Kolombiya, FARC operasyonlarını durdurdu

Kolombiya'da hükümet, ateşkes anlaşmasına vardığı eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyelerine yönelik tüm operasyonları askıya aldığını duyurdu.

GİRİŞ 11.10.2023 09:49 GÜNCELLEME 11.10.2023 10:08

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro tarafından imzalanan kararname ile FARC'ın çatı örgütü olarak da bilinen Estado Mayor Central'e (EMC) karşı askeri operasyonlar durduruldu.

Kararname kapsamında Savunma Bakanlığı, ordu, polis ve hükümeti temsilen bir ekibin oluşturulacağı belirtilerek, "16 Ekim'den itibaren ateşkes resmen başlayacak ve hükümetin karar vereceği süre boyunca bütün operasyonlar askıya alındı." ifadesine yer verildi.

Taraflar arasındaki ateşkes sürecinin izlenmesi için Birleşmiş Milletler Doğrulama Misyonu, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ve Dünya Kiliseler Konseyi'nden birer üyenin izleme komisyonunda yer alacağı bilgisi paylaşıldı.

ATEŞKES İÇİN ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI

Taraflar arasındaki ateşkes anlaşması, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katılımıyla Kuzey Santander yönetim bölgesine bağlı Tibu kasabasında 9 Ekim'de imzalanmıştı.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda, açıklamasında, taraflar arasındaki ateşkesin 16 Ekim’de başlayacağını ve bu anlaşmanın yıl sonuna kadar uzatılması için mutabık kalındığını belirtmişti.

FARC'la 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota’daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016'da imzalamıştı.

Devlet ile FARC arasında yapılan barış anlaşmasına rağmen örgüt ile ters düşen bazı eski komutanlar ve FARC üyeleri, silahlı eylemlerine devam ediyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi
İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu dönemi! Yeni GİK'te ilginç detay! Akşener iddiası