İsrail'e kötü haber! Ülkeler peş peşe harekete geçti

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırıma dünyanın önde gelen ülkeleri sessiz kalırken bazı ülkeler ise çok net tavır aldı. Bolivya, Şili, Ürdün ve Kolombiya gibi ülkeler İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdı.

İsrail'e kötü haber! Ülkeler peş peşe harekete geçti
İsrail'e kötü haber! Ülkeler peş peşe harekete geçti
GİRİŞ 02.11.2023 15:02 GÜNCELLEME 02.11.2023 15:02
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

7 Ekim'de başlayan Filistin-İsrail savaşında ölü sayısı 9 bin 61'e yükseldi. İsrail'in soykırım yaptığı Gazze'de ölenlerin 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olurken yaralı sayısının ise 32 bin olduğu belirtiliyor. 

İsrail'in adeta açık hava hapishanesine dönüştürülen Gazze'deki katliamına dünyanın sözde özgürlük ve demokrasi alanında en gelişmiş ülkeleri gözlerini kapatırken, Türkiye başta olmak üzere bazı ülkelerden de yoğun tepkiler yükseliyor. Okulların, hastanelerin, camilerin, kiliselerin vurulmasına ve mülteci kamplarında abluka altına alınmış insanların öldürülerek savaş ve insanlık suçu işlenmesine ise bazı ülkeler çok net tepki gösteriyor.

Bu ülkeler arasında ise öncelikle Bolivya, Kolombiya, Şili ve Ürdün başta yer alıyor. İsrail'in katliamına çok sert tepki gösteren bu ülkeler İsrail'le olan ilişkilerini de peş peşe askıya alma kararı verdi.

BOLİVYA

Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesen ilk Latin Amerika ülkesi oldu. Bolivya Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, hükümetin "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırgan ve orantısız askeri saldırısını reddetmek ve kınamak için" ilişkileri kesme kararı aldığını söyledi. Ateşkes çağrısı yapan Bolivya, İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yardım göndereceğini de açıkladı.

Bolivya'nın duruşuna karşı açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat ise Bolivya'yı "Hamas terör örgütünün yanında durup teröre teslim olmakla" suçladı.

ŞİLİ

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de İsrail'in katliamlarına en sert tepkiyi gösteren isimler arasında yer aldı. Boric, İsrail'in "İsrail'in Gazze Şeridi'nde insani alanda uluslararası hukuku ihlal etmesinin" kabul edilemeyeceğini belirterek Tel Aviv'deki Şili Büyükelçisini geri çağırdığını açıkladı. 

Sosyal medya hesabından da bir mesaj paylaşan Boric, "Şili, Gazze'deki Filistinli sivil nüfusa yönelik toplu cezalandırma halini alan bu askeri operasyonları şiddetle kınıyor ve büyük bir endişeyle gözlemliyor" diye yazdı.

ÜRDÜN

İsrail'in sınır komşularından olan Ürdün de katliama karşı sert duruş gösteren ülkeler arasında yer aldı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze'de devam eden savaş nedeniyle büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi'nin, Ürdün'ün İsrail'in Gazze'ye yönelik şiddetli savaşını reddeden ve kınayan tutumunun bir ifadesi olarak Tel Aviv Büyükelçisi Gassan el-Mecali'yi derhal Ürdün'e geri çağırmaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının "masum insanları öldürdüğünü, benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtığını" kaydeden Safedi, bu saldırının, "tüm bölgenin güvenliğinin yanı sıra uluslararası güvenlik ve barışı tehdit edecek şekilde genişlemesi için tehlikeli olasılıklar taşıdığını" vurgulandı.

KOLOMBİYA

Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya da İsrail'in soykırımına karşı tepki göstermek amacıyla İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya alan ülkelerden biri oldu. İsrail'in sivillere yönelik katliamına ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro "İsrail'deki büyükelçimizi istişare için çağırmaya karar verdim. İsrail Filistin halkına yönelik katliamı durdurmazsa orada olamayız" ifadelerini kullandı. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 133
  • Fghgghh 5 ay önce Şikayet Et
    Aslında gerçek müslüman zulme sesiz kalmaz ama kâfir ülkelerde susar.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 5 ay önce Şikayet Et
    bizde geri çağırdık mı
    Cevapla
  • misafir16 5 ay önce Şikayet Et
    Neredesin Avrupa ve Abd ?? Hani İsraile ekonomik yaptırımlar 10 bin insan katledildi ve utanmadan bu insanlardan sözümona TERORİST diye bahsediyorlar sanki bu nefret unutulacak ! HİÇBİR İSRAİLLİ ARTIK DÜNYANIN NERESİNDE YAŞARSA YAŞASIN GÜVENDE DEĞİL DAHA DA BU İŞİN DÖNÜŞÜ OLMAYACAK ÖLEN FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZ ŞEHADETE ERDİ AMA TÜM YAHUDİLER TÜM DÜNYANIN NEFRETİNİ KAZANDI --KUTLARIM :)
    Cevapla
  • Fatih 5 ay önce Şikayet Et
    Haydi reco baba sıra bizde Türkiye olarak İsrail mallarını boykot ediyoruz İsrail elçisi kalmayacak ve İsrailli vatandaşları İsraile geri gönderiyoruz incirlik üssünü kapatıyoruz kurecigi kapatıyoruz mısır ile iletişime geçereksinirda bekleyen yardım tirlarina asker desteği ile gazzeye gidiyoruz HAYDI YA ALLAH YA BISMILLAH ARTIK SOMUT ADIM ATIN LUTFENNB
    Cevapla
  • Recep 5 ay önce Şikayet Et
    cok kötü haber bittin israil sen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı