İsrail'de ekonomi batıyor! Afrika'dan işçi toplamaya başladılar

İşgalci İsrail'in 7 Ekim'de başlayan savaş nedeniyle ekonomisi batma noktasına gelirken, birçok sektörde çalıştırılacak ara eleman bulunamıyor. İsrail'in 4 günlük ateşkes sürecinde Afrika'dan yüzlerce tarım işçisi taşıdığı öğrenildi.

İsrail'de ekonomi batıyor! Afrika'dan işçi toplamaya başladılar
İsrail'de ekonomi batıyor! Afrika'dan işçi toplamaya başladılar
GİRİŞ 26.11.2023 17:54 GÜNCELLEME 26.11.2023 17:54
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunda tarihin en büyük darbesini alan İsrail, soykırım saldırılarına 4 günlük ateşkes anlaşmasıyla ara verirken, ağır tahritabata uğrayan ekonomisine de çare arıyor.

SOYKIRIM SALDIRILARININ FATURASI AĞIR OLDU

Gazze Şeridi’nin bölgesindeki yerleşimci işgalcileri roketlerden korumak için Gazze’den uzak noktalara kaydırarak otellerde barındıran, birçok İsraili’nin havayoluyla ülkeyi terk etmesini seyreden, ülkedeki Arap işçileri kovan ve 300 bin kişiyi işinden ederek yedek asker olarak orduya çağıran İsrail büyük bir işgücü kaybı yaşıyor. Savaş nedeniyle günde 1 milyar dolar harcayan İsrail, iş sektöründe ise çalıştıracak işçi bulamıyor. Üretim tesislerinde çarkların yavaş döndüğü İsrail’de, gıda sektörüne yön veren tarım faaliyetleri de durma noktasına geldi.

İşgal edilen topraklarda 7 Ekim’den bu yana zirai üretim yapamayan İsrail, gözünü Afrika’ya dikti.

DOĞU AFRİKA’DAN YÜZLERCE İŞÇİ TAŞIDILAR

İsrail, Doğu Afrika ülkesi Malavi’den işçi transferine başladı.

Öte yandan, ulusal medyada yer alan haberde, başkent Lilongwe'ye ulaşan bir İsrail uçağının hafta sonu 200'e yakın Malaviliyi İsrail'e taşıdığı aktarıldı.

Malawi24’ün haberine göre, Malavi Çalışma Bakanlığı ile İsrail makamlarının anlaşma gerçekleştirdiği ve bu kapsamda yaklaşık 200 kişinin İsrail’e getirileceği bildirildi.

24 Kasım’da Malavi Kamuzu Uluslararası Havaalanı’na inen İsrail Airbus A321-251 uçağının gece saatlerinde işçilerle birlikte Tel Aviv’e uçtuğu kaydedildi.

UCUZ İŞ GÜCÜ

Malavili işçilerin İsrail’deki işgal topraklarında saatte 8 dolara çalıştırılacakları ve ziraat sektöründe faaliyet yürütecekleri öğrenildi.

ÖLÜRLERSE İSRAİL SORUMLULUK ALMAYACAK!

İşçilerin, ülkedeki tehlikeyi kabul ederek çalışmaya razı olduklarına ilişkin bir belgeye imza atmayı da kabul ettiği aktarıldı.

“BATACAĞIZ!”

İsrail’de çalışma yürüten bazı en üst düzey ekonomistler, Gazze’ye yönelik savaşının ardından ülkenin yaklaşmakta olan bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı. İmzacılar, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e yazdıkları açık mektupta, "İsrail ekonomisinin karşı karşıya olduğu ekonomik krizin büyüklüğünü anlamıyorsunuz" ifadeleri kullanmıştı.

Ekonomistler, “Mevcut davranışın devam etmesi İsrail ekonomisine zarar veriyor, vatandaşların kamu sistemine olan güvenini sarsıyor ve İsrail Devleti'nin içinde bulunduğu durumdan kurtulma becerisini baltalıyor” görüşünde birleşmişti.

Savaş zararı İsrail'in ekonomisini çökertecekSavaş zararı İsrail'in ekonomisini çökertecek

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 60
  • Aziz 5 ay önce Şikayet Et
    Yahudi oyunu çoktur kim bilir bunun altından ne çıkacak ama gerçek ise beter olsun lar ekmeğe muhtaç olalar
    Cevapla
  • Karamsar65 5 ay önce Şikayet Et
    Kökleri kurur inşallah beter olun soysuz köpekler
    Cevapla
  • Fikret Kahraman 5 ay önce Şikayet Et
    Beter olursunuz inşallah
    Cevapla
  • Usta 5 ay önce Şikayet Et
    İşte israilin çirkin oyunu işçi değil köle asker getiriyor İsrail'e Afrikalı işçiler ölürse İsrail sorumlu olmayacak bununla iki kuş birden vuracak hem yahudi ölmeyecek hemde Hamas masum Afrikalı işçileri öldürüyor diye dünya kamuoyunu kandıracaklar. Dolar imparatorluğu yahudilerin ekonomilerine hiçbir şey olmaz.
    Cevapla
  • Trakyalı 5 ay önce Şikayet Et
    Belli olmaz, doğrusunu Allah c.c. bilir. Bakmışsın israil yok...
    Cevapla
  • Usta 5 ay önce Şikayet Et
    israil Afrika'dan işçi değil savaşacak asker getiriyor ekonomisi kötüymüş çalışacak işçi yokmuş hepsi yalan kılıf, 15 önce ben berlirtmiştim israi para karşılığı ve yalan dolan ile mağduriyet numarasına yatar dünyayı kandırır, Müslümanları bile birbirine kırdırır diye dediğim çıktı, israile giden işçiler ölürse İsrail sorumlu olmayacakmış işte buda kanıtı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Vatandaşı tehlikeden koruyan kanuna aykırı hareket ediyorlar! "Halka doğrultulmuş silah!"
Memur ve emeklinin zam tahmini değişti! Merkez Bankası açıkladı