Barselona'dan İsrail kararı! İlişkileri askıya aldı

İspanya'nın Barselona Belediyesi, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkese ulaşılana ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları ile Filistin halkının temel hakları garanti edilene kadar İsrail ile kurumsal ilişkileri askıya aldığını duyurdu.

Barselona'dan İsrail kararı! İlişkileri askıya aldı
Barselona'dan İsrail kararı! İlişkileri askıya aldı
GİRİŞ 24.11.2023 22:06 GÜNCELLEME 24.11.2023 22:06
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Barselona Belediye Meclisi, Barcelona en Comu partisinin girişimi ve Katalonya Sosyalist İşçi Partisi (PSC) ile Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinin desteğiyle belediye bünyesinde alınan kararla İsrail ile ilişkilerini kesti.

Karar metninde, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkese ulaşılana, Batı Şeria'da sivil halka uygulanan şiddet son bulana, BM kararları ile Filistin halkının temel hakları garanti edilene ve Hamas'ın esir tuttuğu İsrailliler serbest bırakılana kadar İsrail ile kurumsal ilişkilerin askıya alındığı bildirildi.

Barselona Belediyesinin aldığı kararda ayrıca, "Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın, gıda, su, yakıt, ilaç, sağlık malzemesi gibi ihtiyaçlarını garanti edecek insani yardımların ulaştırılması, uluslararası insan haklarına aykırı olabilecek her türlü ekonomik ve finansman işlemlerinin durdurulması, Filistin topraklarındaki kolonileşme ve işgalin sona erdirilmesi, kalıcı ve adil barış getirilmesi" talep edildi.

- "Bu bir savaş değil, soykırım"

Belediye Meclisi'nde yapılan oturumda konuşan Barcelona en Comu lideri Ada Colau, "Bu bir savaş değil, soykırım. Başbakan Pedro Sanchez'in de dediği gibi tahammül edilemez bir durum. Ve eğer tahammül edilemeyecek bir haldeyse eyleme geçmek zorundayız. Dünyanın en güçlü ordularından birinin bombardımanlarıyla Gazze'de her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor." dedi.

Colau'nun Barselona Belediye Başkanı olduğu dönemde, geçtiğimiz şubatta alınan kararda, İsrail'in Filistin'e karşı sistemsel ayrımcılık (apartheid) uyguladığı, uluslararası hukuk ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle, 1998'de Tel Aviv ile yapılan kardeş şehir protokolü askıya alınmıştı.

Ancak 28 Mayıs'ta yapılan yerel seçimlerin ardından belediye başkanı seçilen Jaume Colboni'nin (PSC'den) inisiyatifiyle bu karar iptal edilmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 84
  • Osman 5 ay önce Şikayet Et
    Bizim millet yiyecek ekmek yok açlıktan nefesimiz kokuyor dolar Euro mazot ne kadar haberin varmı senin diyorlar
    Cevapla
  • Mahmut em 5 ay önce Şikayet Et
    Alkışlanacak karar tebrikler Barselona
    Cevapla
  • Alp 5 ay önce Şikayet Et
    Adamlar bizimkiler gibi boş laf yapmıyor, icraat var, kararlılık var.. helal olsun.. bi müslüman olarak hem kıskandım hem utandım..
    Cevapla
  • Metin 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiye hiç bir zaman Filistin konusunda boşa konuşmadı.Erdoğan yıllardan beri her konuda destek olduğu gibi,savaş konusunda da müslümanları bir araya getirmek için elinden geleni yaptığı gibi halen de uğraşıyor.En azından İsrail ve yandaşlarına ağzına geleni söylüyor.Biz görmek istemesek de milletlerin protostolarında büyük etkisi var.
    Cevapla
  • H.k 5 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun sizlere, tüm Müslüman ülkeleride Barselona Belediyesi kadar cesur olabilselerdi . Kıyamet alametlerinden biriside Güneşin Batıdan doğması. Filistin'e desteğin sayesinde tüm dünya insanları savaşın durdurulması konusundan birlik oldular .Yoğun bir şekilde Filistinlilerin gösterdiği bu direniş insanların İslam'ı ve Kur'an'ı Kerim'i araştırmaya başlamasına sebep oldular.
    Cevapla
  • Hepsi GAZ Aşkına 5 ay önce Şikayet Et
    Bizim israile borcumuz yok ama binlerce Türk Pasaportlu israil askerini bilerek besliyoruz.
    Cevapla
  • ADEMOGLU 5 ay önce Şikayet Et
    Alkislanacak bir karar,yahudi leri ulkelerinden kovan bir millet,Avrupanin en ozgur milleti selam olsun size
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak