Bir ülkeden daha İsrail'e uyarı: Bu savaş ilanıdır

İsrail, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’ye 7 Ekim’de başlattığı saldırıları şiddetlendirerek sürdürüyor. Ürdün Başbakanı Hasavne İşgalci İsrail'i açık bir şekilde uyardı.

GİRİŞ 06.11.2023 19:55 GÜNCELLEME 06.11.2023 21:45
Bu Habere 214 Yorum Yapılmış

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre Hasavne, Meclisteki grup başkanvekilleriyle toplantı gerçekleştirdi.

'SAVAŞ İLANI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK'

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin Ürdün'ün tüm seçenekleri masada tuttuğunu söyleyen Hasavne, "Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişim veya koşul kırmızı çizgidir. Ürdün bunu bir savaş ilanı olarak değerlendirecektir." ifadelerini kullandı.

Başbakan Hasavne, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırıları "uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka aykırı suçlar" şeklinde nitelendirerek, şunları kaydetti:

"Filistinlileri öldürmesi için İsrail'e verilen korumanın durdurulması gerekiyor. Uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk, kimseyi ayırmadan sivillerin hedef alınmasını yasaklı suç olarak görüyor."

İsrail'in asker ve sivil ayrımı yapmadan saldırdığına, ambulansları dahi vurduğuna dikkati çeken Ürdün Başbakanı, Gazze'ye saldırıların başladığı günden bu yana ülkesinin ateşkes için çaba sarf ettiğini vurguladı.

GÜNEY AFRİKA İLİŞKİLERİNİ TAMAMEN KESTİ

Güney Afrika Cumhuriyeti ise İsrail ile olan diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Güney Afrika Cumhuriyeti hükümeti, ateşkes çağrılarını kabul etmeyerek sivil halka yönelik saldırılarını sürdürmesi üzerine İsrail'deki tüm diplomatlarını istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Teknoloji Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, basına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki okulları ve hastaneleri bombalamasının ve insani geçitleri kapatmasının Güney Afrika hükümetinde hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

Ntshavheni, "Güney Afrika hükümeti Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını istişarede bulunmak üzere geri çekme kararı aldı." ifadesini kullandı.

Hükümetin ayrıca İsrail'in Pretorya Büyükelçisi Eliav Belotsercovsky'nin "İsrail'in zulmüne ve soykırımına karşı çıkanlar hakkındaki aşağılayıcı sözlerinden" duyduğu rahatsızlığa da dikkati çeken Ntshavheni, "İsrail'in Güney Afrika Büyükelçisinin konumu artık savunulamaz hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ntshavheni, Büyükelçi Belotsercovsky'nin davranışlarına karşı diplomatik zorluklar ve protokoller kapsamında gerekli önlemler alınması için talimat verdiğini vurgulayarak, "Kendisi ülkemizde misafirdir, misafir gibi davranmak zorundadır." açıklamasını yaptı.

Güney Afrika, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla, 2018'de de Tel Aviv'deki Büyükelçisini süresiz olarak geri çekmişti. O tarihten beri Güney Afrika'nın İsrail'de yalnızca bir irtibat ofisi bulunuyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 214
  • Ya Hak 3 ay önce Şikayet Et
    He he daha savaş ilanı etmemiş demekki İsrail.er geç hepinizi edecekler bu acımasız canavarlar.bekleyin daha bakalım kapınıza gelip hepinize aynı şeyleri yapacaklar o zaman ne yapacaksiniz
    Cevapla
  • Yamyamlar 3 ay önce Şikayet Et
    Tüm dünya halkları Yahudilere Amerikalılara İngilizlere karşı cephe almalıdır yoksa dünyada çok katliam yapar bu üç ülke
    Cevapla
  • Muhammed 3 ay önce Şikayet Et
    Siyonistler ruh hastası bir kavim gittikleri her yerde bozgunculuk çıkardılar kovuldular lanetlendiler Avrupa kovdu Filistin'e geldiklerinden beri Orta Doğu'da kan durmadı ABD ikiz kuleler vurulduğunda o gün siyonistler işe gelmedi dünya ve geleceğimiz için çok tehlikeliler
    Cevapla
  • Cüm a 3 ay önce Şikayet Et
    İsrail müslümanların enbüyük düşmanı.Kahr olsun, perişan olsun ,sizi sevmiyoruz .Göreceksiniz Afrika sizin başınıza ne getirecek bekleyin biraz,helalal olsun yaşşa çooook yaşa afrika .Yarın hangi maçımız var arkadaşlar.
    Cevapla
  • Ordu52 3 ay önce Şikayet Et
    Oooo Ürdün’de başbakan varmış. Şimdi merak ediyorum başka ülkelerde var mı acaba ?
    Cevapla
  • Özgür Filistin 3 ay önce Şikayet Et
    Güney Afrikanın israile (katillere) yaptıgı uygulamayı bizim Islam ülkelerinin çeyregi bile yapsa bu savaş hemen biterdi. Yazıklar olsun....hepsine..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'de bir bakanın aracı daha kaza yaptı! Otomobil hurdaya döndü
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi