BM, Kuzey Kore'ye nükleer silahtan kaçınma çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'ye nükleer silah ve balistik füze programlarını sürdürmekten kaçınma çağrısında bulundu.

BM, Kuzey Kore'ye nükleer silahtan kaçınma çağrısı yaptı
BM, Kuzey Kore'ye nükleer silahtan kaçınma çağrısı yaptı
GİRİŞ 27.11.2023 20:52 GÜNCELLEME 27.11.2023 20:53
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

BM Orta Doğu, Asya ve Pasifikten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, Kuzey Kore'nin nükleer silah üretimini hızlandırmayı taahhüt eden anayasa değişikliğini eleştirdi.

Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma politikasını ülkenin anayasasında daha da belirginleştirdiğini ifade eden Khiari, "Kuzey Kore'yi bir kez daha bu tür eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz." dedi.

Khiari, "Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek nükleer silah ve balistik füze programlarını sürdürme yönündeki niyetini sürekli olarak gösteriyor." ifadesini kullandı.

Kuzey Kore, bugün, nükleer silahlanmanın artırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini kabul etmişti.

"EN CİDDİ HATA"

Kuzey Kore, 31 Mayıs'ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulunmuş, deneme, taşıyıcı roket sistemindeki arıza nedeniyle başarısız olmuştu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yılın ilk yarısındaki "en ciddi hata" olarak tanımlamıştı.

Kuzey Kore, uluslararası kınamalara rağmen kısa sürede uydunun yeniden "doğru şekilde" fırlatılacağını duyurmuştu.

Pyongyang yönetimi, 23 Ağustos'ta da ikinci casus uydu fırlatma denemesi gerçekleştirmiş ancak bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore, bu başarısız girişimin ardından ekimde yeniden deneme yapılacağını bildirmişti.

Kuzey Kore, 21 Kasım'da üçüncü kez, güneye doğru casus uydu taşıyan bir roket fırlatmıştı.

Bunun ardından Güney Kore, 22 Kasım'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıklamıştı.

Kuzey Kore ise 23 Kasım'da söz konusu anlaşmayı feshettiğini duyurmuştu.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, 22 Kasım'da, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan roket fırlatmasını şiddetle kınamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 22
  • Hasan 4 ay önce Şikayet Et
    Sen önce amerika sonra israili uyar biyerde karışıklık oldumu akbabagibi çöküyolar
    Cevapla
  • Yeter 4 ay önce Şikayet Et
    Önce israili uyar
    Cevapla
  • Kul Ahmet 4 ay önce Şikayet Et
    Kirlenmiş milletler denen terör yuvası kurum size sesleniyorum.Önce nükleer silahların mucidi olan başta ABD,İNGİLTERE FRANSA İTRAİL RUSYA gibi terörist devlere çağrı yap sonra Kuzey Kore'ye söyle.Tabi maçan yiyorsa...
    Cevapla
  • Gara Lele 4 ay önce Şikayet Et
    Adamlarda atom bombası olmasa, Amerika ham yapar ham… helal olsun adamlara bravo.
    Cevapla
  • ZMA CI 4 ay önce Şikayet Et
    israilede uyarı yapıyorlarmı acaba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi