daha şanslı gösterilen Batı yanlısı liberal eğilimli Yenilikçi Slovakya Partisi (Progressive Slovakia) seçim yarışında ikinci sırayı aldı.

AB'DE RAHATSIZLIK

Seçimlerde Rusya yanlısı partinin birinci çıkmasının, AB üyelerini ciddi bir şekilde rahatsız etmesi bekleniyor.

Seçimlerde ilk sırayı alan Fico’nun SMER-SSD Partisi yüzde 23.37, ikinci sıradaki Liberal Parti yüzde 16.86 ve HLAS Partisi ise yüzde 15 oranında oy aldı.

UKRAYNA SAVAŞINI NASIL ETKİLEYECEK?

59 yaşındaki Fico, Slovakya'nın enerji fiyatları ve yaşam masrafları gibi Ukrayna sorunundan daha büyük sorunları olduğunu ancak partisinin barış görüşmelerini başlatmak için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi. Fico, kampanyası sırasında komşu Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savaşında desteklemeyi bırakacağına söz verdi .

Analistlerin AB ile sık sık çatışan Macaristan'ın milliyetçi Başbakanı Viktor Orban'dan ilham aldığını düşündüğü Fico, "Ukrayna'ya insani anlamda yardım etmeye hazır olduğumuz konusunda bir değişiklik yapmıyoruz" dedi.

Bir basın toplantısında, "Devletin yeniden inşasına yardım etmeye hazırız ancak Ukrayna'nın silahlandırılması konusundaki görüşümüzü biliyorsunuz" dedi.

Geçmişte Fico, Ukrayna'nın NATO'ya katılma teklifine, bunun "Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı anlamına geleceğini" söyleyerek karşı çıkmıştı.

KAYNAK: HABER7, EURONEWS
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • mert 6 ay önce Şikayet Et
    Urbana bir destekci daha cok güzel
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!