Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Gazze çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İslam ülkelerinin liderlerine, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durduracak adımlar atmaları çağrısında bulundu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Gazze çağrısı
Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Gazze çağrısı
GİRİŞ 25.10.2023 11:51 GÜNCELLEME 25.10.2023 12:02
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dünya Müslüman Alimler Birliği, internet sitesi üzerinden İslam ülkelerinin liderlerine hitaben bir açıklama yayımladı.

Gazze Şeridi'nde kadın, çocuk ve yaşlılara karşı soykırıma varan korkunç suçların işlendiğine dikkati çekilen açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde hastane, cami ve kiliselerin vurulmasının yanı sıra insanlara su, elektrik, gıda ve ilaçların ulaşmasının engellendiği vurgulandı.

Her türlü ölümcül silahın kullanılmaya devam edildiği Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bine yakın insanın öldürüldüğü, yaklaşık 15 bin yaralandığına işaret edilen açıklamada, Gazze halkına karşı soykırım ve insanlık suçlarının işlendiği belirtildi.

Gazze'deki trajik felaketin yanında Batılı liderlerin "meşru müdafaa" gerekçesiyle İsrail'in tüm bu suçlarına desteklediği kaydedilen açıklamada, tüm semavi dinlerde işgalcilere karşı meşru araçlarla direnişe izin verildiği vurgulanarak, Gazze'deki Filistinli direniş gruplarının da 7 Ekim'deki saldırılarda meşru direniş haklarını kullandığı ifade edildi.

Gazze'ye yönelik saldırıların derhal durdurulması için İslam ülkelerinin liderlerinden İsrail'le diplomatik ve ekonomik ilişkileri kesme çağrısının yapıldığı açıklamada, saldırıların durmaması halinde sonraki adım olarak İsrail'e destek veren ülkelere karşı benzer hamlelerin yapılması talebinde bulunuldu.

Uluslararası insan hakları kuruluşlarının yanı sıra Asya, Avrupa ve Güney Amerika'da Filistin halkının haklarını destekleyen ülkelerle uluslararası bir insani ittifak kurma çağrısının yer aldığı açıklamada, "Gazze'de yaşananlar yüzyılın suçu, Nazilerin ırkçılığı ve oradaki halkımıza karşı bir Holokost'tur." ifadesi kullanıldı.

Dünyadaki petrolün yüzde 50'sinin İslam ülkelerinde olmasına rağmen Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin işletilmesi için yakıt bulunamadığına vurgu yapılan açıklamada, Gazze'deki Filistinlilerin ihtiyaçları için karadan ve havadan yardım operasyonlarının başlatılması istendi.

İsrail'in Gazze'ye yakıt girişini kabul etmemesi durumunda ise tıpkı Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdülaziz'in 1973'te yaptığı gibi İsrail'e destek veren ülkelere karşı kapsamlı boykota gidilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gazze Şeridi'ndeki halkın tehcir edilmemesi için mümkün olan her türlü çaba sarf edilmelidir. Çünkü işgalci düşman, Gazze'yi, halkın başına yıkmak istiyor. Bu amacını elde ettikten sonra da işgal altındaki Batı Şeria'daki halkı yerinden etme aşamasına geçecek. Böylece aşırı sağcı Siyonistlerin Filistin'de bir Yahudi devletini kurma hayalleri gerçekleşmiş olacak."

Müslüman halkların, liderlerinden, Gazze Şeridi'ndeki insanları soykırımdan korumasını bekledikleri ifade edilen açıklamada, resmi kuruluşlar üzerinden Gazze halkına yardım kampanyaları düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • Morelli 6 ay önce Şikayet Et
    Bunlar uykudan daha yeni uyanmislar galiba
    Cevapla
  • Morelli 6 ay önce Şikayet Et
    Yeyip icin yatiyorsunuz gobek kasimayida ihmal etmeyen topluluk
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    İşe yaramaz şeyler. Kim takar sizi? Sizin devlet adamlarınızı dinleyen, dikkate alan yok. Siz de krallarınız gibi. Toplan toplan kına, nasihat yayınla, başka bir olayda görüşmek üzere dağıl. Bu çaresizliğin, etkisizliğin tek sebebi, Hilafet kurumunun olmayışıdır. İngilizler kurtuluş savaşı görüşmelerinde hilafeti kaldırmanın şartını boşuna istemediler.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Alimlerimiz doğru söylüyor. ama devlet başkanları karara uymuyor.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    maalesef Arap yönetimler hiç birşey yapamıyorlar çünkü ABD oturduğu oraya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi