Bakan Fidan, Sisi'yle görüştü: Türkiye ve Mısır'dan Filistin açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyet, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edildi. Görüşmede, İsrail-Hamas çatışması başta olmak üzere, bölgesel ve ikili meseleler ele alındı.

GİRİŞ 14.10.2023 11:59 GÜNCELLEME 16.10.2023 08:14
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyet, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Sisi-Fidan görüşmesi sonrası, "Taraflar, Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmaması gerektiğini ve Gazze halkının insani yardıma güvenli, acil erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı." açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin davetine icabetle resmi ziyaret kapsamında dün Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaşmıştı.

Bakan Fidan'ı, Kahire Havalimanı'nda Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Mohamed Zazou ve Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen karşılamıştı.

Fidan'ın Mısır'da yapacağı görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağı ve güncel bölgesel gelişmeler ile uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağı belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sisi'yle görüşmesi öncesi yine Kahire'de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'la bir araya geldi.

Fidan-Baerbrock görüşmesinde, İsrail-Hamas savaşı, Gazze'ye yönelik insani yardımlar, Gazze'den tahliye konularıyla, Ukrayna'daki ve Karabağ'daki son durum ele alındı.

Bakan Fidan, gün içinde Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry (Semih Şükri) ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit'yle de bir araya geldi.

BAKAN FİDAN, MISIRLI MEVKİDAŞI ŞÜKRİ'YLE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Bakan Şükri: Filistinliler üzerindeki ciddi insani etkilerin üstesinden gelmek için çalışmanın önemi konusunda Türkiye'yle ortak bir vizyonu paylaşıyoruz. İsrail-Filistin arasında Çatışmanın askeri operasyonlara doğru kayması, Filistin halkının meşru haklarının elde edilememesi nedeniyle ortaya çıktı. Her şeyden önce Filistin halkına koruma sağlamamız lazım. Gazze'de şu anda içme suyu yok, elektrik yok. Yardımları Gazze'ye ulaştırmamız gerekiyor. Uluslararası kamuoyu ve hukuku bu durumda çok önemli. Bu anlaşamzlığın bitmesi için bölgesel işbirliği de büyük önem taşıyor. Filistin-İsrail krizinde 1967 kararlarının uygulanması gerekiyor. Filistin halkının hak ve hukuku verilmedir.

Bakan Fidan: Şükri'ye nazik daveti ve sıcak misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Mısır, stratejik ağırlığı olan bir aktördür. Akdeniz'in iki önemli ülke Türkiye ve Mısır'ın işbirliği çok değerlidir. Sayın Sisi'ye, Sayın Cumhurbaşkanımızın selamını ilettik. Mısır'ın Filistin meselesindeki rolünü her zaman önemsedik. 7 Ekim'den bu yana yaşananlar daha önce görülmemiş bir hadisedir. Masum sivilleri hedef alan saldırıları ve sivil can kayıplarını elbette reddediyoruz, kınıyoruz. BM kararları gereği, iki devletli çözümün ve 1967 sınırlarına dönülmesini Mısır'la beraber tek çözüm olarak görüyoruz. İsrail'i uluslararası hukuka bağlı kalmaya davet ediyoruz. Gazze'ye yolladığımız yardımlar devam edecek. Savaş bölgesinde yaklaşık 300 çifte uyruklu Türk vatandaşı var. 30'unu tahliye ettik, diğerlerinin çıkarılması için çalışmalar sürüyor. İsrail'in barışı sadece Arap ülkeleriyle değil esas itibariyle Filistinlilerle olmalı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 88
  • Bekir 6 ay önce Şikayet Et
    İsrailin etrafı Arap ülkeleri ile çevrili.Onlar bir zahmet halletsin.Paralari,nüfusları,orduları var.
    Cevapla
  • Gökhan 43 6 ay önce Şikayet Et
    Bizim askerimiz niye gidiyor.asker gonderelim diyenler buyurun sizi tutan yok.yazik degilmi benim evladima kardesime.herturlu yardimi yapalim ama asker asla kesinlikle hayir
    Cevapla
  • Mert 6 ay önce Şikayet Et
    Devletimiz buyrun desin, biz hazırız. Sizin gelmenize gerek yok
    Cevapla
  • Cvs 6 ay önce Şikayet Et
    İnsanlar öle dursun biz kinamaya devam edelim NATO'nun güçlü ordusuyuz diye ovunelim .. böyle durumlarda ordumuzu ve milli silahlarimizi gormeyeceksek güçlü olmuşuz benim için anlamifade etmiyor ...yine de devletimiz en iyisini bilir Allah devletimize zeval vermesin
    Cevapla
  • ERZURUM'lu 6 ay önce Şikayet Et
    Bu savaşta Mısır ve Ürdün Türkiye ile beraber hareket etmez ise tarih şu an bu iki devleti yönetenleri ebediyyen hain olarak yazacaktır hem sisi hem kral abdullah maalesef emperyalistlerin güdümündeler bizimle hareket edeceklerine pek ihtimal vermiyorum inşaallah yanılırım.
    Cevapla
  • erhan 6 ay önce Şikayet Et
    Kardesim tamm ortak bıldırı ortak metın yayınlıyorsunuz da eyleme gecılmelı kara operasyonu yapılcak ve sıvıller masum degıl diye acıklama yapılıyor israil hukumetı tarafından neden ölümlere karsı birsey yapılamıyor acilen asker gonderılmeli israile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Macron'dan nükleer silahlı ortak Avrupa savunması teklifi