İsrail-Filistin savaşı: Hamas'tan İsrail, İsrail'den İran, ABD'den ateşkes açıklaması

İsrail'in Gazze bombardımanında 25. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 8 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

GİRİŞ 31.10.2023 10:56 GÜNCELLEME 31.10.2023 17:01
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 25. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

İSRAİL ORDUSU GAZZE'YE GİRDİ

17.07: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki birliklerin kara operasyonu sırasında "Gazze metrosu" olarak da adlandırılan tüneller içinde Hamas mensuplarıyla çatışmaya girdiği belirtildi. Öte yandan Axios'a konuşan iki İsrailli kaynak, kara saldırısının başladığı Cuma gününden bu yana 20 binde fazla İsrail askerinin Gazze Şeridi'ne girdiğini açıkladı.

İSRAİL'İN KİLİSE SALDIRISINA KINAMA

16.27: Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Tel el-Heva bölgesine saldırısında Ortodoks Kültür Merkezi binasını bombalamasını kınadı. Açıklamada, "Bu olay, İsrail'in abluka altındaki Gazze'de sivil hizmetleri, sosyal altyapıyı ve sivillerin barınma alanları yok etmek konusunda haksız ısrarını göstermektedir." ifadelerine yer verildi. İsrail saldırılarıyla yıkılan Ortodoks Kültür Merkezinin Gazze'deki sivillere "saldırılar sonrasında sivillere temel insani hizmetler ve barınma" sağladığı belirtilen açıklamada, merkezin "doğrudan ve haksız yere hedef alındığı" kaydedildi. Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda toplam 19 cami ve kilisenin bombalandığı aktarıldı.

ORTA DOĞU'DAKİ ABD ÜSLERİNE YENİ SALDIRILAR

15.39: İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana ABD'nin Suriye ve Irak'taki güçlerine saldırılar giderek artıyor. Irak'ın batısında yer alan Anbar kentinde ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü, İHA ile hedef alındı. Iraklı güvenlik kaynaklarına göre üsse 2 İHA ile saldırı gerçekleştirildi. İHA'lardan birinin hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğü, diğerinin ise üssün yakınlarına düştüğü belirtildi. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

İSRAİL'İ VURMAK İÇİN FIRLATILAN FÜZE DÜŞÜRÜLDÜ

14.43: İsrail ordusu, Kızıldeniz bölgesinden İsrail topraklarına karadan karaya bir füze fırlatıldığını açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, söz konusu füzenin, Arrow uzun menzilli savunma sistemi tarafından başarıyla durdurulduğu kaydedildi.

KATLİAMDA ÖLÜ SAYISI ARTTI

13.56: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 8 bin 525'e (3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadın) yükseldiğini açıkladı.

UNICEF'TEN AÇIKLAMA

12.28: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gazze'deki çocukların, 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalardan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Elder, "Gazze'de artan çocuk ölümlerinden endişe duyuyoruz. Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüşüyor." ifadelerini kullandı. Elder, UNICEF'in çatışmalar için acil ateşkes ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin kesintisiz ulaştırılması çağrısını yineleyerek, "Gazze'deki çocuklar yalnızca bombardımanlar nedeniyle ölmüyor, onlar ihtiyaç duydukları tıbbi bakım eksikliği nedeniyle de ölüyor." dedi.

ÖLÜ İSRAİLLİ ASKER SAYISI

11.11: İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısının 315'e yükseldiği belirtildi.

300 "ASKERİ NOKTA" VURULDU

10.02: İsrail ordusundan yapılan açıklamada, son 24 saatte Gazze genelinde yaklaşık 300 yerin vurulduğu belirtildi. İsrail ordusunun abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ne dün akşam ve gece boyu gerçekleştirdiği saldırılarda en az 69 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Hedef alınan yerler arasında, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait tanksavar füzeleri ve roketlerin atıldığı noktalar gibi "askeri noktaların" olduğu öne sürüldü. Açıklamada, bölgede bulunan kara güçlerinin Kassam Tugayları mensuplarıyla çatışmalara girdiği de kaydedildi.

ABD'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

09.40: ABD, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi için yapılan çağrıları reddetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ateşkesin "şu an doğru yanıt olmadığını", bunun yerine çatışmalara, Gazze'ye yardım dağıtılmasını sağlayacak "küçük aralar" verilebileceğini belirtti. Kirby, Mısır'daki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giren yardım kamyonlarının sayısının günlük 100'e çıkması konusunda İsrail'le konuştuklarını da açıkladı. Öte yandan bunun yeterli olmadığını bildiklerini de söyledi: "Bu sayı şu ankine kıyasla büyük bir artış anlamına gelse de yine de yetersiz kalacağını biliyoruz."

HAMAS'TAN İSRAİL AÇIKLAMASI

09.28: Hamas, kara saldırısı genişlerken İsrail askerleriyle Gazze'nin derinliklerinde çatışmalar yaşandığını bildirdi. Hamas, Gazze Şeridi'nin güney ve kuzeybatısındaki İsrail tanklarını füzelerle hedef aldığını duyurdu. İsrail, son günlerde Gazze'deki kara operasyonlarını genişletti. İsrail'in, Gazze Şehri'ne iki yönden ilerleyerek, tankların şeridi ikiye bölmek amacıyla ana kuzey-güney yolunda olduğu bildirildi.

İSRAİL, HAMAS YETKİLİSİNİN EVİNİ YIKTI

08.00: İsrail güçleri, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin Ramallah'ın kuzeyindeki Arura beldesindeki evini, patlatıcılar kullanarak yıktı.

GAZZE'DE 26 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

07.10: Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşında şu ana kadar 31 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 26 gazeteci, İsrail'de dört gazeteci öldürüldü.

İSRAİL YARDIM KAMYONU SAYISINI AÇIKLADI

06.56: İsrail, pazartesi günü Gazze'ye 39 kamyon yardımın girdiğini ve savaşın başlangıcından bu yana toplam yardım miktarının 171'e çıktığını söyledi.

SERBEST BIRAKILAN REHİNE ABD'YE DÖNDÜ

05.44: Serbest bırakılan Hamas rehinesi Natalie Raanan, Chicago'daki evine döndü. İsrail'in Chicago Başkonsolosu, Judith ile birlikte Hamas'ın serbest bıraktığı Amerikalı kadın Natalie Raanan'ın şehirdeki evine döndüğünü söyledi.

GAZZE'YE 18 BİN TON BOMBA ATILDI

05.21: İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne 18 bin ton bomba attığı, bunun İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan bombanın bir buçuk katı gücünde olduğu belirtildi.

İSRAİL'İN BM ELÇİSİ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

04.38: İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ve heyeti, BM Güvenlik Konseyi toplantısında "Bir Daha Asla" mesajını taşıyan sarı Davut Yıldızı taktı. Erdan, "Auschwitz'de Yahudi bebekler yakıldığında dünya sessizdi ve bugün Be'eri'de ve güneydeki kasabalarda Yahudi bebekler Nazi Hamas tarafından yakıldı ve dünya yeniden sessizliğe büründü." dedi. İran'ı Nazi rejimine benzeten Büyükelçi, "Ancak Hamas'ın lideri İsmail Haniye, Adolf Hitler değil. Führer değil. Dünyayı yönetmek isteyen bu ölüm tarikatının lideri değil. Bu rolü İran'ın dini lideri oynuyor. kana susamış Ayetullah Hamaney. Hitler'in Üçüncü Reich'ı kıtalara yayılan bin yıllık bir imparatorluk yaratmak istiyordu, tıpkı Hamaney'in bölgeyi ve ötesini kapsayan radikal Şii hegemonyasını tasavvur ettiği gibi. Ayetullah rejimi zamanımızın Nazi rejimidir ve ordusu Hamas'ı da içermektedir. Filistin İslami Cihadı, Hizbullah, Husiler, Devrim Muhafızları ve diğer cihatçılar 'Sieg Heil!' diye bağırmak yerine bu radikal Nazi İslamcılar şöyle bağırıyorlar: "İsrail'e ölüm! Amerika'ya ölüm! İngiltere'ye ölüm!'" ifadelerini kullandı.

İSRAİL: HİZBULLAH HEDEFLERİNİ VURDUK

01.22: İsrail, hava kuvvetlerinin "Hizbullah'ın altyapısını" vurduğunu açıkladı. İsrail ve Hizbullah güçleri haftalardır sınır bölgesinde düşük yoğunluklu bir çatışmanın içerisinde.

İSRAİLLİ REHİN ASKER KURTARILDI

00.11: IDF, 7 Ekim'de rehin alınan kadın askeri kurtardı. İsrail Savunma Kuvvetleri ve Shin Bet güvenlik servisi, bir gece operasyonuyla İsrail askeri Er Ori Megidish'i Gazze'den kurtardı. Ordu, Gazze'de Hamas tarafından 239 rehinenin tutulduğunun doğrulandığını söyledi.

KAYNAK: AJANSLAR
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 71
  • Aslan 6 ay önce Şikayet Et
    Israil ve iran musliman dusmanidir aklinizi basiniza alinnn!!!
    Cevapla
  • Vatandaş80 6 ay önce Şikayet Et
    Bu iğrenç saldırıları durduracak tek şey kürecik radar üssünü kapatmaktan geçiyor neden yapmıyoruz yada yapamıyoruz gerisi laf kalabalığı böyle caydırıcı bir konumuz var neden kapatmıyoruz
    Cevapla
  • Okur 6 ay önce Şikayet Et
    Birakin cami kiliseyi. Ordaki bir cocuk o kilisedende o camidende daha kutsaldir.
    Cevapla
  • Morelli 6 ay önce Şikayet Et
    Artik musluman ulkeleri bmden cikmali 5 ulkenin kaderini belirleyen bu yapi muslumanlara zararli cikariyor birtane musluman ulkesinin veto hakki yok sadece kukla gibi bir koltukta oturuyor israil amarika ne derse o neden bu yapilan yer aliyoruz? Muslumanlarin kanunlar beslenen bu seytanlari ulkelerimizden kovmaliyiz her yerde usleri var en cokta arap ulkelerinde neden bizi bitirmeleri ic
    Cevapla
  • Misafir1234 6 ay önce Şikayet Et
    ASKERI NOKTA VURULDU diyor istail hangi asgeri nokta SIVIL olmasi gerekiyordu yanlis söylemisler ben düzelteyim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin düşen helikopteri 30 yaşındaymış
Yeni haftada hava durumu raporu: Yağmur, sıcak ve toz taşınımı