Erdoğan "İsrail'e diyet borçları var" demişti: Alman siyasetçinin kendisine ne dediğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa'nın İsrail'e diyet borcu var." sözüne, Kazakistan dönüşü açıklık getirdi. Erdoğan, ismini vermediği ama çok samimi olduğu bir Alman siyasetçinin kendisine, "İsrail'e borcumuz var." dediğini aktardı.

Erdoğan "İsrail'e diyet borçları var" demişti: Alman siyasetçinin kendisine ne dediğini açıkladı
Erdoğan "İsrail'e diyet borçları var" demişti: Alman siyasetçinin kendisine ne dediğini açıkladı
GİRİŞ 04.11.2023 13:58 GÜNCELLEME 04.11.2023 13:58
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nin ardından yurda döndü. Erdoğan, aralarında Ülke TV Haber Spikeri Sevgi Deniz'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avrupa'nın, Gazze'deki katliamlara karşı İsrail'e koşulsuz desteğine vurgu yapan Erdoğan, "İsim vermeyeceğim. Çok samimi olduğum bir Alman siyasetçi 'İsrail'e borcumuz var.' demişti. Holokost var ya, ondan bahsetmişti. Şimdi de diyetini ödüyorlar." ifadelerini kullandı.

AVRUPA'NIN İSRAİL'E KARŞI TUTUMU

SORU: Avrupa Birliği yönetimi İsrail-Filistin çatışmasını sonlandıracak bir barış konferansının yakında düzenlenebileceğini ancak AB'nin bulunacağı böyle bir konferansta Hamas'a rol görmediklerini söylediler. Bununla ilgili değerlendirmeniz ne olur?

CEVAP: Avrupa Birliği zaten bu dönem içerisinde çok garip, tutarsız rol oynadı. Adil bir yaklaşımı Avrupa Birliği ortaya koymadı, koyamadı. Ne İngiltere'si ne Almanya'sı ne İtalya'sı ne Fransa'sı, hiçbiri bu dönem içerisinde maalesef adil bir yaklaşım sergilemedi. Yani Avrupa Birliği'nden zaten böyle bir şey beklemek de mümkün değil. 50 yılı aşkın zamandır Türkiye gibi bir ülkeyi kapıda bekleten böyle bir oluşumdan başka ne bekleyebilirsiniz? Onun için her ne kadar biz "adil bir dünya mümkündür" diyorsak da konu Avrupa Birliği olduğunda adil tutum hiç mi hiç beklemeyelim. Çünkü dikkat edin şu anda İsrail'in yanında yer alan, aynı şekilde Rusya-Ukrayna savaşında diplomatik süreçlerin dışında kalan kim? Avrupa Birliği. Maalesef Avrupa Birliği'ne güvenimiz iyice sarsıldı. Avrupa Birliği yönetimi öncelikle uluslararası hukuka ve her fırsatta sözünü ettikleri evrensel değerlere güven meselesini iyice düşünmek durumundadır. Hastaneler vurulurken, mülteci kamplarında siviller öldürülürken, İsrail ibadethanelere, okullara, pazar yerlerine ölüm kusarken nerede olduklarını izah etmek durumundalar. İsrail'e ziyaretlerinde İsrail yönetimini uluslararası hukuka ve insan haklarına uymaya neden davet edemediklerinin hesabını temsil ettikleri halklara vermek durumundalar. Ben soruyorum Avrupa Birliği yönetiminin çözüm planı nedir?  Barış konferansında sadece İsrail’in yer alması ve onun söylediklerinin çözüm diye dayatılması mı? Filistin topraklarının İsrail tarafından tamamen işgaline zemin hazırlayıp Filistin'in varlığına fiilen son vermek mi? Tarafların bir araya getirilmediği bir toplantının barışa hizmet etmesini düşünmek dahi yanlış olur.  Zaman kuru gürültü zamanı değil, insan hayatını ve yaşama hakkını savunma zamanıdır.

"BİR ALMAN SİYASETÇİ BANA 'İSRAİL'E BORCUMUZ VAR' DEMİŞTİ"

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, söylemesi belki kolay oluyor ama gerçekten çok zor. Tüm bebekler, çocuklar, kadınlar ne yazık ki öldürülüyor. Fosfor bombası, siz de bahsettiniz. Buldozerlerle cenazeleri kaldırılıyor. Bunları biz sunarken bile çok zorlanıyoruz. Kim bilir orada neler oluyor, hissetmek çok zor. Fakat Avrupa ve Amerika da İsrail'in destekçisi değil de emrindeki devletler gibi hareket ediyorlar. Dolayısıyla her seferinde insan haklarından, demokrasiden, özgürlükten, uluslararası hukuktan bahseden uygar devletler, İsrail'in tutumuna ve barbarlığına karşı neden hala sessiz? Bu sessizliği siz neye yoruyorsunuz? Yıllardır aslında görüşmeleriniz sürüyor. Sizce Avrupa ve Amerika'nın İsrail'e karşı bir diyet borcu mu var?

CEVAP: Şimdi Cumartesi günkü konuşmamda hatırlarsanız bir ifadeyi seçerek kullandım. Neydi bu ifade? "Bunların tamamının İsrail'e borcu var. Ama Türkiye'nin İsrail'e borcu yoktur." Bundan daha açık net ifade olmaz. Şimdi Almanya öde öde bitiremiyor borcu. Çok açık net. Diğerleri hakeza öyle. Oralarda hukukumuzun çok ileri olduğu bazı siyasiler, "bizim İsrail'e borcumuz var, açıkça biz bu borcu ödüyoruz." diyorlar. İsim vermeyeceğim. Çok samimi olduğum bir Alman siyasetçi "borcumuz var" diyor. Holokost var ya. Şimdi diyetini ödüyorlar.

Avrupa'da çifte standardın, ilkesizliğin, hukuksuzluğun tarihi yazılıyor. Tarihte Yahudilere karşı yaptıklarının Avrupa ülkelerinin ayağını bağladığını, kendilerini inkar derecesine getirdiğini bugün görüyoruz. Sıra sıra dizilmiş bebek cesetlerini görmezden getiren nedir? Avrupa'yı Gazze'ye yağan bombaları göremeyecek kadar körleştiren nedir? Bu nasıl bir diyet borcudur ki o zaman yapılanları aratmayacak derecede çirkin, insanlık dışı katliamları yok saydırabiliyor? Yarın hiç istemeyiz ama Allah korusun bir Avrupa ülkesi benzer katliamlara sahne olsa Avrupa Birliği demek ki katliamı yapana borçlu olup olmadığına göre tavır takınacak. Biz tarihte Avrupa'nın göbeğinde Bosna'da,  Srebrenitsa'da neler yaşandığını ve o zaman Avrupa ülkelerinin tıpkı bugün olduğu gibi nasıl sessiz kaldıklarını ve katliama göz yumduklarını çok iyi biliriz.

O yüzden dedim, bizim kimseye diyet borcumuz yok. Geçmişimizde diyet borcu doğuracak utançlarımız yok. Dün nerede duruyorsak bugün de aynı yerde duruyoruz ve durmaya da devam edeceğiz.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 24
  • İbo 6 ay önce Şikayet Et
    Adamlar bizi niye Avrupa Birliğine almıyorlar biz hiç uğruna gazetecileri ceza evine atık bunun gibi binlerce şey var
    Cevapla
  • ekrem 6 ay önce Şikayet Et
    içimizdekilerinde kaset borcu var +6+1+kumar masasının borcu hiç bitmez anlamak için ip lilerin açıklamalarına bak
    Cevapla
  • B.64 6 ay önce Şikayet Et
    Sayın Erdoğan senden başka çözüme yakın insan yok,bu işi ancak siz halledersiniz, dünya bu olamaz haksızca çoluk çocuk öldürülmemeli,saldırgan kim olursa olsun bu bir cinayettir,lütfen bu işi bitirin Sizde bu güç ve bu kapasite var, saygılar
    Cevapla
  • Kayı Boyu 6 ay önce Şikayet Et
    Borcu siz ödeyeceksiniz o zaman. Filistine niye ödetiyorsunuz. Filistinin ne borcu var yahudiye. Ohh ne ala memleket, sen katliam yap bedelini Müslümanlar ödesin.
    Cevapla
  • Vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    Batı medeniyeti zulüm sömürü ve işgal medeniyetidir. Haçlı seferleri 1. ve 2. Dünya savaşları Afrika’nın köleleştirilmesi Amerika’nın işgali verdiğimiz kurtuluş savaşı vs . Örnek aldığımız ve yükselmek için hedef gösterdiğimiz muassır medeniyet bu! Türk gençliğinde nesiller boyu aşağılık kompleksine neden olan kendi tarihini dinini ve milletini küçümseyen reddine neden olan bu !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası Başkanı'ndan açıklama: Kesinlikle izin vermeyeceğiz
Üniversitesiye tehdit mektubu: Öğrencileri işe almayız