Uygur Türkleri’nde ‘Çin’e iade’ endişesi

Çin’in baskıcı politikaları nedeniyle iltica eden 5 Uygur Türkü’nün Macaristan’da yakalanarak Sırbistan’a sınır dışı edildiği, bu ülkeden tekrar Çin’e gönderilme riskiyle karşı karşıya kaldıkları öne sürüldü.

Uygur Türkleri’nde ‘Çin’e iade’ endişesi
Uygur Türkleri’nde ‘Çin’e iade’ endişesi
GİRİŞ 15.11.2023 14:58 GÜNCELLEME 15.11.2023 14:58
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

AB ülkelerine sığınmak üzere yola çıkan Çin uyruklu 5 Uygur Türk’ünün Macaristan polisi tarafından yakalandığı iddia edildi. Uygur Türkleri’nin Sırbistan’da gözaltına alındığı bildirildi. Sırbistan hükumetinin kendilerini Çin’e geri gönderme ihtimalinden endişelenen 5 Uygur Türk’üne emniyet güçlerinin “bir miktar para karşılığında serbest bırakılabileceklerini söylediği” öne sürüldü.

Çin pasaportu taşıyan Haximu Yikeshan, Mevlan, Abdulbasit ve diğer iki Uygur Türkü’nün, Avrupa Birliği Ülkelerine sığınmak amacıyla Türkiye’den önce havayoluyla Bosna Hersek’e ardından karayoluyla Hırvatistan ve daha sonra 9 Kasım 2023 tarihinde Macaristan’a ulaştıkları kaydedildi.

Uygur Haber’de yer alan iddialara göre, gözaltına alınan Haximu Yikeshan’ın, Macaristan’dan Avusturya’ya doğru giderken Macaristan polisleri tarafından gözaltına alınıp Sırbistan’a sınır dışı edildi.

“BİZİ ÇİN’E GERİ GÖNDERMEYİN”

Sırbistan’da 5 gündür geri gönderme merkezinde tutulan Uygur Türklerine 14 Kasım itibariyle telefon görüşmesi yapma hakkı tanındığı kaydedildi. Gözaltındaki isimlere tutukluluk süresinin yaklaşık 2 ay sürebileceğinin aktarıldığı ifade edildi.

Gözaltındaki Uygur Türkleri’nin Sırbistan’ın hangi bölgesinde olduğunu bilmedikleri ve Sırbistan hükumetinin kendilerini Çin’e geri göndermesini istemedikleri aktarıldı.

KAYNAK: UYGUR HABER
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Strateji Yok mu? 5 ay önce Şikayet Et
    Hadislerde Amik ovasındaki Armegeddon savaşı için pkksı YPG için Turan demografik kontrol müdürlüğü olarak misak ı milli sınırındaki afrin tel abyad boyunca Uygur Afganistan Türkleri Irak Türkmenleri ve Filistin'in mazlum bazı unsurlarını Suriye'de Oso gibi ordu haline getirmeliyiz Turan demografik nüfus kontrolüyle
    Cevapla
  • Neco 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti sahip çıksın iade olursa bunlar köle muamelesi görür kömür ocaklarında öldürülür.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Bu macarlar hani kendiletini türk görüyordular
    Cevapla
  • Misa 5 ay önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun gazze de bizim doğu türkistan da sahip çıkamıyoruz
    Cevapla
  • mehmet 5 ay önce Şikayet Et
    türkiye neyaptıki bugüne kadar ömer faruk gergerlioglunu bi dinleyin
    Cevapla
  • Gurbetci66 5 ay önce Şikayet Et
    Mehmet allah rizasi icin dùsùnùn de yazin.sõyle bir bak bakalim türkiye ne yapti diyorsun. Biraz elinsaf. Cevrende türkiyeye desdek olan kac ülke var bunuda yazsan? Cevren ates centering Bõyle yAzrsiniz sonrada hayat bahaliii yasiyamiyoz türkùsu cagrirsiniz.bazi yorum yazarken dûsük yazmayin lütfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!