İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına Türkiye ve Dünya'dan peş peşe tepkiler

İsrail'in Gazze'de hastane bombalamasına yönelik, Türkiye ve Dünya'dan peş peşe tepkiler geldi.

GİRİŞ 18.10.2023 00:25 GÜNCELLEME 18.10.2023 14:18
Bu Habere 346 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim sabahı İsrail'e yönelik başlatılan "Aksa Tufanı" adlı saldırının ardından bölgedeki çatışmalar 11. gününde de sürerken, İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi hedef aldı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin el-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısında en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

TEPKİLER PEŞ PEŞE GELDİ

Saldırı dünyayı ayağa kaldırdı. Dünya liderlerinden saldırı sonrası art arda açıklamalar ve tepkiler geldi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün Gazze'de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz." ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bugün Gazze'de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır." değerlendirmesine yer verildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’e Hamas ile mücadele etmesi için güvenlik sistemleri sağladığını belirterek, bunun masum sivilleri öldürmek anlamına gelmediğini söyledi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında, İsrail’in hava saldırısıyla vurduğu Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ilişkin soruları cevapladı.

İsrail’e tam desteklerini yineleyen Singh, en az 500 sivilin öldüğü kaydedilen hastane saldırısıyla ilgili sorulara, konuya ilişkin fazla bilgisi olmadığını belirterek kaçamak cevaplar vermesi dikkati çekti.

Singh, ABD’nin İsrail’e verdiği askeri yardımlara hiçbir ön şart koşmadığına işaret ederek, “Kesinlikle İsrail'e, Gazze'deki Hamas'ı etkisiz hale getirmesi ve etkili bir şekilde geri püskürtmesi için ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemlerini veriyoruz. Bu, masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor.” diye konuştu.

İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerde, savaş hukukunun desteklenmesinin mutlak gerekliliğini yinelediklerini aktaran Singh, “İsrail'in çok yetenekli ve profesyonel bir ordusu var. Gazze'de kullandıkları güvenlik yardımının da doğru şekilde Hamas'ı hedef almak için kullanılacağına, aynı zamanda masum sivillerin insani yardım için gidebilecekleri alanlar aramasına olanak sağlanacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Singh, Gazze’de sivillerin ihtiyaç duydukları şeylere sahip olmalarını ve güvenli bölgelere tahliye edilebilmelerini sağlamak için İsraillilerle temaslarını sürdürdüklerini kaydetti.

Öte yandan İsrail’in Gazze'deki hastaneyi bombalaması konusunda Hamas’ı suçlayan Sözcü, Hamas’ın sivillerin bulunduğu yapıların içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü savundu.

Singh, İsrail’in, masum sivillerin hedef alınmaması konusunda savaş hukukuna uyması gerektiğini düşündüklerini ve bu konuda güvenlerinin tam olduğunu anlattı.

PENTAGON SÖZCÜSÜ, GAZETECİLERİN SORULARI KARŞISINDA ZORLANDI

Sözcü, Hamas saldırısını öngöremeyen ve daha önce de birçok insan hakları ihlaline neden olan İsrail ordusuna, ABD'nin neden bu kadar çok güvendiğini soran gazetecilere, "Uzun süreli bir müttefikliğimiz var." yanıtını verdi.

Singh, Hamas'ın komuta merkezlerini hastane gibi binaların içine kurduğunu belirtirken, bunun üzerine gazetecilerin "Bunu gösteren bir deliliniz var mı" şeklindeki ısrarlı sorularına da "Elimde böyle bir veri yok." cevabını vermek zorunda kaldı.

HOLLANDA, YUNANİSTAN, ALMANYA VE KANADA'DAN AÇIKLAMA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Gazze'den gelen haberler korkunç, yıkıcı ve kabul edilemez, hastaneye saldırmak yasa dışıdır." ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da hastane saldırısını kınayarak, "Gazze’deki El Ehli Hastanesi'nde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği haberler karşısında derin şok içindeyiz." ifadelerini kullandı. Bakanlık, X'deki resmi hesabından yaptığı paylaşımda "Sivil hedefler, özellikle de hastaların ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastaneye hiçbir koşulda saldırı gerçekleştirilemez." denildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Gazze'deki hastanesine yapılan saldırının kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğini belirtti.

Yunanistan yönetimi, İsrail'in Gazze el-Ehli Baptist Hastanesine dün düzenlediği saldırıdan dolayı derin rahatsızlık duyulduğunu bildirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı Gazze Hastanesinde son derece acı can kayıplarına yol açan olaylardan ötürü duyduğu derin rahatsızlığı dile getirmektedir." ifadesi yer aldı. Açıklamada, Yunanistan'ın ilk andan itibaren sivillerin korunması ve insani değerlerin güvence altına alınması gerekliliğini vurguladığı belirtilerek, Yunanistan'ın bu çizgide olmaya devam ettiği kaydedildi.

Hollanda'nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medyada hesabından, Filistin'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya ilişkin paylaşımda bulundu. Hastaneye düzenlenen saldırının açıklığa kavuşması gerektiğini belirten Rutte, "Hedef alınan el-Ehli Hastanesinden dramatik görüntüler var. İnsanlığın acısı tarif edilemez." ifadelerini kullandı. Gazze'ye insani ve tıbbi yardımların en kısa zamanda ulaşması için uluslararası ortaklarıyla yakın temas halinde olduklarını kaydeden Rutte, "Koşullar ne olursa olsun, bu kadar çok masum mağdurun çektiği acılar çok önemli. Düşüncelerim onlarla ve sevdikleriyle." ifadelerine yer verdi.

BM: GAZZE'DEKİ EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİ'NE YÖNELİK SALDIRIYI ŞİDDETLE KINADI

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısıyla ilgili bir mesaj paylaştı.

Mesajda, "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Siviller ve sivil altyapıları yönelik saldırıların sonlandırılması gerektiğinin altı çizilen mesajda, "Sağlık tesisleri hiçbir zaman hedef olmamalıdır." vurgusu yapıldı.

DSÖ, GAZZE'DEKİ HASTANE SALDIRISINI KINADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı güçlü şekilde kınadı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıya ilişkin paylaşımda bulundu.

Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

MISIR'DAN İSRAİL'E "TOPLU CEZALANDIRMA POLİTİKALARINA" DERHAL SON VERME ÇAĞRISI

Mısır, Gazze'deki Baptist Hastanesine yönelik hava saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak yüzlerce masumun hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı.” ifadelerine yer verildi.

“Sivil tesislerin kasıtlı olarak bombalanmasının uluslararası ve insani hukukun ciddi bir ihlali olduğu” vurgulanan açıklamada, İsrail'e “Gazze Şeridi’ndeki halka yönelik toplu cezalandırma politikalarına derhal son verme” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, başta büyük ve nüfuz sahibi ülkeler olmak üzere, tüm ülkelerden bu ihlalleri durdurmak için harekete geçmesi ve bunları açıkça kınaması istendi.

Açıklamada ayrıca, İsrail’e “İnsani yardımları Gazze’ye ulaştırılabilmesi için Refah Sınır Kapısı’nın çevresini vurmaya son vermesi” çağrısında bulunuldu.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ'DEN İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ HASTANEYE SALDIRISINA TEPKİ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü saldırıyla işlediği savaş suçuna karşı sessiz kalınamayacağını belirtti.

Reisi, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, "Bu gece Gazze'deki hastanede tedavi gören masum Filistinlilerin üzerine atılan Amerikan-İsrail bombalarının ateşi yakında Siyonistleri saracak." ifadelerini kullandı.

İran'ın çarşamba gününü ulusal yas ilan ettiğini hatırlatan Reisi, "Bu savaş suçu karşısında hiçbir özgür insanın sessizliğine izin verilemez." dedi.

İRAN, GAZZE'DEKİ HASTANEYE YÖNELİK YÜZLERCE KİŞİNİN İSRAİL SALDIRISINI KINADI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in hastane saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendiren Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

KATAR: İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİ SALDIRISI "VAHŞİCE BİR KATLİAMDIR"

Katar, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam" olarak nitelendirdi.

Katar resmi ajansı QNA'da yer alan habere göre, Katar Dışişleri Bakanlığından İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, hastane saldırısı, "vahşice bir katliam, sivillere karşı işlenen çirkin bir suç ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirildi.

Uluslararası toplumun Filistinlilere karşı işlenen, insanlığa karşı suçlara, kimi zaman sessiz kalarak, kimi zaman seçici davranarak "suç ortaklığı" yaptığı ifade edilen açıklamada, bunun daha fazla şiddet ve istikrarsızlık ortamına yol açacağı uyarısı yapıldı.

Açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının hastane, okul ve yerleşim yerlerini de kapsayacak şekilde genişlemesi, tehlikeli bir tırmanış" olarak değerlendirilerek, bunların bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından vahim sonuçları olabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumdan "üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve İsrail'i sivillere karşı daha fazla suç işlemekten caydırması" istendi.

ARAP BİRLİĞİ SALDIRIYI KINADI

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, X sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklamada yaptı.

İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınayan Ebul Gayt, paylaşımında "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesine yer verdi.

"Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı." ifadesini kullandı.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

KKTC, GAZZE'DEKİ HASTANE SALDIRISINI KINADI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı kınadı.

Tatar, AA muhabirine, İsrail'in Gazze'deki hastaneyi hedef alan saldırısını değerlendirdi.

Gazze'deki üzücü hastane saldırısını haberlerden öğrendiğini belirten Tatar, "İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarını endişe ile izliyorum. Bu saldırılar kabul edilemez. Hastaneye yapılan saldırıyı kınıyorum." ifadelerini kullandı.

LÜBNAN: İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ HASTANEYE SALDIRISINI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

Lübnan, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "en güçlü şekilde" kınadı.

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki hastanene saldırısına tepki gösterildi.

"İsrail bombardımanına maruz kalan Gazze'deki Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce şehit ve Filistinli sivilin yaralanmasına yol açan iğrenç savaş suçu en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İsrail bir kez daha uluslararası hukuku hiçe sayıp, kuşatma altındaki, katledilen ve kasten yok edilen bir halka ve insanlığa karşı savaş suçu işliyor. Lübnan, İsrail'in katliamlarını ve saldırılarını durdurmak, Gazze Şeridi'ne insani ve tıbbi yardım ulaştırmak, yaralı ve yaralıları tedavi etmek için uluslararası topluma bir kez daha acil müdahale çağrısında bulunuyor."

İSRAİL İNSANLIĞA TOKAT ATIYOR

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri de İsrail'in hastaneye yönelik saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail soykırım cinayeti ile insanlığın yüzüne tokat atıyor." ifadelerini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN, İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİNİ VURMASINI KINADI

Suudi Arabistan, İsrail'in abluka altındaki Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak işlediği "menfur suçu" en güçlü ifadelerle kınadığını açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olan "vahşi saldırısının" tamamen reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in tüm uluslararası çağrılara rağmen sivillere yönelik saldırılarını sürdürmesinin ve Gazze'deki hastaneyi bombalayarak işlediği "menfur suçun" en güçlü ifadelerle kınandığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze'deki hastaneyi vurmasının uluslararası toplumu, İsrail söz konusu olduğunda uygulanan çifte standarttan vazgeçmeye zorladığı aktarılan açıklamada, Gazze'de mahsur kalan sivillere gıda ve ilaç ulaştırılması için güvenli koridorların açılması gerektiği vurgulandı.

UNICEF

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.

UNICEF, sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin mesaj paylaştı.

Mesajda, "UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." vurgusunda bulunuldu.

ÜRDÜN İSRAİL'İN SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

Ürdün, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "şiddetle" kınadı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısına tepki gösterildi.

Saldırının sert bir şekilde kınandığı açıklamada, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanması ve savaşın derhal sona ermesinin talep edildiği kaydedildi.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "iğrenç bir savaş suçu" olarak niteleyerek kınadı.

Ürdün Kraliyet Divanından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, 2. Abdullah "Gazze'deki Baptist Hastanesi katliamı, göz ardı edilemeyecek iğrenç bir savaş suçudur" ifadesini kullandı.

Saldırıyı kınayan Ürdün Kralı, İsrail'in, vahşi saldırganlığını derhal durdurması gerektiğini belirtti.

PAKİSTAN'DAN SERT TEPKİ

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı en güçlü şekilde kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, AA muhabirinin sorduğu soru üzerine yaptığı açıklamada, sivillerin barınma ve acil tedavi arayışında olduğu bir hastaneye saldırmanın "insanlık dışı ve savunulamaz" olduğunu belirtti.

İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının en güçlü şekilde kınandığı açıklamada, sivil nüfusun ve tesislerin ayrım gözetmeksizin hedef alınmasının uluslararası hukukun ağır bir ihlali olduğu ve savaş suçu teşkil ettiği vurgulandı.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardıman ve kuşatmasına derhal son verilmesi için uluslararası topluma acil önlemler alması çağırısında bulunuldu.

LİBYA

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini vurmasının "vahşi bir suç" olduğunu belirtti.

Libya Ulusal Birlik Hükümetine bağlı "Hukumetuna" adlı platformun sosyal medya hesabından Başbakan Dibeybe'nin İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini vurmasına tepki açıklaması paylaşıldı.

Açıklamasında, "İşgalci İsrail güçlerinin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini vurması vahşi bir suç. Her türlü sınırı aşan bu suçu kınıyoruz. Tıbbi ve sivillere ait tesislerin vurulması bir savaş suçudur ve bu saldırganlığa son verilmesi gerekir" ifadelerini kullanan Dibeybe, hastane saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Dibeybe ayrıca, başta büyük devletler olmak üzere tüm devletlere İsrail'in suçlarını durdurma ve abluka altındaki Gazze'ye insani yardımların ulaşması için koridor açma çağrısında bulundu.

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR, GAZZE'DEKİ HASTANE SALDIRISININ "KATLİAM" OLDUĞUNU BİLDİRDİ

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını "katliam" olarak niteledi ve bunun "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

MSF, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de hastaları tedavi eden ve yerinden edilmiş Gazzelilere ev sahipliği yapan hastaneyi bombalaması karşısında dehşete düştüklerini belirterek, "Bu bir katliamdır. Kesinlikle kabul edilemez." ifadesi kullanıldı.

"HASTANELER HEDEF DEĞİLDİR, BU KANIN DURMASI GEREKİYOR"

Açıklamada, hiçbir şeyin bir hastaneye, oradaki çok sayıda hastaya, sağlık çalışanına ve oraya sığınanlara yönelik bu şok edici saldırıyı haklı çıkaramayacağının altı çizilerek, "Hastaneler hedef değildir. Bu kanın durması gerekiyor. Artık yeter." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, MSF üyesi Dr. Ghassan Abu Sittah’ın, "Hastanede operasyondayken büyük bir patlama duyduk ve ameliyathanenin tavanı yıkıldı. Bu bir katliam." ifadesine yer verildi.

BORRELL: "GAZZE'DEKİ HASTANE SALDIRISININ FAİLLERİ HESAP VERMELİ"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki hastane saldırısının faillerinin hesap vermesi gerektiğini bildirdi.

Borrell, X hesabından Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gerçekleşen trajediye korku ekledi. Bir kez daha masum siviller en yüksek bedeli ödedi." ifadelerini kullanan Borrell, "Bu suçun sorumlusu ortaya çıkarılmalı. Failler hesap vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, saldırıyla ilgili "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil." ifadesini kullanırken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yorum yapmaktan kaçınmıştı.

CEZAYİR'DEN İSRAİL'İN EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİ SALDIRISINA KINAMA

Cezayir, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesini vurmasını şiddetle kınadı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneye yönelik kasıtlı saldırısını şiddetle kınıyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail’in açık bir şekilde uluslararası hukuku ve insani normları hiçe saydığına vurgu yapılarak, uluslararası topluma ve uluslararası kuruluşlara İsrail’in bu saldırılarını durdurmak için müdahale etme çağrısı yapıldı.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: GAZZE'DE HASTANEYE YAPILAN SALDIRIYA İLİŞKİN HABERLERİ TAKİP EDİYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de bir hastaneye yapılan saldırıya ilişkin haberleri takip ettiklerini bildirdi.

Bakanlık yetkilileri, İsrail'in Gazze el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısına ilişkin Anadolu Ajansına (AA) yaptığı açıklamada, "Gazze'de bir hastaneye yapılan saldırıya ilişkin haberleri takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

MISIR MÜFTÜSÜ'NDEN “İSRAİL'İN FİLİSTİNLİLERE KARŞI İŞLEDİĞİ SUÇLARIN" DURDURULMASI ÇAĞRISI

Mısır Müftüsü Şevki Allam, İsrail’in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını kınayarak “İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçların durdurulması için müdahale” çağrısında bulundu.

Allam’ın sosyal medya hesabında paylaşılan açıklamada, “Cumhuriyet Müftüsü ve Dünya Fetva Kurumları Genel Sekreterliği Başkanı Şevki Allam, işgalci İsrail’in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce masum Filistinli sivilin öldürülmesine veya yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyı kınadı.” ifadelerine yer verildi.

“İşgalci güçlerin Filistinlilere karşı işlediği suçların durdurulması için müdahale" çağrısında bulunulan açıklamada, “Bu suç, uluslararası toplumun sessizliği arasında, uluslararası yasaları ve insani ilkeleri hiçe sayan İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlara eklendi” denildi.

Açıklamada ayrıca, “İsrail'in Filistin halkına ve sivil tesislere yönelik saldırılarını durdurmak, kolektif katliamlara son vermek için dünyanın akil insanlarına, uluslararası topluma, saygın kurum ve kuruluşlarına acil ve kararlı bir şekilde olaya müdahil” olmaları çağrısında bulunuldu.

FRANSA, GAZZE'DEKİ HASTANEYE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

Fransa, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi.

Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

BAE, İSRAİL'İN GAZZE'DE HASTANEYE SALDIRISINI "ŞİDDETLE KINADI"

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzlerce kişinin ölümüne yol açan İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını "şiddetle" kınadı.

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail saldırısında hayatını kaybedenler için baş sağlığı dilendi ve yaralıların bir an önce iyileşmesi temenni edildi.

Açıklamada, "BAE, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef alan, yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırısını şiddetle kınar." ifadesine yer verildi.

Sivilleri ve insan haklarını koruyan anlaşmaların hatırlatıldığı açıklamada, "Her iki taraftaki sivillerin uluslararası insancıl hukuk kapsamında tam olarak korunmasına" dikkat çekildi.

Açıklamada, "şiddetin derhal durdurulması, sivillerin ve sivil kuruluşların hedef alınmaması gerektiği" vurgulandı.

Uluslararası topluma seslenilen açıklamada, "daha fazla can kaybını önlemek ve işgal altındaki Filistin topraklarında durumu daha da alevlendirmekten kaçınmak adına acil ateşkes sağlanması için çaba gösterme" çağrısı yapıldı.

YUNANİSTAN'DA SOL PARTİLER SALDIRIYI KINADI

Yunanistan'da sol partiler, İsrail'in Gazze el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak'tan (SYRIZA) yapılan açıklamada, "SYRIZA, Gazze'deki hastanenin basın yayın organlarının belirttiği şekilde İsrail tarafından bombalanmasını kınamaktadır." denildi.

Açıklamada, saldırıda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak, bunun bir savaş suçu olduğu ifade edildi.

SYRIZA, sivillerin korunması, insani bir krizin önlenmesi ve hepsinden önemlisi ateşkesin sağlanması için uluslararası toplumun Avrupa Birliği'nin (AB) güçlü desteğiyle bir inisiyatif almasına acil ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

MACRON'DAN HASTANEYE DÜZENLENEN SALDIRIYA TEPKİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya tepki göstererek, hiçbir şeyin bir hastaneye yapılan saldırıyı ve sivilleri hedef almayı haklı çıkaramayacağını belirtti. ​​​​​​​

Macron, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya ilişkin X sosyal medya platformundan açıklama yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Hiçbir şey bir hastaneye yapılan saldırıyı haklı çıkaramaz. Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı çıkaramaz." ifadesini kullandı.

Ülkesinin, Gazze'de çok sayıda Filistinli sivilin hayatını kaybettiği hastane saldırısını kınadığını belirten Macron, düşüncelerinin saldırıda yaşamını yitirenlerle olduğunu kaydetti.

Macron, saldırıyla ilgili tüm gerçeğin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulundu.

HİNDİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin "Sorumlulardan hesap sorulmalı." ifadesini kullandı.

Modi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde meydana gelen trajik can kayıpları karşısında derin bir şok yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Modi, "Yaralananların bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz. Çatışmalardaki sivil kayıplar, ciddi ve devam eden bir endişe konusudur. Sorumlularından hesap sorulmalı." ifadesine yer verildi.

İSPANYA, İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ HASTANE SALDIRISINI KINADI

İspanya, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı ve "katliam" olarak nitelendirdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından, saldırıya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Hastanesinde yaşanan korkunç katliamı kınıyoruz. Masum sivil kurbanlarla dayanışma içindeyiz. Uluslararası insani hukuka saygı duyulmalı." ifadesi kullanıldı.

SLOVENYA

Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Gazze'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin ölüm haberi karşısında şok olduk, dehşete düştük. Hastane ve okullar asla saldırıların hedefi olmamalı. Slovenya, uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunmakta. Siviller hedef alınmamalı, rehine veya kalkan olarak kullanılmamalı." ifadelerine yer verildi.

KÜBA VE VENEZUELA, HASTANE SALDIRISINI KINADI

Küba ve Venezuela hükümetleri, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıyı kınadı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, sosyal medya hesabı X'teki paylaşımda, saldırıyı "en güçlü" şekilde kınadı.

Canel, "Küba, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce ölüme, yaralanmaya yol açan bombalı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Derhal ateşkes yapılmasını ve uluslararası insan hukukunu apaçık ihlal eden bu saldırıların son bulmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de sosyal medya hesabından saldırıyı kınayarak, "Gazze'deki hastane saldırısında en az 600 kişinin ölümüne ve yüzlercesinin yaralanmasına neden olan İsrail saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyoruz. Bu iğrenç saldırı, uluslararası insan haklarının ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından da yapılan açıklamada, saldırı "katliam" olarak vurgulandı.

Açıklamada, "Venezuela, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği katliamı en şiddetli şekilde kınadığını ifade ediyor. Bolivarcı Hükümet, insan haklarına yönelik bu çirkin saldırılara derhal son verilmesini talep ediyor. Bir an önce ateşkes yapılmasını istiyoruz, Filistin'in haklarının yeniden tesis edilmesini ve insanlığa karşı işlenen bu suçun sorumlularının tespit edilmesini talep ediyoruz." mesajı paylaşıldı.

TUNUS'TAN AÇIKLAMA

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları “katliam” şeklinde nitelendirerek kınadı.

Tunus Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesabında yayımlanan görüntülü mesajında Said, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıdan dolayı yaşanan katliam üzerine Ulusal Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplandığını açıkladı.

Uluslararası kamuoyunun Filistin'de yaşananlara sessiz kaldığının altını çizen Said, "Filistin halkına karşı her gün işlenen katliam ve savaş suçlarına bir yenisi daha eklendi. Uluslararası toplum ve dünya, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği katliam, toplu imha ve yerinden etme suçlarına tanıklık etmekte. İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınıyorum. Bu saldırılar, tüm insanlığın vicdanını yaralamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Batı medyasında Filistin halkına yönelik saldırılar hakkında çok az bilgi verdiğinin altını çizen Said, "Tunus olarak, Filistin halkının da vurguladığı gibi, Filistin topraklarının tamamen ve koşulsuz olarak özgürleştirilmesi için mücadeleye devam edeceğimizi teyit ediyoruz. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, Filistin halkına karşı işlenen bu suçların derhal durdurulması ve sorumluların hesap vermesi için gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. Ayrıca, uluslararası toplumu, Filistin halkına karşı işlenen bu suçları kınamaya ve Filistinlilerin haklı davasını desteklemeye çağırıyoruz." diye konuştu.

Filistin halkının haklı davasını desteklemenin tüm dünyanın ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Said, "İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları, tüm dünyayı öfkelendiriyor. Özgür dünya halkları, Filistin halkının yanında durmalı ve onların haklı davasını desteklemelidir. Tunus, Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını savunmaya devam edecek." dedi.

CİBUTİ'DEN AÇIKLAMA

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmoud Ali Youssouf, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı kınayarak bölgedeki şiddetinin sorumlusunun İsrail olduğunu belirtti.

Youssouf, X üzerinden yaptığı açıklamada, Cibuti'nin, Gazze'deki dehşet verici şiddetin faillerini en güçlü şekilde kınadığını kaydederek "Bu şiddetin sorumlusu İsrail devletidir." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, "Hastaneyi hedef alıp yüzlerce hastayı öldürmek, zulmün ve barbarlığın doruk noktası. Bu delilik durmak zorunda. Gazze halkı, İsrailli bir bakanının söylediği gibi hayvan değil. Yeter artık yeter" ifadelerini kullandı.

Afrika Boynuzu'nda yer alan Cibuti, ABD ve Çin başta olmak üzere çok sayıda devletin askeri üssüne ev sahipliği yapıyor.

TALİBAN'DAN AÇIKLAMA

Afganistan'da Taliban geçici hükümeti, İsrail'in, Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıyı "insanlık suçu" olarak nitelendirerek en güçlü şekilde kınadı.

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Kahhar Belh, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve insan hakları savunucularına seslenen Belhi, "Saldırıyı sadece kınamakla yetinmeyin, saldırıların önlenmesi lazım." ifadesini kullandı.

Belhi, bu saldırıların önlenmediği takdirde bölgede durumun daha da kötüleşeceğini ve hatta kontrolden çıkabileceğini belirtti.

"Bazı ülkelerin, İsrail terörüne açık destek vermesinin ve bazılarının da sessiz kalmasının siyonist rejimin vahşet ve terörünün devamına zemin hazırladığını" vurgulayan Belhi, devam eden soykırımın acilen durdurulması ve suçluların adalet önüne çıkarılmasını istediklerini kaydetti.

İTALYA SAVUNMA BAKANI: HAMAS CEZALANDIRILMALI

Hastane saldırına ilişkin açıklama yapan İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, "uluslararası toplumun masum sivilleri koruması ve Hamas'ı cezalandırması gerektiğini" söyledi. Başbakan Giorgia Meloni de X üzerinden yaptığı açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Hastanesi'nde yaşananlar beni derinden üzdü. İtalya, hayatını kaybedenler için derin taziyelerini ifade ediyor ve ailelere, yaralılara yakınlığını belirtiyor. Olayların dinamiklerinin kesin olarak teyit edilmesini beklerken, sivil halkın korunması, acil insani sorunların çözülmesi ve bu krize hızlı bir çözüm sağlanması taahhüdümüzü bir kez daha yineliyoruz" dedi.

İRLANDA: YAŞANANLARIN TÜM GERÇEKLİĞİ ORTAYA KONMALI

İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hastanede tedavi görenler, sağlık görevlileri ve hastaneye sığınan sivillerin yaşamını yitirmesi karşısında dehşete kapıldığını belirten Martin, "Yaşananların tüm gerçeklikleri ortaya konmalı ve sorumlularından hesap sorulmalı" ifadesine yer verdi. Martin, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana artan sivil can kayıplarının endişe verici olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin çaresizce bekleyenlere yönelik insani yardımlara izin verecek şekilde ateşkes ilan etme çağrısını yineliyorum. Acilen insani koridor oluşturulmalıdır. Rehineler, koşulsuz şekilde derhal serbest bırakılmalıdır." Martin, açıklamasında, uluslararası toplumun gerginliği azaltmak için acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

MALEZYA: DELİCE VE İNSANLIK DIŞI BİR EYLEM

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu saldırıyı 'delice ve insanlık dışı bir eylem' olarak nitelendirdi ve İsrail'i kınadı. Enver, açıklamasında, İsrail-Filistin çatışmasının bir an önce durması çağrısında bulundu.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da söz konusu saldırı kınanarak İsrail'in 'uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ettiği' vurgulandı. Açıklamada, "Filistin halkına yönelik adaletsizlik uzun zamandır sürüyor ve bugün de bu yapılıyor. Filistin için barışı öncelik edinme zamanı tüm dünya için geldi. Uluslararası parametrelerin uygulanması daha fazla geciktirilemez" ifadesi kullanıldı.

AVUSTRALYA: HER MASUM İNSANIN HAYATI ÖNEMLİ

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Gazze'deki hastaneye düzenlenen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı. Albanese, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamanın görüntülerinin 'son derece üzücü' olduğunu belirterek, "Hastaneler de dahil olmak üzere altyapıya yönelik yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz" ifadesini kullandı. Albanese, düşüncelerinin hayatını kaybedenler, yaralananlar ve onların sevdikleriyle birlikte olduğunu kaydederek, "İster İsrailli olsun ister Filistinli, her masum insanın hayatı önemli" dedi.

ŞİLİ: ULUSLARARASI HUKUK VE İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLDİ

Güney Amerika ülkeleri Kolombiya ve Şili hükümetleri de hastaneye düzenlenen saldırıyı kınadı. Şili Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, yüzlerce ölüme ve yaralanmaya yol açan 'vahşi saldırının en güçlü şekilde kınandığı' bildirildi.

Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırının uluslararası hukuk ve insan haklarının ciddi ihlali anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "Hukuka uymamak insanların onuruna yönelik bir saldırı teşkil ediyor ve aynı zamanda küresel barış ve güvenliği tehdit ediyor. Bu olay, savaş suçu teşkil edebileceği için yetkili ulusal ve uluslararası makamlarca araştırılmalıdır" ifadesine yer verildi. Açıklamada, Filistin halkıyla dayanışma ve destek belirtilerek, kurbanların ailelerine başsağlığı dileğinde bulunuldu.

KOLOMBİYA: İSTİKRAR İÇİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ŞART

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı da Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırıyı 'şiddetli' şekilde kınadığını bildirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı örgütlere çağrıda bulunan bakanlık, uluslararası hukuk çerçevesinde sivillerin bir an önce korunması gerektiğini belirtti. Bakanlık, Ortadoğu'da yaşanılan olayların istikrara kavuşması için iki devletli çözümün şart olduğunu vurgulayarak, müzakerelerin derhal başlatılması gerektiğini kaydetti.

RUSYA'DAN İSRAİL'E 'SOYKIRIM' SUÇLAMASI

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin İsrail'il Gazze'deki hastaneye saldırıyla ilgili olarak, "Yaşananlar, Sabra, Şatilla ve Srebrenitsa'daki katliamlar gibi insanlığa karşı işlenen korkunç suçlarla kıyaslanabilir. Bu, Filistinlilere yönelik gerçek bir soykırım eylemidir" ifadesini kullandı.

Gaynutdin, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin merkezindeki hastaneye düzenlediği insanlık dışı saldırıyla aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesini dinmeyecek acı ve kaygıyla karşıladıklarını belirtti.

Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun aralıksız bombardıman ve geniş çaplı kara saldırısı tehditleri nedeniyle evlerinden kaçan ailelerin üyeleri olduğuna dikkat çeken Gaynutdin, Filistin halkının büyük can kaybının yasını tuttuklarını ve acısını paylaştıklarını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı da saldırıya ilişkin bugün erken saatlerde bir açıklama yaparak 'şok edici derecede insanlık dışı bir suç' ifadelerini kullandı. Bakanlık, eğer İsrail ordusunun saldırıda dahli yoksa, bu durumda uydu görüntülerini sağlaması gerektiğini belirtti. 

Reuters'ın aktardığına göre, Radio Sputnik'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Bu canice eylemi bir suç, insanlık dışı bir eylem olarak değerlendiriyoruz" dedi. 'Bazılarının kendilerini sorumluluktan kurtarmaya çalıştığını' söyleyene Zaharova, "Lütfen uydu görüntülerini yayınlayın. Amerikalı ortaklar bunu yaparsa iyi olur" diye konuştu.

GÜNEY AFRİKA'DAN AÇIKLAMA

Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın hayatını kaybettiği, Filistin'deki hastaneye düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, İsrail'in 17 Ekim'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalayarak 500'den fazla kişinin ölümüne ve binden fazla kişinin de yaralanmasına yol açmasını kınamak için kelimelerin kifayetsiz kaldığı belirtildi.

İsrail'in 12 gün boyunca hastanelere, okullara, apartmanlara ve temel altyapıya yönelik hava bombardımanında Gazze halkını katletmesinin savaş suçu olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Uluslararası insancıl hukuk uyarınca güvenli liman olarak kabul edilen hastaneyi hedef almak savaş suçudur." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Gazze'deki sivil halkın su, yiyecek, yakıt ve elektrikten mahrum bırakılmasının uluslararası hukuka ve Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğu vurgulandı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 346
  • BİDEN İSTİFA* 6 ay önce Şikayet Et
    Bunak bidenin Beyin kanserinden ölen oğlunu kaybedince evlat acısı hiç çekmemiş demekki ruhsuZ zalim biden ölen bebekler inşallah kabuslarına girerde poranayak şizofreni hale gelirsinde dünyaya maskara olursun Rabbim sen bu zalimi rezil rüsva et
    Cevapla
  • Burak 6 ay önce Şikayet Et
    Bütün devletler israil deki elçiliklerini kapatmalı, ekonomik bağlantılarını askıya almalı, filistinlilere verilmek üzere israil ürünlerine ek vergiler getirmeli
    Cevapla
  • Engürü 6 ay önce Şikayet Et
    Asker gönderip müdahil olmamız şart oldu. Mazluma sahip çıkanı Rabbım yalnız bırakmaz sessiz kalmamak lazım kınamakla tepki göstermekle bu iş çözülmez
    Cevapla
  • Filistin 6 ay önce Şikayet Et
    Yabancılara toprak ve gayrimenkul satışı yasaklansın
    Cevapla
  • BİDEN İSTİFA* 6 ay önce Şikayet Et
    Dünya 5 ten büyük zalim biden istifa! öfkeli insan toplulukları sizin kabusunuz olacaklar! masum katledilen bebekler uykularınıza karabasan gibi çökecekler !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de bir binbaşı, Gazze'deki soykırıma verilen destek nedeniyle istifa etti
Rezaletlerin gölgesinde Eurovision 2024: Skandallar, protestolar, destekler...