İsrail-Filistin savaşı: Hamas'tan son dakika açıklaması

Ateşkesin ardından saldırılara yeniden başlayan İsrail Han Yunus'u savaş bölgesi ilan etti. Hamas, "İsrail, ateşkesten önceki 50 günde başaramadığını, ateşkesten sonra da başaramayacak." açıklaması yaptı.

GİRİŞ 01.12.2023 13:06 GÜNCELLEME 01.12.2023 16:42
Bu Habere 136 Yorum Yapılmış

İSRAİL FİLİSTİN SAVAŞI SON DURUM

İsrail ateşkesin ardından bu sabah Gazze'de saldırılara yeniden başladı. Saldırılarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

İSRAİL TÜM TEKLİFLERİ REDDETTİ

15.55 Gazze Sağlık Bakanlığı bugün düzenlenen saldırılarda 109 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gazze'deki hükümetin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nde "insani aranın" bitmesinin ardından İsrail'in başlattığı saldırılar nedeniyle sağlık ekiplerinin çok sayıda yaralıyla ilgilendiğini duyurdu.

YARALILAR YERLERDE BEKLİYOR

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kudra, "Sağlık ekipleri, bu sabah itibarıyla insani aranın bitmesinin ardından başlatılan saldırılar nedeniyle çok sayıda yaralıyla ilgileniyor. Yaralılar yoğunluk nedeniyle acil servislerde ve ameliyathanelerin önünde yerde yatıyor." ifadesini kullandı.

13.39 Hamas, Gazze'de "insani ara"nın uzatılması için yaptıkları tüm teklifleri İsrail'in reddettiğini duyurdu.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "insani ara"nın uzatılması ve diğer esirlerin de serbest bırakılması için gece boyu müzakerelerin sürdüğü ifade edildi. Açıklamada, yaşlıların yanı sıra İsrail'in Gazze saldırılarında ölen İsrailli esirlerin cesetlerinin teslim edilmesinin de teklif edildiği belirtildi.

13.30 Gazze Sağlık Bakanlığı kan bağışı çağrısında bulunarak "Vatandaşları Gazze Şeridi'ndeki hastanelere giderek yaralıların tedavisine destek olmak için kan bağışlamaya çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

13.01 Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin arasında insani aranın uzatılmasına için görüşmelerin sürdüğünü, ancak Gazze'ye yönelik son saldırıların arabuluculuk faaliyetlerini zora soktuğunu duyurdu.

GUTERRES'TEN GAZZE AÇIKLAMASI

13.23 BM Genel Sekreteri Guterres Gazze'deki saldırılarla ilgili "Gazze'de (İsrail'in) askeri operasyonların yeniden başlamasından derin üzüntü duyuyorum" açıklamasını yaptı.

HAN YUNUS SAVAŞ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

11.15 İsrail, güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyine de kapsamlı saldırı başlatma sinyali vererek en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti

İsrail ordusu, "insani aranın" bitmesiyle yeniden saldırılara başladığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi.

İsrail güçleri, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un 4 bölgesine havadan broşürler atarak halka tahliye uyarısında bulundu.

Broşürlerde, "El Karara, El Huzaa, Absan ve Beni Suheyle sakinlerine: Bölgeyi acilen boşaltıp Refah bölgesindeki barınaklara gitmeniz gerekmektedir. Han Yunus kenti tehlikeli savaş bölgesidir." ifadeleri kullanıldı.

SKANDAL HARİTA

Broşürdeki QR kodun taratılmış hali ise insanları İsrail ordusunun resmi sitesine yönlendiriyor. Sitede yer alan bilgilerde ise şu ifadeler kullanıldı:

"Lütfen aşağıdaki haritayı kontrol edin. Bu bölgelerde yaşayan insanlar en yakın medya kuruluşunun ya da İsrail ordusunun talimatlarına uymalıdır. Aileniz ve sizin güvenliğiniz için en güvenli yol bu talimatlara uymanız"

Söz konusu haritada işaretlenen noktaların ise neredeyse bütün Gazze'yi içerdiği kısa sürede dünya medyasında ses getirdi.

11.10 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Gazze'de 32 Filistinli öldürüldüğünü çoğu kadın ve çocuk onlarca kişinin yaralandığını duyurdu.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

10.30 Hamas, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamasına ilişkin, "İsrail, ateşkesten önceki 50 günde başaramadığını, ateşkesten sonra da başaramayacak." açıklaması yaptı.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail'in Gazze'de "insani aranın" sona ermesiyle saldırılarına yeniden başlamasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Hamas'ın Telegram hesabından paylaşılan açıklamada Rişk, "Halkımızın kararlılığı ve direnişimizin kahramanlığıyla, düşmanın suçlarına, Nazi saldırganlığının yeniden başlamasına ve sivilleri hedef almasına karşı koyuyoruz." ifadesini kullandı.

İSRAİL YİNE BAŞARAMAYACAK

İsrail saldırılarına karşı direnişin devam edeceğini vurgulayan Rişk, "İsrail, ateşkesten önceki 50 günde başaramadığını, ateşkesten sonra da saldırılarını sürdürerek başaramayacak." açıklamasında bulundu.

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında 24 Kasım Cuma günü saat 08.00'de uygulamaya giren "insani ara" bu sabah itibarıyla son bulmuştu.

"İnsani ara"nın sona ermesinin ardından İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarına yeniden başladı.

İsrail, Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğini bahane ederek saldırılara yeniden başladıİsrail, Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğini bahane ederek saldırılara yeniden başladı

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 136
  • Koç 7 ay önce Şikayet Et
    2000yıldır yahudiler taşlandı fırınlara atıldı yaptıklarının cezasını hep çekti bir abd de bitecek yine yahudi yok edilmek için kılıçtan geçecek tarih aldanmaz şaşmaz
    Cevapla
  • Koç 7 ay önce Şikayet Et
    2000yıldır yahudiler taşlandı fırınlara atıldı yaptıklarının cezasını hep çekti bir abd de bitecek yine yahudi yok edilmek için kılıçtan geçecek tarih aldanmaz şaşmaz
    Cevapla
  • akıl sahibi 7 ay önce Şikayet Et
    kahrol yokol inşallah seytan netenyahu ve siyonist adamları canınız cehennem olsun tez zamanda inşallah
    Cevapla
  • HfNR 7 ay önce Şikayet Et
    İsrail kudurmuş kuduz köpek gibi saldırıyor. Rabbim direnen kardeşlerimize yardım etsin inşallah
    Cevapla
  • arsız yalanlar 7 ay önce Şikayet Et
    adamların yalanları dizboyu, bitmek bilmiyor. her sözleri yalan. güneye gidin diye insanları oraya sürdüler, şimdide bombalıyorlar. işgal yok dediler, bütün planları bu. yerin dibine batın namussuzlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arsenal'ın en pahalı 2. ismi olan Pepe, yana döne kulüp arıyor
Son Dakika: İzmir faciasında sıcak gelişme!