KKTC'den tarihi açıklama: BM ile mutabakata varıldı! Türkiye'den tam destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Pile-Yiğitler yolu inşasına dair Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile yürütülen müzakereler sonucunda mutabakata varıldığını açıkladı.

GİRİŞ 10.10.2023 03:20 GÜNCELLEME 10.10.2023 09:35
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Son dakika KKTC haberleri: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Pile-Yiğitler yolu inşasına dair Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile yürütülen müzakereler sonucunda mutabakata varıldığını ve Yiğitler köyü tarafından başlanan yol yapım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, tamamen insani amaçlar gözetilerek Pile köyünde yaşayanların arazilerine ve KKTC topraklarına kolay ulaşımını sağlamak amacıyla bir süre öne Pile-Yiğitler Yolu Projesi kapsamında yol yapım çalışmalarına başlandığı hatırlatıldı.

'BM İLE MUTABAKATA VARILMIŞTIR'

Açıklamada, "Yiğitler-Pile yolunun inşasına dair Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile yürütülen müzakereler sonucunda 9 Ekim 2023 tarihi itibarıyla bir mutabakata varılmıştır. Yiğitler köyü tarafından başlanan yol yapım çalışmaları halihazırda devam etmekte olup, Pile'de yaşayan insanlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak yol projesi, söz verdiğimiz üzere en kısa sürede tamamlanacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Kaçakçılık ve düzensiz göçe karşı yolda gerekli emniyet tedbirlerinin alınacağı aktarılan açıklamada, KKTC'nin "Pile’nin statüsüne saygı gösteren ve Pile’de yaşayan herkesin faydasına olacak projeler geliştirilmesine yapıcı bir anlayışla destek vermeyi" sürdüreceği vurgulandı.

KKTC'DEN, RUM KESİMİ'NE HATIRLATMA

Açıklamada, "Kıbrıs’ta ara bölgeye dair tüm plan ve projelerin bilgimiz ve onayımız dahilinde gerçekleşmesi hukuki bir zorunluluktur. Devletimiz bu hukuki zorunluluğa saygı gösterilmesi için gerekli her türlü takibi artan bir kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir. KKTC olarak adada adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşının iki ayrı bağımsız devletin aralarında geliştirecekleri işbirliğine dayalı iyi komşuluk ilişkilerinden geçtiğini hatırlatmak isteriz." değerlendirmesi yer aldı.

TÜRKİYE'DEN KKTC'YE TAM DESTEK

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Birleşmiş Milletler Barış Gücü arasında Yiğitler- Pile yolunun yapımı konusunda varılan mutabakatın memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, "KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz" denildi.

 Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Birleşmiş Milletler Barış Gücü arasında Yiğitler- Pile yolunun yapımı konusunda varılan mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz. KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz. İnsani bir proje niteliğindeki Yiğitler- Pile yolunun yapımı, ara bölgedeki karma Pile köyünde yaşayan KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla on yıllardır gündemde idi. Yolun yapılmasına ilişkin mutabakat, KKTC tarafının her daim ortaya koymakta olduğu yapıcı tutumun yeni bir örneğini teşkil etmektedir. KKTC'nin bu yaklaşımı, Ada'daki iki devletin işbirliğine dayanan yegane gerçekçi çözüm modelinin başarısına Türk tarafının sağlayacağı katkının da göstergesidir" denildi.

'PİLE BÖLGESİNDE İCRA EDİLEBİLECEK PROJELER KIBRIS TÜRKLERİNİN ONAYINA TABİ OLMALIDIR'

Dışişleri tarafından yapılan yazılı açıklamada ayrıca, "KKTC makamlarının da vurguladıkları üzere, mutabakat çerçevesinde Pile bölgesinde ve ayrıca ara bölgenin tamamında tasarlanabilecek veya icra edilebilecek projeler Kıbrıs Türklerinin onayına tabi olmalıdır. Ülkemiz, KKTC ile yakın eşgüdüm içerisinde bu hususun takipçisi olmaya devam edecektir" ifadeleri kaydedildi.

BM'DEN KKTC AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Pile-Yiğitler'de devam eden durumu çözüme kavuşturacak düzenlemeler konusunda mutabakata varıldı." ifadesi kullanılmıştı.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • Aral 6 ay önce Şikayet Et
    Hic gerekyoktu Bm ile ne anlasmasi Bm. Siyonistlere hizmeteden bir siyasi orguttur. Musliman olmayanlari temsileder..not bu tl.fonda turkce olmadigi icin yazilar duzgun deyil
    Cevapla
  • Naim 6 ay önce Şikayet Et
    Sevindirici bir karar Hayırlı olsun.Kıbrıs Türk Devletinindir öylede olacak ,Kıbrıs Ülkemizin kalbimizin bir parçasıdır.
    Cevapla
  • Enişte 6 ay önce Şikayet Et
    Bunca yıl geçmiş de kaç ülke kuzey Türk cumhuriyetini tanımış. Müzakereler fasa fiso 21 yıldır tek başına iktidar olan Akp hükümeti bunu bile başaramamııştır. Tanınmayan ülkenin müzakerelerde ne kadar söz hakkı olabilir ki .
    Cevapla
  • Gerçeğe Çağrı 6 ay önce Şikayet Et
    Gavura zor kullanmak sünnettir oğlum. Derdi Rahmetli Cennetlik Büyükbam. Çok doğru sōylemiș bir söz.
    Cevapla
  • Taishi 6 ay önce Şikayet Et
    Müzakere edilen konunun müzakereye bile ihtiyacı yoktu ki, neyde anlaştınız?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok