Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti

Başkan Gerald Ford'a göre "Süper Dışişleri Bakanı", ABD dış politikasının önemli isimlerinden Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. Eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger'ın ölüm nedenine dair bir bilgi verilmedi.

GİRİŞ 30.11.2023 08:22 GÜNCELLEME 30.11.2023 16:38
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

20. yüzyılda ABD dış politikasının en önemli isimlerinden biri haline gelen Richard Nixon yönetiminde dışişleri bakanlığı yapan Henry Kissinger 100 yaşında hayatını kaybetti.

Danışmanlık firması Kissinger Associaties, Kissinger'ın hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak nedeni belirtilmedi.

Kissenger Eylül 1973-Ocak 1977 arasında, Gerald Ford ve Richard Nixon'ın başkanlıkları döneminde ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

ELİNDE EN AZ 3 MİLYON KİŞİNİN KANI VAR

Kissinger Vietnam Savaşı'nın uzamasına ve bu çatışmanın tarafsız Kamboçya'ya yayılmasına yardımcı oldu; Kamboçya, Doğu Timor ve Bangladeş'teki soykırımları kolaylaştırdı; Güney Afrika'daki iç savaşları hızlandırdı ve Latin Amerika'daki darbeleri ve ölüm mangalarını destekledi. Biyografi yazarı Greg Grandin'e göre ellerinde en az 3 milyon insanın kanı vardı.

1974'DEKİ KIBRIS HAREKÂTI SIRASINDA ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'YDI

Ayrıca 1969-1975 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de yürütmüştü. Kissinger, Türkiye'nin 1974'deki Kıbrıs Harekatı sırasında ABD Dışişleri Bakanı'ydı.

Ünlü diplomat, uzun kariyer dönemi boyunca Joe Biden'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda başkana danışmanlık yaptı, Vietnam Savaşı'nın sona ermesine yönelik müzakereleri sağladığı için de Nobel Ödülü kazandı.

Kissinger, Nixon 1968'de ABD Başkanı seçilmeden önce Harvard Üniversitesi'nde bir akademisyendi. Nixon ile yakın işbirliği içinde çalışan Kissinger, 1969 ve 1970'te Kamboçya'ya gizli bombardımanlar da dahil olmak üzere Vietnam Savaşı'nın sona ermesi kararında etkili oldu. 1973'te Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Kissinger'ın ödülü en tartışmalı ödüller arasında yer aldı.

Mayıs 2023'te 100 yaşına giren Kissinger, doğum günü öncesinde CBS'e verdiği röportajda dış politikasını "suç" olarak görenlere yönelik, "Bu onların cehaletinin bir yansıması, bu şekilde düşünülmedi" demişti.

Kissinger'ın ölümünün ardından eski ABD Başkanlarından George W. Bush, ABD'nin dış ilişkilerde en güvenilir ve en bağımlı ismini kaybettiğini söyledi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 70
  • Reis 5 ay önce Şikayet Et
    Ateşi bol olsun çakalın
    Cevapla
  • Türkiyem 5 ay önce Şikayet Et
    hesap günü geldi. Şimdi huzurda katil..
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    geberdi
    Cevapla
  • mutiyurrahman 5 ay önce Şikayet Et
    Ebu lehebin iki eli kurusun nitekim kurudu da.. Malı ve kazandıkları ona fayda vermedi..O alevli bir ateşe atılacak..Karısı da boynunda hurma lifinden bir ip olduğu halde ona odun taşıyacak
    Cevapla
  • zekayi 5 ay önce Şikayet Et
    Cehennem ateşine bol bol odun olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 28 ile uyarı! Bu illerde yaşayanlar dikkat
Diyetisyen Ender Saraç'ın 'cinsel istismar' davasında yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı