Londra-Atina hattında kriz: Yunan basını, İngiltere Başbakanı'na küfretti

Osmanlı döneminde İngiltere'ye götürülen Elgin Mermerleri, İngiltere'yle Yunanistan arasında diplomatik kriz çıkardı. Sunak'ın, Miçotakis'le görüşmesini iptal etmesi, Atina'yı sarstı. Radikal Yunan basını da İngiltere Başbakanı'na küfretti.

GİRİŞ 29.11.2023 11:33 GÜNCELLEME 29.11.2023 14:09
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, pazar günü İngiltere'ye üç günlük bir ziyarete gitti. Ziyaret kapsamında Yunan Başbakanı Miçotakis ile İngiliz mevkidaşının salı günü görüşmesi planlandı.

Ancak Miçotakis'in, BBC yayınında "Elgin Mermerleri" ile ilgili yaptığı açıklamalar tepkiye neden oldu. Miçotakis'in, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile olan planlı görüşmesi iptal edilerek, Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile görüşme teklif edildi.

Krizin ardından Miçotakis, yaptığı yazılı açıklamada, "İngiltere Başbakanı'nın, programlanmış görüşmeyi saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum." ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi Downing Street'ten yapılan açıklamada ise, Yunan tarafı, "ziyaret sırasında tarihi eserler konusunu açmama sözünü yerine getirmemekle" suçlandı.

Miçotakis'ten Sunak'a tepki! İngiltere ile Yunanistan arasında 'Elgin Mermerleri' kriziMiçotakis'ten Sunak'a tepki! İngiltere ile Yunanistan arasında 'Elgin Mermerleri' krizi

Yunanistan'dan İngiltere'ye tepkiler büyüyor: Muz cumhuriyetine yakışır bir tahrikYunanistan'dan İngiltere'ye tepkiler büyüyor: Muz cumhuriyetine yakışır bir tahrik

YUNAN BASINI ÇOK KIZGIN

Sunak'ın, Miçotakis'le olan görüşmesini iptal etmesi, Yunan muhalefetini ve özellikle de radikal görüşleriyle ön planan çıkan Yunan gazetelerini çok kızdırdı.

"Political" adlı gazete "Sunak... Erdoğan'ın yeniçerisi" manşetini attı.

"AYIP SANA MR. SUNAK"

"Eleftheros Typos" gazetesi ise, "Ayıp sana Mr. Sunak" ifadesini kullandı.

"KAFİR, ALÇAK, BÜCÜR"

"tomanifesto.gr" adlı gazete, Sunak'ı "Kafir, alçak, bücür" olarak tanımladı.

"F*CK YOU BASTARD"

En sert manşet ise, "Elefteri Ora" adlı gazeteden geldi. Sunak'ın "Hint" kökenlerine değinerek, "fare suratlı başbakan" ifadesini kullanan gazete, manşetten İngilizce küfür etti.

ATİNA UZUN YILLARDIR MERMERLERİN İADESİNİ İSTİYOR

Atina Akropol'ünün bir parçası olan Elgin Mermerleri, Londra'da Britanya Müzesi'nde yer alıyor.

1800'lü yılların başında İstanbul'da büyükelçilik yapan Lord Elgin, heykel ve kabartmalarını incelemek ve rölövelerini çıkartmak üzere izin alarak mermerleri İngiltere'ye götürmüştü.

Atina, uzun yıllardır mermerlerin iadesini istiyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 108
  • gerçekleri bilen 4 ay önce Şikayet Et
    çok iyi habercilik
    Cevapla
  • gerçekleri bilen 4 ay önce Şikayet Et
    taşa tapanların çıldırdığı belli ilkelliğin beşiği bunların demokrasinin beşiği olduğuda yalandır tüm tarihleri gibi boş mytolojik uydurmalar
    Cevapla
  • Mert44 4 ay önce Şikayet Et
    Esas manşet şu ingiliz basbakandan avrupanin simarik cocuguna okkali bir tokat
    Cevapla
  • Atak43 4 ay önce Şikayet Et
    Bu konuda Yunanistan haklı. Tabii ki isteyecek. İngiltere haklı. Yüz yıldan fazla süre geçmiş. Tabii ki vermeyecek. Yiyin birbirinizi..
    Cevapla
  • Erpınar 4 ay önce Şikayet Et
    Yiyin kefereler birbirinizi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı
Kaza yapan İsrailli bakan Ben Gvir'in kaburgaları kırıldı