Amerika'dan Tayvan'a askeri teçhizat için 80 milyon dolar

ABD Başkanı Joe Biden kısa süre önce Tayvan'a Amerikan askeri teçhizatı alımı için 80 milyon dolarlık (64,6 milyon £) bir hibeyi imzaladığındı. Çin ise Washington'un yaptıklarından "üzüntü duyduğunu ve karşı çıktığını" söyledi.

GİRİŞ 06.11.2023 10:40 GÜNCELLEME 06.11.2023 16:57
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Amerika'nın  Çin'e verdiği hibe çok büyük bir miktar gibi görülebilir. Ancak bu miktar tek bir modern savaş uçağının maliyetinden daha az. Tayvan'da halihazırda 14 milyar doların üzerinde ABD askeri teçhizatı siparişi bulunuyor. 80 milyon doların daha fazlası önemli mi?

80 milyon dolarlık hibe

Öfke, Tayvan'a verilecek herhangi bir askeri desteğe karşı Pekin'in varsayılan tepkisi olsa da, bu sefer bir şeyler farklıydı. 80 milyon dolar bir kredi değil. Amerika, 40 yılı aşkın süredir ilk kez resmi olarak tanımadığı bir yere silah göndermek için kendi parasını kullanıyor. Bu, yabancı askeri finansman (FMF) adı verilen bir program kapsamında gerçekleşiyor.

Orduya talimat verdiler! ''ABD yapımı silahları kullanmayın''

ABD, 1979'da diplomatik tanınmayı Tayvan'dan Çin'e geçirdikten sonra, Tayvan İlişkileri Yasası uyarınca adaya silah satmaya devam etti. Önemli olan, Tayvan'ın olası Çin saldırısına karşı kendini savunabilmesine yetecek kadar silah satmaktı, ancak Washington ile Pekin arasındaki ilişkileri istikrarsızlaştıracak kadar çok değil. Onlarca yıldır ABD, Tayvan'ın en sadık müttefiki olarak kalırken, Çin'le iş yapmak için bu sözde stratejik belirsizliğe güvendi.

Ancak son on yılda Tayvan Boğazı'ndaki askeri denge dramatik bir şekilde Çin'in lehine değişti. Eski formül artık çalışmıyor. Washington politikasının değişmediği konusunda ısrar ediyor ama önemli açılardan değişti. ABD Dışişleri Bakanlığı FMF'nin Tayvan'ın tanındığı anlamına geldiğini hemen reddetti. Ancak Taipei'de, özellikle Washington'un Tayvan'ı yeniden silahlanmaya zorlamasının aciliyeti göz önüne alındığında, Amerika'nın adayla ilişkisini yeniden tanımladığı açık. Çin'in geride bıraktığı Tayvan'ın da yardıma ihtiyacı var.

80 milyon dolar "buzdağının görünen kısmı"

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-yu ile yakın bağları olan iktidar partisi milletvekili Wang Ting-yu, "ABD, askeri kapasitemizi geliştirme yönündeki acil ihtiyacı vurguluyor. Pekin'e, birlikte durduğumuza dair açık bir stratejik netlik mesajı gönderiyor" diyor. 80 milyon doların çok büyük olabilecek bir buzdağının görünen kısmı olduğunu söylüyor. Bay Wang, Tayvan'ın eğitim için ABD'ye iki tabur kara askeri göndermeye hazırlandığını, bunun 1970'lerden bu yana ilk kez gerçekleştiğini söyledi. 

Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    ABDve ingilterenin yok almasına gerek yık onlar israili koçbaşı olarak kullanıyor koçbaşın elerinde aldınmı hiçbirşey yapamazlar yani gücün varsa israili yok et
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    umarım tayvan oyuna gelmez yardımı kabul etme vaedır bir bit eniği
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    İsrail abd İngiltere yok edilmeden Dünyada huzur olmayacak
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    lan olm çin şu taivan ı işgal etsene tam zamanı işte ne bekliyon bi ortalık karışssın bu amerikan köpeğini böyle köşeye sıkışmış ne zaman bulacaksın daha ne bekliyon
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti