Sanchez'in açıklamalarının ardından İspanya ile İsrail arasında diplomatik kriz

İspanya Başbakanı Sanchez, kısa zamanda Filistin'i tanıyacaklarının sinyalini verdi, İsrail'e tepki gösterdi. Sanchez ve Netanyahu'nun karşılıklı açıklamaları iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu.

Sanchez'in açıklamalarının ardından İspanya ile İsrail arasında diplomatik kriz
Sanchez'in açıklamalarının ardından İspanya ile İsrail arasında diplomatik kriz
GİRİŞ 25.11.2023 13:01 GÜNCELLEME 25.11.2023 14:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır." dedi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve İspanya Başbakanı Sanchez, dün İsrail ve Filistin'de yaptıkları görüşmelerin ardından bugün de Mısır'da temaslarda bulundu.

Mısır'da basına açıklamalarda bulunan Sanchez, İspanya'nın kısa zamanda Filistin devletini tanıyacağının işaretini verdi.

Sanchez, "Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği'nin artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Buna değer ve önemli olan bir şey. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız ama AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır" diye konuştu.

Sanchez, geçen hafta İspanya Meclisinde hükümetinin güvenoyu oturumunda yaptığı konuşmada da yeni kurulan hükümetin önceliklerinden birinin Filistin devletinin tanınması olacağını söylemişti.

Bu görüşünü önceki günkü görüşmesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da ileten Sanchez, ayrıca "İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ancak Gazze'deki insanlık felaketinin acil olarak durdurulması gerektiğini" vurgulamıştı.

"Filistin'de yüzbinlerce insanın çektiği korkunç acılar dehşet verici" ifadesini kullanan Sanchez, İsrail ve Filistin arasında kalıcı ateşkes sağlanması halinde, iki devletli çözüm temeline dayalı uluslararası barış konferansı düzenlenmesi için diplomasi yürütüyor.

BELÇİKA BAŞBAKANI: GAZZE'NİN YOK EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

De Croo da Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada İsrail'in "askeri operasyonunun" uluslararası insancıl hukuka uygun olması gerektiğini belirterek, "Sivillerin öldürülmesinin artık durması gerekiyor, çok fazla insan öldü. Gazze'nin yok edilmesi kabul edilemez. Bir toplumun yok edilmesini kabul edemeyiz" diye konuştu.

"Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetini ve masum insanların öldürülmesini durdurmalıyız" diyen de Croo, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı.

De Croo dün İsrail'i ziyaretinden sonra yaptığı açıklamalarda da 10 bin kişinin daha ölmesini istemediklerini ifade ederek, "İsrail'in sivil kayıpları önlemek için daha fazlasını yapması lazım" ifadesini kullanmıştı.

İSPANYA İLE İSRAİL ARASINDA KRİZ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile birlikte İsrail, Filistin ve Mısır'a yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamalar, İspanya ve İsrail arasında diplomatik krize neden oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki katliamı durdurma yönünde açıklamalar yapan De Croo ve Sanchez'i "terörizmi desteklemekle" suçlamış, iki ülkenin İsrail'de görevli büyükelçilerini dün Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Bunun üzerine İspanya da bugün İsrail'in Madrid Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak Netanyahu'nun suçlamaları hakkında izahat talep etti.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail'in Sanchez ve De Croo'ya yönelik açıklamalarını, "kabul edilemez ve asılsız suçlamalar" olarak nitelendirdi.

Albares, ülke basınına yaptığı açıklamada, "Bu suçlamaları kategorik olarak reddediyoruz. Yersiz ve kabul edilemez bu ifadelere, İspanya zamanında cevap verecektir. Gerek şu anda AB dönem başkanı olan Pedro Sanchez'i gerekse 1 Ocak'ta bu görevi teslim alacak De Croo'yu etkileyen, çok ciddi suçlamalar yapılmıştır." dedi.

İspanya'nın İsrail ve Hamas arasındaki çatışmadaki tutumunun net olduğunu vurgulayan Albares, terörizmi kınadıklarını, tüm İsrailli mağdurlarla dayanışma içinde olduklarını gösterdiklerini, rehinelerin tamamının serbest bırakılmasını istediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Başbakan Sanchez terörist saldırıyı kınamakta tereddüt etmemiştir. Hamas'ın terörist bir örgüt olduğunu ve Filistin halkını temsil etmediğini ifade etmiştir. Sanchez, Filistin devletinin mevcudiyetini, İsrail ile güvenlik içinde ve ileriye dönük birlikte yaşamayı garanti eden, sağlam bir barış köprüsü kurmanın yollarını aramıştır. İsrail'in açıklamaları bununla bağdaşmıyor."

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Kıgılı 5 ay önce Şikayet Et
    Tarihte İspanya ile İngilizler arasındaki savalar hep var olmuştur İsrail’in arkasındaki güçlerle fikirleri ters düşmüştür onun için de Filistin destekliyor tebrikler sağolun var olsun
    Cevapla
  • Başkentli 5 ay önce Şikayet Et
    Sedat antalya;kardeşim,niyetin güzel ama bunları nasıl endülüs emevilerinin torunu yaptın?Onlar emevi bunlar ispanyol!Ve oradaki müslümanların ve eserlerinin üzerinden silindir gibi geçmişlerdir.Aşırı hristyan olan bu insanların israil düşmanlıklarını anlamak için tarihe bakmak lâzımdır.İsraile karşı diye hemen kucak açılmayıp dikkatli olmak gerekir.
    Cevapla
  • Sedat Antalya 5 ay önce Şikayet Et
    Endülüs devletinin torunları, hadi göreyim sizi çakın bir tokat şu Avrupalı iki yüzlü hokkabazlara
    Cevapla
  • Metin 5 ay önce Şikayet Et
    Sana helal olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...