AKPM'den Osman Kavala çağrısı: Türkiye'ye Magnitsky yaptırımlarını uygulayın

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Osman Kavala'nın AİHM kararı gereği serbest bırakılmaması halinde, Türkiye'ye Magnitsky yaptırımlarının uygulanması çağrısında bulundu.

AKPM'den Osman Kavala çağrısı: Türkiye'ye Magnitsky yaptırımlarını uygulayın
AKPM'den Osman Kavala çağrısı: Türkiye'ye Magnitsky yaptırımlarını uygulayın
GİRİŞ 13.10.2023 09:36 GÜNCELLEME 13.10.2023 11:41
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları gereği derhal serbest bırakılmaması halinde Ankara'ya hedefe odaklı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

AKPM tarafından Strasbourg'da tartışılan ve kabul edilen "Osman Kavala'nın Derhal Serbest Bırakılması için Çağrı" başlıklı karar 18'e karşı 44 oyla kabul edildi.

Türkiye'ye AİHM hükümlerine uymakla yükümlü olduğunun hatırlatıldığı kararda, "Kavala'nın derhal serbest bırakılması ve hukuk devleti, insan haklarının korunması ve AİHM kararlarının uygulanmasına ilişkin hukuksal çerçeve ve koşulların iyileştirilmesi" talep edildi.

Kararda, Avrupa Konseyi'ne üye ve gözlemci devletler ve Avrupa Birliği'nden (AB), "Kavala'nın serbest bırakılması için Ankara ile en üst düzeyde diyaloğa geçmeleri ve Türkiye'de insan hakları ve hukuk devletinin korunmasının iyileştirilmesine katkı sağlayıcı önlemler almaları" istendi.

KAVALA İÇİN MAGNİTSKY YAPTIRIMI ÇAĞRISI

AKPM üye ve gözlemci devletlere, "Osman Kavala ve Türkiye'deki diğer politik tutukluların keyfi ve illegal biçimde özgürlüklerinden mahrum edilmesine katkıda bulunmuş polis memuru, savcı, yargıç ve diğer devlet memurlarını hedef alan yaptırımlar uygulanması" çağrısında da bulundu. AKPM bu bağlamda üye ve gözlemci devletlerin "Magnitsky mevzuatlarını" ya da benzer hukuksal mekanizmaları kullanmalarını istiyor.

İlk olarak ABD'de kullanılan Magnitsky yaptırımları insan hakkı ihlallerine karışan bireyleri hedef alıyor. ABD'de 2012 yılında yürürlüğe giren ve vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar öngören yasanın bir benzeri 7 Aralık 2020 tarihinde AB tarafından hazırlandı.

Ancak AKPM, Magnitsky yaptırımı çağrısında bulunsa da kararı uygulama yetkisi üye ve gözlemci ülkelere ait. Üye ve gözlemci devletlerin bu çağrıya olumlu karşılık vermeleri şimdilik beklenmiyor. 

Kararda, Osman Kavala'nın 1 Ocak 2024 tarihine kadar serbest bırakılmaması halinde AKPM'deki Türk heyetinin yetki belgelerinin yenilenmeyebileceği tehdidi de yer alıyor. Böyle bir olasılıkta 9 AK Parti, 4 CHP, 2 MHP, 2 HDP ve 1 İYİ Partili vekilden oluşan Türk heyetine Avrupa Konseyi'nin en önemli organlarından biri olan AKPM'nin kapıları kapanmış olacak. Türkiye benzer bir senaryoyu en son 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, Mayıs 1981-Ocak 1984 döneminde yaşamıştı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM), dün Türkiye'ye ilişkin kabul ettiği tavsiye ve kararla "tarihi bir hataya" imza attığını bildirdi.

Bakanlık, AKPM'nin söz konusu kararı hakkında yazılı açıklama yaptı. AKPM'nin, dün Türkiye'ye ilişkin kabul ettiği tavsiye ve kararla, tarihi bir hataya imza attığı vurgulanan açıklamada, "AKPM bu girişimiyle, adli süreçleri siyasete alet etmekte ve diyalog kanallarını kapatmaya yeltenmektedir. Bu, AKPM'nin varoluş nedenini oluşturan demokratik değerlere aykırıdır. AKPM'nin görünürlük kazanmaya yönelik bu pervasızlığı ileride hicapla hatırlanacaktır." ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 8
  • ali şahin 6 ay önce Şikayet Et
    zaten çoktan uygulanması gerekiyordu.AİHM kararları uygulanmıyor çünkü.
    Cevapla
  • Gerçekler 6 ay önce Şikayet Et
    Batının peşinden koşmaya devam ettikçe bizimle böyle alay edecekler işte. Bu haçlı köpeklerine verilecek en güzel cevap Şeriattır.
    Cevapla
  • Çeçen muhafız 6 ay önce Şikayet Et
    İkiyüzlü adalet sizlerin meşrebine uygun olsa da bize uymaz. 40, 50 yıldır AB kapısında beklettiğiniz yetmedi bize birde parmak sallarsanız bu işten size ekmek çıkmaz. Sizin adalet anlayışınız İslam da karşılığı yok, çünkü ikiyüzlülüğün İslam da yeri yok
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 6 ay önce Şikayet Et
    Yazının dördüncü paragrafı birinci cümlesi bizi bağlar. Gelecekte bedeli de kararı veren verdiren değil halk oder. Bunun neyini anlamıyoruz acaba? Çıkın madem o anlaşmalarda ya da tazminat bedellerini kararverenler ödesin ona göre karar versin. Yok biz üstünüz diyorsak ona göre anlaşmalara imza atın. Gerisi hikaye. Aldatmaca.
    Cevapla
  • Ahmet 6 ay önce Şikayet Et
    Allah fıtsat vermesin bunlara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak